Kindle

Hoewel veel mensen verknocht zullen blijven aan de geur van papier en drukinkt, wint het e-book langzaam maar zeker aan populariteit. Voor pc of smartphone heb je dan wel de juiste software nodig. We testen in het julinummer van PCM 10 pakketten voor e-books, met vandaag: Kindle.
De Kindle-software bespaart je de aanschaf van een Kindle-apparaat.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • goed verzorgd
  • ook apps voor smartphones
  • Minpunten
  • geen epub
  • geen Nederlands woordenboek

Op een Kindle e-reader kun je e-books lezen die je bij Amazon hebt gekocht. Er zijn echter ook gratis officiële Kindle-applicaties beschikbaar voor Windows, Mac OS X, iOS en Android, die de aanschaf van dit apparaat overbodig maken. Amazon biedt daarnaast ook nog de mogelijkheid tot cloud reading met een webapplicatie (http://read.amazon.com), die bijna dezelfde opties bevat als het desktopprogramma van Kindle.

Kindle: sober maar verzorgd

Het desktopprogramma is basaal en sober van opzet, maar uitstekend verzorgd. De bibliotheek toont de bij Amazon aangeschafte boeken in een lijstweergave of met miniaturen. Links vinden we een overzicht van boeken die gedownload en gearchiveerd zijn en kunnen we collecties samenstellen. Eerder bij Amazon gekochte e-books verschijnen automatisch in de bibliotheek. Achtergrondkleur, helderheid, lettergrootte, kolombreedte en het aantal kolommen kunnen worden aangepast. Er is een zoekfunctie om in e-books te zoeken en er is integratie met Google en Wikipedia. Een woordenboek is ook beschikbaar in diverse talen, waaronder helaas geen Nederlands. Markeringen, notities en bladwijzers worden gesynchroniseerd op alle apparaten waarop je Kindle gebruikt. Met het zogeheten WhisperSync kun je op elk apparaat verder lezen waar je de laatste keer bent gebleven.

Extra's in Kindle-apps

De apps voor smartphones en tablets hebben zo'n beetje dezelfde functionaliteit als de desktopapplicaties, maar bieden daarnaast ook enkele extra's. Zo is er bijvoorbeeld de automatische tweekolomsweergave zodra je een tablet in landschapsmodus gebruikt. Ook handig zijn de knoppen rechtsboven in het programmavenster waarmee boeken, tijdschriften, kranten en documenten gesorteerd worden.

Kindle-formaten

Amazon gebruikt het eigen bestandsformaat mobi en een aantal hiervan afgeleide formaten. Epubs zul je moeten converteren. Dat kan bijvoorbeeld met Calibre of met KindleGen, een ander gratis programma van Amazon. De apps voor iOS en Android zijn wel in staat om txt-, rtf-, doc-, docx- en pdf-bestanden te lezen. Wanneer je deze bestanden naar jouwaccountnaam@kindle.com stuurt worden ze op je account bij Amazon bewaard. Klik hierna op de knop Cloud in de Kindle-app om de bestanden te importeren. Daarnaast is er ook het programma Send to Kindle (voor Windows en Mac OS X), waarmee je de documenten nog eenvoudiger verstuurt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: kindle, e-books