MailShadowG synchroniseert in realtime data tussen Microsoft Outlook en Google Apps-diensten. Zo hebt u geen Exchange-server meer nodig.

Exchange-servers zijn voor veel bedrijven te duur. Er is dure infrastructuur voor nodig, dure hardware en dure co-locatiefaciliteiten. In theorie is het dan ook ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven om een gratis dienst als Gmail te gebruiken voor het maken van backups van hun e-mailberichten en andere belangrijke online data. Een bedrijf hoeft dan geen geld uit te geven aan de hardware voor een eigen data-infrastructuur.

MailShadowG, ontwikkeld door Cemaphore Systems, is geschikt voor het mkb, maar ook particulieren kunnen de gadget gebruiken voor het kosteloos veiligstellen van hun e-mailberichten, kalenderafspraken en adressenlijsten tegen server-outage en servercrashes. Het opslaan van data op de infrastructuur van Google is veiliger dan op de gemiddelde infrastructuur van kleine en middelgrote bedrijven, en zelfs op die van sommige grote bedrijven. Een bedrijf dat online backups maakt van belangrijke data kan in zijn geheel afbranden, maar de data gaan niet verloren en de werknemers kunnen vanuit huis nog steeds toegang krijgen tot de online diensten.

Cloud-Computing

MailShadowG is de eerste backupoplossing voor e-mailberichten en ander online data die volledig gebruikmaakt van Google's cloud-computingdiensten. Met de term 'cloud' wordt in dit verband het internet bedoeld en 'cloud computing' staat voor applicaties die op internet draaien in plaats van op de desktop.

MailShadowG gebruikt een SaaS-model (Software as a Service). Bij Software as a Service wordt een applicatie via een interface naar een grote hoeveelheid klanten gestuurd. Die mogen de software 'huren'. Hierdoor zijn de startinvesteringen laag. Ontwikkelaars kunnen de software eenvoudig updaten, omdat deze centraal op een server staat. Analisten verwachten dat cloud-computing de toekomst heeft en dat SaaS-diensten steeds meer geaccepteerd zullen worden. Google verwacht dat binnen enkele jaren de gebruiker niet beter weet dan dat applicaties draaien op internet.

Met MailShadowG kan de Outlook-client gesynchroniseerd worden met webmaildiensten als Google's Gmail-dienst of Yahoo Mail. Hierdoor verandert Outlook in een front-end client die als host kan dienen voor verschillende e-maildiensten. Doordat MailShadowG data synchroniseert tussen Outlook en Gmail, kunnen gebruikers de gadget niet alleen gebruiken voor het synchroniseren van e-mailberichten, maar ook van hun kalenderafspraken en van hun contacten in adresboeken.

MailShadowG biedt bi-directionale synchronisatie en mapt de repository in Outlook met de back-end van een betrouwbare online e-maildienst. Tevens kan elke externe maildienst met MailShadowG gebruikt worden als Microsoft Exchange Server.

Google is hard bezig om in de winstgevende markt voor kantoorapplicaties marktaandeel weg te snoepen bij Microsoft. Laatstgenoemde domineert de desktopmarkt, maar Google domineert het internet. Het is interessant dat Google nu hulp krijgt van een extern bedrijf. Wanneer een bedrijf Google Gmail kan gebruiken als back-end voor Outlook, dan is het nog maar een kleine stap om ook andere online diensten van Google te gaan gebruiken.

Op dit moment synchroniseert MailShadowG alleen met Google's Gmail. Wanneer Cemaphore MailShadowG heeft uitgebracht, gaat het werken aan oplossingen voor andere populaire e-mailaanbieders, zoals Yahoo Mail, Live Hotmail en AOL Mail.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uw data tegen rampen beveiligd op de servers van Google

  • geen dure Exchange-server nodig

  • nu nog enkel geschikt voor Gmail

MailShadowG is een zeer handige tool om uw outlook mail en agenda mee veilig te stellen en online overal beschikbaar te hebben. Ook als alternatief voor een exchange server is werken met MailShadowG interessant.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 3Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)512Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows Vista
Windows XP

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten