abonneren

Focuswriter 1.4.1

Knipperende lichtjes, icoontjes, chatpop-ups… voor mensen die makkelijk afgeleid zijn is werken op de computer geen pretje. Voor die mensen is Focuswriter een uitkomst.

Focuswriter maakt van je computerscherm een leeg vel, zodat alle aandacht uit kan gaan naar de tekst. Het opensource programma is een tekstverwerker, maar wel een heel speciale. De functies en mogelijkheden zijn erop gericht de gebruiker zo min mogelijk af te leiden van zijn schrijfwerk. Al je taakbalken en muisopties worden verborgen en pas weer zichtbaar zodra je met je muis naar de bovenzijde van je scherm beweegt. De achtergrond van je scherm is grijs en je kunt je geschreven zinnen daartegen laten wegvallen. Na drie regels typen wordt de eerste regel tekst lichtgrijs, zodat dat ook niet afleidt. Verder heeft het programma nog een timer- en alarmfunctie. Kortom: alles is erop gericht om de schrijver focus te bieden.
Die focus komt wel met een prijs. Een programma als Word heeft allerlei mooie functies, zoals tabellen, indexeren en kruisverwijzingen aanleggen. Focuswriter biedt al die mogelijkheden niet en kan zich in die zin ook niet meten met de bekende tekstverwerkers. Het is daarom raadzaam wanneer je een stuk in Focuswriter geschreven hebt, de layout te doen in een andere tekstverwerker. Het programma slaat bestanden op in .rtf en .odt en kan daardoor door vrijwel alle tekstverwerkers gelezen worden. Pluspunt van Focuswriter is verder dat het erg gebruiksvriendelijk is. De weinige functies spreken voor zich en je hoeft weinig moeite te doen om alles eruit te halen wat erin zit.
Focuswriter biedt een omgeving zonder afleidingen. Als dat is wat je zoekt in een tekstverwerker is dit een prima programma. Het programma mist echter dermate veel functies dat het geen volwaardig alternatief is voor de tekstverwerkers van Open Office en Microsoft Office.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: Focuswriter

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord