}
abonneren

Microsoft Office 2013 (Preview)

Het zijn spannende tijden voor Microsoft. Bij een nieuwe Windows hoort immers ook een nieuwe Office. De ‘2013’ ligt nog niet in de winkelrekken, maar je kan al wel aan de slag met een gratis preview. Wat blijkt? Ook hier zet Microsoft zwaar in op de cloud.

De nieuwe Office zal in twee versies op de markt komen: de traditionele uitvoering met de naam Office 2013, die je waarschijnlijk binnenkort in de winkels vindt, en een versie die je via een online abonnement binnenhaalt. Deze luistert naar de naam Office 365 en is in de Home Premium-variant prima geschikt voor thuisgebruikers. Office 365 bevat zowat alle bekende onderdelen van Office 2013. Het voordeel van Office ‘as a service’ is dat je in principe altijd over de nieuwste versie beschikt en dat andere online diensten, zoals bijvoorbeeld SkyDrive, mooi geïntegreerd zijn. Verder mag je deze dienst op vijf pc’s of tablets gebruiken. We bekijken hier de verbeteringen van Office 2013 aan de hand van de Office 365 Home Premium-uitvoering.

Installatie

Je vindt de preview op www.microsoft.com/office/preview/en, waar je bij For Home op Sign up en vervolgens op Try now klikt. Duid je land aan (Netherlands) en meld je aan met je Microsoft-account. Heb je geen account, dan creëer je er alsnog een met Sign up. Language and install options klinkt veelbelovend maar geeft voorlopig alleen de keuze tussen Engels en Spaans, en tussen Office 32-bits en 64-bits. Omwille van mogelijke compatibiliteitsproblemen met add-ons kies je voor 32-bits. Nog bevestigen met Install en Uitvoeren en de installatie gaat van start. Dankzij ‘Office On Demand’ blijkt dat razendsnel te gaan: na een paar minuutjes kan je al aan de slag met een van de Office 2013-pakketten, ook al blijft de installatie nog een tiental minuten doorgaan.

Basisconfiguratie

De rest van de installatie spreekt eigenlijk voor zich, maar er zijn wel nog een paar aandachtspuntjes. Zo wordt je gevraagd je nogmaals met je Microsoft-ID aan te melden. Verplicht is dat niet, maar wel handig als je ook online opslag bij SkyDrive wilt (zie verderop). Start je vervolgens een Office-applicatie als Word of PowerPoint op, dan krijg je meteen de vraag met welke bestandsformaten je standaard wilt werken: Office Open XML of OpenDocument. Wil je per se alle mogelijke opties van Office 2013 aanspreken, dan kies je het eerste formaat.

Nu je toch in Word of PowerPoint bent: tik een paar willekeurige Nederlandse woorden in. Office merkt nu dat het die taal nog niet onder de knie heeft, tenminste niet zonder bijkomende proofing tools. Je krijgt hulp in de vorm van een balk waar je die tools meteen kunt downloaden. Of je surft rechtstreeks naar www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=30340. Hoe dan ook, snel even de gewenste taal aanduiden en even later checkt Office je tekst al op Nederlandse spelling.

Accounts

Boven elke Officetoepassing lees je meteen af met welk Microsoft-account je bent aangemeld. Klik op het pijltje naast je naam en kies Switch account om snel naar een ander account over te schakelen. Via Account settings is het mogelijk een paar instellingen aan te passen. Zo stel je onder meer het thema van je Office-pakket in en geef je bij Update options aan of je updates al dan niet automatisch wilt laten verlopen – in onze previewversie konden we deze updatefunctie echter niet uitschakelen.

Interessant is ook dat je van hieruit bijkomende webservices aan je Office kan koppelen. Normaliter is dat al gebeurd voor SkyDrive – hoewel het altijd nog mogelijk is extra SkyDriveaccounts toe te voegen – maar via Add a service laten ook andere diensten zich koppelen. Dat geldt onder meer voor Flickr (voor online afbeeldingen en video’s) en voor Facebook, LinkedIn en Twitter (voor het delen van documenten en statusinformatie). Het volstaat op Connect te klikken, je bij de gewenste dienst aan te melden en toestemming te verlenen.

Skydrive

Je hebt nu een of meer services aan Office gekoppeld, maar wat houdt dat in? Laten we beginnen bij de centrale ‘hub’ van Office in de cloud: SkyDrive. Start bijvoorbeeld Word op, creëer een willekeurig document en kies File, Save (as). Bij Places selecteer je nu je SkyDriveaccount. Er verschijnt een venster waarin je een naam en een geschikte locatie voor je document opgeeft. Net als bij een lokale schijf kan je ook hier eerst nog een map openen of creëren. Het spreekt vanzelf dat je de documenten uit je SkyDrive ook op andere apparaten weer kunt opvissen, mits je daar met hetzelfde account bent aangemeld. Maar er is meer. Alles wat je in je SkyDrive opslaat, belandt ook in je lokale SkyDrive-map, en wel zodanig dat de inhoud tussen beide locaties netjes synchroon blijft. Je kunt ook verder werken zonder internetverbinding; zodra je weer online gaat zal SkyDrive de inhoud van beide locaties op elkaar afstemmen.

Online plaatjes

Wil je een foto uit je online Flickr-collectie in Office 2013 krijgen, open dan de rubriek Insert en kies Online pictures. Je krijgt nu een venster met vier opties: clipart van Office.com en van Bing Image Search, maar ook plaatjes uit je SkyDrive en uit Flickr. Even aanklikken en de afbeelding prijkt in je Office-document. Ook documenten delen met je achterban op Facebook is erg simpel. Voorwaarde is wel dat je zo’n document eerst opslaat in je SkyDrive, waarna je via File, Share vanzelf de weg vindt naar opties als Post to social.

App-winkel

Op het tabblad Insert vind je in Office 2013 ook de knop Apps for Office. Die voert je naar de Office Store van Microsoft. In eerste instantie krijg je hier het ‘featured’ aanbod te zien. Dat betekent zoveel als: apps die Microsoft zelf handig acht. Wanneer je zo’n app aanklikt en de knop Add indrukt, wordt die aan je Office-pakket toegevoegd. Het venster van Apps for Office krijgt er nu de rubriek My Apps bij, waarna je de app selecteert en op Insert klikt. Helaas bleek dat op onze testapparaten vooralsnog niet te lukken. Vermoedelijk het gevolg van onze Nederlandse status versus de Amerikaanse app-winkel. Hopelijk heeft Microsoft snel ook voor Nederlandse gebruikers wat apps in petto.

Sjablonen

Het moet gezegd: de interface van Office 2013 oogt strakker (en witter) dan die van zijn voorganger, maar buiten enkele opvallende cloud- en touchscreenfuncties is er functioneel niet zo heel erg veel veranderd. Ben je bijvoorbeeld gewend aan het lint van Office 2010, dan zal je je ook snel thuis voelen in Office 2013.

Een paar handige extra’s willen we je niet onthouden. Zodra je een applicatie als Word, PowerPoint of Excel start, krijg je een hele trits fraaie online sjablonen te zien. Via de rubrieken bovenaan zoom je snel in op specifieke types of thema’s. Wij telden 132 verschillende kalenders en 277 adreskaartjes. Even aanklikken en de knop Create indrukken volstaat om zo’n sjabloon op te halen en verder te bewerken.

Snelle analyse

Handig is ook dat je voortaan een hulplijn ziet verschijnen wanneer je een afbeelding in Word of PowerPoint in het midden of langs de zijkant van de pagina of van een andere afbeelding wilt uitlijnen. Zo laat zo’n plaatje zich sneller nauwkeurig positioneren. 

In Excel doet de superhandige Quick Analysis zijn intrede. Zodra je een databereik selecteert, verschijnt rechtsonder een pictogram van waaruit je met een muisklik een analytische bewerking op je selectie uitvoert, die je dan in een grafische vorm gepresenteerd krijgt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI