abonneren

iWork 09

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Apple maakte vorig jaar een grote stap door de spreadsheetsoftware Numbers toe te voegen aan iWork. In iWork '09 moet u de vernieuwingen meer in de details zoeken.

iWork is een kantoorpakket waarmee u brieven kunt schrijven, maar ook posters kunt ontwerpen voor een verjaardagsfeestje of een flitsende presentatie kunt geven. Eigenlijk bevindt iWork zich in het gebied tussen zakelijk en privé: de kwaliteiten van Keynote staan zelden ter discussie, maar voor tekstdocumenten en spreadsheets grijpen veel Mac-gebruikers toch liever naar Microsoft Office. Zeker wanneer u bestanden met andere gebruikers wilt uitwisselen: de documenten zijn namelijk niet compatibel met Office en zelfs niet met eerdere versies van iWork. Viewers en conversiesoftware ontbreken, zodat u bij het uitwisselen van documenten eerst zelf een conversieslag moet maken.
Tegelijk heeft iWork natuurlijk ook z'n positieve kanten: Apple levert enorm veel professionele sjablonen mee en er is veel aandacht voor het uiterlijk van documenten. U kunt uw aandacht volledig op de inhoud richten en iWork zorgt ervoor dat het eindresultaat er prachtig uitziet, of het nu een rapport of brochure is. In iWork '09 zijn meer sjablonen meegeleverd dan voorheen en ze zijn bovendien toegankelijker gemaakt. Door even met de muispijl over een sjabloon te bewegen, krijgt u niet alleen het voorblad te zien, maar ook de vervolgpagina's die erachter zitten. De variatie is groot en ze zijn makkelijk aan te passen.

IWORK.COM

De grootste vernieuwing in iWork '09 die terug te vinden is in elk onderdeel van de kantoorsuite, is de online dienst iWork.com. Hiermee kunt u documenten van Pages, Numbers en Keynote uitwisselen met anderen, ook wanneer ze geen iWork gebruiken. Stel uw verwachtingen echter niet te hoog: dit is geen Google Docs waarmee u met meerdere mensen aan hetzelfde document kunt werken. iWork.com is alleen bedoeld om anderen een document te laten lezen en van commentaar te laten voorzien. Bewerken van documenten is niet mogelijk. Vanuit Pages, Numbers en Keynote kunt u met een druk op de knop iWork.com uw document delen. Na het invullen van een e-mailadres krijgt de ontvanger de mogelijkheid om het document te bekijken in de browser. Hij kan algemene notities achterlaten of een specifiek tekstfragment voorzien van commentaar. iWork.com heeft wel wat beperkingen: het toont bijvoorbeeld niet de animaties en video's binnen een Keynote-presentatie. Een ander minpunt is dat u het commentaar van lezers niet in uw originele document kunt overnemen: u zult de wijzigingen handmatig moeten overtikken. iWork.com is daarom vooral handig om grafisch opgemaakte documenten in originele opmaak te laten zien aan collega's en vrienden die geen Mac hebben of geen iWork gebruiken. Op dit moment is iWork.com nog gratis, maar Apple heeft aangekondigd dat het een betaalde dienst zal worden zodra iWork.com uit bètafase komt. Het is de vraag of iWork.com dan nog wel aantrekkelijk is. Het uitwisselen van documenten in originele opmaak kan immers ook in pdf-formaat.

Pages

Pages is zowel een tekstverwerker als een desktoppublishingprogramma voor folders, nieuwsbrieven, visitekaartjes en allerlei andere documenten waarvoor een specifieke opmaak vereist is. De sjablonen zijn overzichtelijk verdeeld in twee groepen, waarbij de nadruk respectievelijk op tekstverwerking of lay-out ligt. Met veertig nieuwe sjablonen is er keuze genoeg, al is het aan te raden om de voorbeeldsjablonen toch nog wat aan te passen om eenheidsworst te voorkomen. Apple heeft twee aanpassingen gedaan, waardoor Pages nu beter geschikt is voor langere documenten. Ten eerste de schermvullende modus, waarbij u tijdens het schrijven niet wordt afgeleid door andere applicaties. Een tweede verbetering is de outlineweergave, waardoor u langere documenten beter kunt structureren in een hiërarchisch geordend overzicht. Tegelijk zijn er nog genoeg zaken die ontbreken in vergelijking met Microsoft Word: het automatisch tussentijds opslaan van het document is een ongekende luxe die in iWork volledig ontbreekt. Handmatig tussentijds opslaan is de enige garantie dat u geen werk kwijtraakt. Wat ook ontbreekt, zijn praktische Word-functies, zoals het markeren van wijzigingen wanneer u met meerdere mensen aan een document werkt. Wie van Microsoft Office (Windows of Mac) overstapt naar Pages, zal een aantal functies vergeefs zoeken. Natuurlijk verwachten we niet dat Pages een kloon is van Office, maar soms krijgen we de indruk dat het mooier maken van documenten voorrang heeft gekregen op elementaire basisfuncties. Toch zijn er ook voor de beroepstekstverwerkers wel wat kleine verbeteringen te vinden zoals de verbeterde ondersteuning voor mailmerge (in combinatie met Numbers) en twee nieuwe functies die vooral op studenten en wetenschappers lijken te zijn gericht: het opnemen van wiskundige functies en bibliografische verwijzingen door ondersteuning van Endnote X2.

Numbers

Toen Numbers in iWork '08 werd geïntroduceerd, moesten gebruikers even wennen: dit was fundamenteel anders dan Excel. Gaandeweg kwam de waardering voor de innovatieve eigenschappen van Numbers: gebruikers zaten niet langer vast aan één gegevenstabel op een rekenblad, maar konden een mix van tabellen, grafieken en afbeeldingen samenstellen en het zag er ook nog eens prachtig uit. Nieuw in Numbers '09 zijn de bijna honderd extra functies die u met de vernieuwde functiebrowser kunt doorzoeken. Vult u een formule in, dan geeft Numbers met overzichtelijke kleurcodes de variabelen aan. Staat uw spreadsheet vol met functies, dan kunt u in Numbers '09 een lijstje opvragen, die precies aangeeft in welke cel een bepaalde formule is gebruikt. Numbers doet daarmee niet meer onder voor Excel en maakt het werken met functies zelfs iets makkelijker. Maar ook Numbers ontkomt niet aan de behoefte van Apple om indruk te maken met grafisch geweld. U kunt meerdere grafiektypes met elkaar combineren tot opmerkelijke constructies. Ook kunt u grafieken in Pages- en Keynote-documenten opnemen, die automatisch worden bijgewerkt zodra u wijzigingen in de gekoppelde Numbers-spreadsheet maakt. Overstappers van Excel zullen merken dat Numbers door de rijke grafische mogelijkheden een plezier is om mee te werken, maar tegelijk bij de conversie van oude Excel-documenten nog wel wat problemen kan opleveren: zo worden Excel-macro's niet ondersteund.

Keynote

Een spectaculaire nieuwe functie in Keynote is Magic Move, waarbij u objecten kunt transformeren naar een ander object. Het werkt met woorden, tekstblokken, productfoto's, wat u maar wilt. U geeft het beginstadium op de ene dia en het eindstadium op de volgende dia aan en Magic Move zorgt ervoor dat locatie, kleur, vormgeving en grootte in een vloeiende animatie wijzigen. Omdat deze visuele effecten zo makkelijk toepasbaar zijn, vormen zij geen gevaar voor uw inhoudelijke verhaal.
Nieuw in iWork '09 is de ondersteuning voor Keynote Remote, een applicatie die u voor €0,79 op uw iPhone of iPod touch kunt installeren. Via wifi kunt u vervolgens de presentatie op afstand bedienen. In portretweergave ziet u de huidige dia met notities, terwijl u in landschapsweergave de huidige en volgende dia gelijktijdig ziet. Wisselen tussen beide weergaves blijkt omslachtig: dat kan alleen via de instellingen en niet door uw iPhone-scherm te roteren. Ook is jammer dat Apple geld vraagt voor deze simpele applicatie, terwijl ze een andere afstandsbediening (Remote) gewoon gratis aanbieden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • meerdere tabellen per rekenblad
  • veel meer functies en nieuwe functiebrowser in Numbers
  • professioneel uitziende sjablonen
  • geen ondersteuning voor Excel-macro's
  • als tekstverwerker is Pages minder krachtig dan Word
  • basisfuncties zoals autosave ontbreken
Bij iWork draait het traditiegetrouw om 'het oog wil ook wat'. Dat geeft u meer mogelijkheden om u op de boodschap te concentreren. Positieve uitschieters zijn de functie Magic Move in Keynote en de betere ondersteuning van functies en formules in Numbers. Apple komt professionele tekst- en spreadsheetgebruikers tegemoet met schermvullende weergave en iWork.com, maar schiet qua compatibiliteit tekort.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie