abonneren

EssentialPIM

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het beheren van contactpersonen, agenda, dagplanner en takenlijst in één programma is zeer handig, zowel op kantoor als thuis. EssentialPIM is zo'n persoonlijke informatiemanager. Kan dit goedkope alternatief Outlook verslaan of heeft Microsoft van deze concurrent niets te vrezen?

Microsoft Outlook begon ooit als een Exchange-client, maar groeide al snel uit tot een verzamelplaats van allerlei soorten persoonlijke informatie. Met een marktaandeel van boven de veertig procent is het de favoriet van vele miljoenen gebruikers wereldwijd. Wij maken al jaren gebruik van Outlook en de minpunten van dit pakket staan ons dan ook helder voor ogen. Zo is het groot, log en prijzig en is het niet mogelijk om zonder een server te synchroniseren met een andere pc. Dit laatste is een gemis waar Microsoft maar niet aan lijkt te willen werken. EssentialPIM kan dan ook direct punten pakken door op deze gebieden de grootste concurrent af te troeven. De download is slechts 9 MB en op de harde schijf neemt het programma na installatie 11 MB in beslag, een fractie van de 2 GB die een Outlook 2010-installatie nodig heeft.

Ook in het geheugen neemt EssentialPIM minder ruimte in dan Outlook 2010: 21 MB tegen 30 MB. Al met al is dit programma wat lichter en sneller in gebruik dan zijn Microsoft-tegenhanger. Grafisch zijn beide programma’s praktisch identiek. Omdat EssentialPIM het wiel niet opnieuw uitvindt, zul je je direct thuis voelen als je overstapt. De enige noemenswaardige afwijking aan de interface is dat men gekozen heeft om niet rechts een balk met taken en afspraken weer te geven als je e-mails bekijkt. Dat vinden we dan juist weer een gemis, want heb je standaard dit scherm openstaan, dan moet je steeds handmatig je afspraken en taken controleren. Het is niet mogelijk om de weergave van taken en afspraken altijd te forceren, want er valt sowieso weinig aan de interface te sleutelen. Je kunt slechts kiezen tussen een 'klassieke' (Outlook) look en een 'geavanceerde' weergave.

Waar we wel zeer over te spreken zijn, is dat EssentialPIM zonder tussenkomst van een server kan synchroniseren met onder andere Outlook, PocketPC, Google, Yahoo! en CalDAV- of SyncML-server. Gek genoeg werkt de synchronisatieoptie niet met een andere EssentialPIM-installatie. Daarvoor download je het aparte freewareprogrammaatje EPIM Synchronizer. Deze ondersteunt lokale en netwerksynchronisatie in twee richtingen. Dat is nogal omslachtig, maar wel heerlijk als je op meer dan één pc werkt. Ook de import en export van e-mailberichten (eml), agenda en taken (html, csv en iCal), notities (als tekst) en contacten (vCard, html en rtf) voldoen prima aan de gangbare standaarden.

Naast het aparte tooltje voor synchronisatie moet je ook een extern stukje freeware van dezelfde makers installeren om te archiveren en duplicaten te verwijderen. Het is fijn om de optie te hebben om niet alle functionaliteit te installeren en zo wat geheugen te sparen, maar eigenlijk zijn dit toch behoorlijk basale zaken die veel gebruikers zullen willen gebruiken. Nog opvallender is het totaal ontbreken van een spamfilter. Je kunt wel eigen mailregels opstellen, maar dat is dweilen met de kraan open. Een zelflerend heuristisch spamfilter is gewoon een must, aangezien ruim 97 procent van al het mailverkeer tegenwoordig spam is.

Een extra functie die concurrenten niet hebben, is een wachtwoordmanager die je wachtwoorden versleuteld op kan slaan. Voor € 30 krijg je de PRO-versie, die eventueel ook vanaf een usb- of U3-stick kan draaien (EPIM Portable). Opvallend was dat wij onze Outlook-gegevens niet konden importeren vanwege een bug. Zolang deze niet is gepatcht, trekken we een bol van de score af.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gegevenssynchronisatie tussen pc's
  • ook te gebruiken vanaf usb-sticks
  • geen spamfilter
  • importeren uit Outlook lukt niet
EssentialPIM doet zijn naam eer aan: de essentiële taken die je verwacht van een programma als dit zijn netjes uitgewerkt. Vergeleken met Outlook een koopje, maar Thunderbird met de Lightning-kalender-addon is gratis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: