abonneren

Lotus Symphony

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
IBM heeft een verrassing in petto. Het introduceerde een gratis officepakket onder de naam Lotus Symphony. Het dure Microsoft Office krijgt concurrentie uit onverwachte hoek.

De naam Symphony is niet nieuw voor IBM. Het bedrijf gebuikte de naam jaren terug al eens voor een Office-pakket dat werkte op MS-dos. De hernieuwde introductie van Symphony betekent een directe aanval op MS-Office, waarbij IBM een aantrekkelijk prijsniveau heeft gekozen: helemaal gratis. Wij testen de betaversie.

OpenOffice.org 1.4

Het is opmerkelijk dat IBM ervoor heeft gekozen dit pakket te baseren op de verouderde code van het opensourcepakket OpenOffice.org 1.4 van 2005. OpenOffice.org is zelf inmiddels toe aan versie 2.3. Dat kwam IBM op veel kritiek te staan vanuit de opensourcegemeenschap. Volgens IBM is er hard gewerkt aan de oude code om het optimaal te laten presteren en heeft het doelbewust gekozen voor een pakket zonder een overdaad aan functies. Dat is niet eens zo gek; de overdaad van sommige Office-pakketten is voor veel gebruikers overdreven. Macro's en sjablonen zijn wel aanwezig, net als de mogelijkheid om wijzigingen bij te houden in documenten. Ook is gedacht aan standaard zaken als het werken met stijlen, afbeeldingen en tabellen. Het pakket bestaat uit drie programma's: een tekstverwerker, een spreadsheet- en een presentatieprogramma. Beperkter dus dan MS-Office dat ook programma's voor het werken met databases, een agenda en e-mail heeft.

Thumbnails

Lotus Symphony is geen snelheidsduivel. Het opstarten van de tekstverwerker duurde op onze test-pc bijna vijftien seconden. Dezelfde computer tovert Sun StarOffice 8 in de helft van de tijd op het scherm. Ook het openen van grote bestanden duurt een tijdje. Daarentegen is de vormgeving fraai. Handig zijn de tabbladen waarmee binnen het programma wordt geschakeld tussen verschillende documenten. Het maakt niet uit of het gaat om een tekstdocument, een spreadsheet of een presentatie, ze worden alle drie binnen hetzelfde programma geopend. Leuk is de mogelijkheid om met een druk op de knop thumbnails op het scherm te toveren van alle Office-documenten die openstaan. Daar scoort Lotus Symphony punten. Maar als we een groot document van 92 pagina's openen, met veel formules en tabellen, steekt de zwakte van Lotus Symphony weer de kop op. Het scrollen door de pagina's stokt halverwege, omdat het programma tijd nodig heeft om pagina's op te bouwen. MS-Office, Sun StarOffice en OpenOffice.org doen het wel zonder morren. Zo verliest IBM net zo hard weer de verdiende punten.

Opslaan als PDF

Lotus Symphony is er voor XP, Vista en Linux. Een Nederlandstalige versie is er (nog) niet. Het programma slaat bestanden op in het OpenDocument-formaat. OpenOffice.org en Sun StarOffice gebruiken deze open standaard ook. Het is mogelijk om de bestanden als MS-Office-bestand op te slaan, hoewel er dan wel een waarschuwing volgt dat bepaalde opmaak verloren kan gaan. Pluspunt is de mogelijkheid om het document op te slaan als pdf. Het openen van Word 2003-documenten gaat behoorlijk goed, er gaan slechts kleine opmaakzaken mis met afbeeldingen en tabellen. Met het nieuwe Office Open xml-formaat van Microsoft (Office 2007) kan Lotus Symphony niet overweg.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • exporteert naar PDF
  • traag
In Lotus Symphony van IBM ontbreken een database en een tekenprogramma en bovendien is het wat traag. Is Lotus Symphony dan een slecht pakket? Niet per se. Dit pakket werkt intuitief, mede dankzij de vormgeving die aansluit bij de commerciele Lotus Notes-producten. Het biedt echter minder mogelijkheden, maar misschien dat u geen overdaad aan functies nodig heeft. Symphony is prima geschikt voor het tikken van een eenvoudig briefje of het maken van een niet al te ingewikkelde presentatie of spreadsheet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: