abonneren

iWork 08

Apple heeft zijn drie belangrijkste softwarepakketten een update gegeven. Eén daarvan is iWork, Apples eigen office suite. Nieuwkomer in de suite is het spreadsheetprogramma Numbers.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Eigenzinnig

Numbers is een waardevolle toevoeging, maar wie net de switch naar de Mac heeft gemaakt, is wellicht toch beter af met het oudere Microsoft Office 2004 voor de Mac of met NeoOffice. iWork is in veel opzichten namelijk anders dan wat u op het Windows-platform gewend bent: Pages lijkt wel een opmaakpakket en in Numbers vindt u niet zomaar alle functies. Sommige geavanceerde functies ontbreken zelfs en de aanpak is al net zo eigenzinnig als Pages: u begint met een leeg vel waarop u meerdere spreadsheets kunt slepen. Elk spreadsheet is een apart object, waarop u een eigen stijl kunt toepassen. De achttien beschikbare sjablonen helpen u op weg met onder andere een begroting, factuur en cijferlijst.

Excel obstakels

De compatibiliteit met Excel is niet op alle punten even sterk: geen ondersteuning voor macro's, geen mogelijkheid om xls-bestanden met wachtwoord te openen en onverwachte wijzigingen in bijvoorbeeld opmaak. Gelukkig geeft Numbers met een markering aan welke cellen zijn aangepast of dat ze functies bevatten die bij het importeren niet worden ondersteund. Moet u regelmatig spreadsheets met Excel-gebruikers uitwisselen, dan is Numbers niet praktisch. Een groot pluspunt is echter dat u met Numbers in een handomdraai de meest indrukwekkende grafieken en overzichten maakt. Dat niet alle functies uit Excel beschikbaar zijn, zullen de meeste gebruikers – die toch maar 20 procent ervan benutten – niet eens merken.

Sjablonenfeest

Bij het starten van Pages verschijnt net als bij Numbers een overzicht van sjablonen. Het aantal is indrukwekkend en varieert van brieven tot posters en visitekaartjes. Windows-gebruikers zullen even moeten wennen aan de vele opmaakmogelijkheden –die zich overigens niet bevinden in het menu Opmaak, maar achter een klein blauw knopje met de letter i. Nieuw is de mogelijkheid om wijzigingen te markeren en een verbeterde compatibiliteit met Word. Nu is het zo dat de meeste Word-documenten nogal eenvoudig zijn opgemaakt, met hoogstens een kop- en voettekst, wat tabellen en afbeeldingen, dus het is geen wonder dat Pages ze moeiteloos kan inlezen. Documenten met speelse opmaak gaan niet altijd goed, maar bij een document met revisies worden deze goed overgenomen.

Flitsend met Keynote

Mac-gebruikers maken graag indruk met Keynote. En terecht, want ook hier geldt dat u met een paar klikken iets moois in elkaar zet. Nieuw in Keynote zijn de Slimme Animaties, nieuwe thema's en overgangseffecten. Ook hier wijst alles zich vanzelf zodra u de basis door hebt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel een groots effect
  • eenvoudig onder de knie te krijgen
  • betaalbaar
  • nog geen volledige compatibiliteit met Microsoft Office
  • Windows-overstappers moeten wennen aan andere aanpak
iWork wordt langzamerhand een echt kantoorpakket: met Pages (tekstverwerker), Numbers (spreadsheetprogramma) en Keynote (presentatietool) hebt u alles in huis voor de standaard kantoorwerkzaamheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: