abonneren

FBReader

Hoewel veel mensen verknocht zullen blijven aan de geur van papier en drukinkt, wint het e-book langzaam maar zeker aan populariteit. Voor pc of smartphone heb je dan wel de juiste software nodig. We testen in het julinummer van PCM 10 pakketten voor e-books, met vandaag: FBReader.
Score
60
  • Pluspunten
  • veel layoutopties
  • veel platformen
  • Minpunten
  • layoutwijzigingen pas te zien bij verlaten instellingen
  • niet meerdere e-books tegelijk importeren

None

FBReader is voor veel platformen geschikt, maar heeft zijn eigenaardigheden.

FBReader is geschikt voor Windows, OS X, Linux en Android, Symbian en smartphones met Java. Het programma kan overweg met e-books in de bestandsformaten epub, mobi, fb2, pdf, rtf, txt en doc. De desktopapplicaties bieden weinig functionaliteit. De Android-app werkt echter bijzonder prettig en biedt veel mogelijkheden. Zo kun je lettertype, stijl, regelafstand,uitlijning, automatisch afbreken, marges en kleurinstellingen veranderen, maar minder fraai hierbij is dat je het resultaat pas kunt zien als je de instellingen verlaat.

Je kunt boeken downloaden van diverse online bibliotheken en hebt de mogelijkheid om hieraan zelf een OPDS-catalogus toe te voegen. In je speurtocht naar boeken kun je in alle catalogi tegelijk zoeken. Het is tevens mogelijk om boeken van een Android-apparaat of sd-kaart te importeren. Met de app kun je echter geen map met meerdere e-books importeren: elk boek moet afzonderlijk worden geladen. FBReader biedt ondersteuning voor plugins zoals Local network scanner en Text to speech. Met de laatste is het mogelijk het boek te laten voorlezen. Erg aangenaam klinkt het niet, maar de functie biedt visueel gehandicapten wellicht uitkomst.

Je kunt tekst selecteren en als bladwijzer toevoegen, notities toevoegen, maar geen tekst markeren. Ook is er een zoekfunctie voor het vinden van specifieke woorden in een e-book en kun je zoeken in andere e-books (ook in de online bibliotheken) die de zoekterm bevatten. Ook kun je de betekenis van geselecteerde woorden opzoeken met het gratis online woordenboek en Wikipedia. Een koppeling naar Google ontbreekt. Om snel te leren werken met FBReader kun je de optie Daily Tips aanzetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: E-books