abonneren

gDoc Fusion 2.0.2

Met gDoc Fusion kunt u pdf- en xps-bestanden maken en bewerken. Wat onderscheidt Fusion van andere pdf-tools?

Global Graphics' gDoc Fusion is een programma om documenten naar pdf en xps te converteren en ze vervolgens te bewerken. Er zijn twee versies beschikbaar: het goedkope gDoc Creator, dat alleen bestandsformaten converteert, en het duurdere gDoc Fusion, dat ook nog de mogelijkheid bevat om pagina's tussen bestanden onderling te verslepen en de inhoud te bewerken. Beide programma's zijn als gratis probeerversie te downloaden, maar de volledige versie kost € 49 (Creator) of € 99 (Fusion). De probeerversies plaatsen een watermerk op alle pagina's die u maakt.

Het is met gDoc Fusion vrij eenvoudig om een bestand te openen, aan te passen en vervolgens op te slaan als pdf of xps. Het programma opent pdf-, xps- en ps-bestanden (Postscript) en Microsoft Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden (zowel 2003 als 2007). Gebruikt u Microsoft Office, dan installeert gDoc ook een werkbalk in elke toepassing waarmee documenten als pdf of xps kunnen worden opgeslagen en, indien gewenst, gemaild.

Vier modi


Het hoofdscherm van gDoc Fusion heeft vier pictogrammen: Quick Convert, Page View, Flick View en Document View. Bestanden kunt u openen door ze naar een van de pictogrammen te slepen.

Quick Convert converteert een bestand naar xps, pdf of doc en gebruikt hiervoor gDoc Creator. Dit werkt snel en gemakkelijk. De layout van het aangemaakte bestand hangt echter af van de pagina-instellingen van het origineel. Zo werd een brede Excel-spreadsheet steeds over meerdere pagina's verdeeld, totdat we in Excel de afdrukstand aanpasten. Dit vereist enige handigheid, maar als het eenmaal is ingesteld, worden de bestanden snel geconverteerd.

Page View opent een bestand voor bewerking, zoals in een tekstverwerker. Zo lang het bestand niet alleen-lezen is, kunt u de inhoud selecteren, waarna er een menu met opties verschijnt. Daarmee kunt u kopiëren, plakken, markeren, doorhalen, commentaar toevoegen en bladwijzers aanmaken.

Met Flick View kunt u visueel zoeken, met een bladerinterface zoals de iPhone heeft. Hiermee is het mogelijk om met de muis snel door een document te bladeren. Om meerdere bestanden tegelijk te openen, gebruikt u Document View, waarmee u pagina's van het ene naar het andere document kunt kopiëren. Elk bestand wordt als een filmstrip weergegeven, zodat u meerdere pagina’s van elk document kunt zien. U kunt pagina's tussen de verschillende strips verslepen om ze in een ander document te voegen. Ook kan er overgeschakeld worden naar een individuele pagina in de Page View door erop te dubbelklikken.

De Document View is misschien wel de handigste modus van gDoc Fusion. Zo hebben wij een Word-document met een recent artikel uit PCM geopend, een pagina uit een pdf-bestand en een jpg-afbeelding van het geteste product ertussen gevoegd en vervolgens het bestand opnieuw opgeslagen als pdf.

Bruikbaar


Met al zijn functies houdt gDoc Fusion het midden tussen eenvoudige pdf-tools, die niet meer doen dan gewone conversies, en professionele programma's, zoals het gecompliceerde Adobe Acrobat Professional.

De gDoc-tools zijn te gebruiken op Windows XP SP2 en 3, Vista SP1 en Windows Server 2003 SP2 en 2008. Ze hebben minimaal 250 MB schijfruimte nodig voor installatie en 512 MB ram tijdens gebruik. Die eisen zijn er niet voor niets: tijdens onze tests liep het programma wel eens vast en hadden we te maken met instabiliteit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • intuïtieve bladerinterface
  • uitgebreide conversiemogelijkheden
  • minder geavanceerd dan Acrobat
  • niet heel goedkoop
Over het algemeen vinden we gDoc een nuttige tool om met pdf- en xps-bestanden te werken. Hoewel het programma simpeler is dan Acrobat Professional, zal het voor de meeste mensen zeker voldoen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie