Dropbox, uw digitale vakantiekoffer

© CIDimport

Dropbox, uw digitale vakantiekoffer

Geplaatst: 17 oktober 2012 - 10:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:43

Redactie ID.nl

Wie op het werk gewoon bij zijn bestanden thuis wil kunnen, is vast wel bekend met Dropbox. Maar met deze dienst is nog veel meer mogelijk! Wat dacht u bijvoorbeeld van ongelimiteerd toegang tot uw verzameling elektronische boeken die op uw thuiscomputer staat – zonder dat er ook maar een pc in de buurt is?

Wie op het werk gewoon bij zijn bestanden thuis wil kunnen, is vast wel bekend met Dropbox. Maar met deze dienst is nog veel meer mogelijk! Wat dacht u bijvoorbeeld van ongelimiteerd toegang tot uw verzameling elektronische boeken die op uw thuiscomputer staat – zonder dat er ook maar een pc in de buurt is?

Dropbox, uw digitale vakantiekoffer-16473273

© CIDimport

Voordat u op reis gaat, moeten er thuis nog wat voorbereidende werkzaamheden verricht worden. U moet namelijk eerst Dropbox op uw pc inrichten. Dat is een kwestie van het installeren van de Dropbox-applicatie (https://www.dropbox.com) die u vervolgens koppelt aan uw Dropbox-account. Niet veel later hebt u een extra gebruikersmap genaamd ‘Dropbox’ die zich gedraagt zoals iedere andere map binnen – in dit geval – de Windows Verkenner. En dat account, zorg dat u daar de inloggegevens niet van kwijtraakt – want dat is de sleutel tot al uw data, waar u ook bent. Waarover straks meer.

In die speciale Dropbox-map kunt u mappen en bestanden neerzetten. Die mappen en bestanden blijven lokaal op uw pc staan, maar worden óók in de Dropbox op internet geplaatst. Dus? Ergens op internet hebt u een Dropbox-map die een kopie is van de Dropbox-map op uw pc. Als u dat wilt ervaren, dan kunt u inloggen op de Dropbox-website, waarna u in de browser een presentatie van uw mappen en bestanden te zien krijgt.

Het gaat nog verder, want u kunt de bestanden die u dan tegenkomt op de Dropbox-website downloaden naar het apparaat waar u op dat moment mee bezig bent. En dat is nog niet alles, want als u op dat apparaat de juiste gastheer-applicatie hebt draaien, dan kan zo’n bestand ook meteen op de juiste manier worden geopend. Wilt u met epubs aan de slag, dan kiest u bijvoorbeeld iets als FBReader (www.fbreader.org).

Even voor de duidelijkheid: Dropbox is niet alleen geschikt voor epubs. Het soort bestanden dat u in de Dropbox neerzet doet er niet toe, dat is afhankelijk van uw behoeften en van de software die u hebt draaien. Van jpg naar doc naar epub, het is allemaal mogelijk...

Dropbox meenemen

 

De meeste Dropbox-gebruikers komen niet verder dan de bovenstaande wijze van toepassen. Dat wil zeggen, het Dropbox-mechanisme dient slechts als handige manier om de eigen bestanden op internet te kunnen zetten. Als u het daarbij laat, is dat wat ons betreft prima, maar daarmee doet u uw Dropbox wel enig onrecht aan. Zo kan de Dropbox ook worden gebruikt om onderling bestanden uit te wisselen binnen – want dat is wel zo begrijpelijk – hetzelfde platform. Dat kan binnen hetzelfde netwerk zijn, maar dat hóeft niet, want Dropbox werkt – zoals gezegd – op internet.

Een simpel voorbeeld is het kunnen raadplegen van uw bestanden thuis, op het werk en… op uw vakantieadres! Wat moet u daar voor doen? Slechts op die andere locatie ook Dropbox installeren en aangeven dat u al een Dropbox-account hebt, waarna u op een ander apparaat, op die andere plek, naar precies dezelfde bestanden kijkt! Wat u op het ene apparaat weggooit of toevoegt, dat muteert uiteraard ook op het andere apparaat, en omgekeerd. Maar wat al er op uw vakantieadres geen computer staat? Geen nood…

Dropbox mobiel

We gaan nu dan ook een stapje verder door de Dropbox mobiel te maken. We hebben het dan uiteraard over smartphones en tablets. Natuurlijk zijn er manieren om smartphones en tablets op te nemen in het lokale netwerk, maar bij gebrek aan resolutie en muis blijft het slepen met bestanden altijd wat ongemakkelijk. Een usb-stick of een geheugenkaart is (fysiek) niet altijd mogelijk en de pc met daarop de synchronisatietool is zelden bij de hand... 

De eerste manier om mobiel bij uw Dropbox-bestanden te kunnen komen, loopt natuurlijk over de Dropbox-website. Inloggen, aanklikken, downloaden en in de juiste app openen is reeds voldoende om – zie hierboven – bijvoorbeeld een epub-bestand over te halen naar de smartphone. Met die epubs als uitgangspunt (want slepen met een stapel vakantieboeken is zóóóóó 2002) gaan we verder. Gaat u met andersoortige bestanden aan de slag? Dan veranderen slechts de gastheer-apps, maar de theorie blijft steeds hetzelfde.

Windows Phone

Voor de Windows Phone (met een resolutie van 800x480 pixels) is er bijvoorbeeld de e-reader Freda (www.turnipsoft.co.uk/freda), die is voorzien van Dropbox-functionaliteit. U kunt er dus direct mee bij – in dit geval – de epub-bestanden in uw Dropbox komen.

Voor de Windows Phone zijn er verder nog diverse Dropbox-apps te vinden, zoals BoxFiles for Dropbox (te vinden in de Windows Marketplace, www.windowsphone.com/nl-NL/marketplace). Hiermee kunt u – buiten andere apps om – makkelijk bij al uw data komen. Waarmee we drie manieren hebben laten waarmee in het bijzonder de Windows Phone bij uw Dropbox kan komen. Die drie manieren kunt u eenvoudig meenemen naar andere bestandstypen en naar andere mobiele apparaten.

Voor andere bestandstypen geldt dat u een bijpassende gastheer-applicatie moet zoeken die – al is dat zijdelings – overweg kan met Dropbox. Voor andere mobiele apparaten moet u terecht in hun app-winkels om daar de software te vinden die gaat doen wat u wenst: de juiste app koppelen aan het juiste bestandstype zoals dat in uw Dropbox is terug te vinden.

iPod, iPhone en iPad

Natuurlijk mogen de iPod, iPhone en de iPad hier niet ontbreken, waarbij we hier aan de slag gaan met de nieuwste iPad. Voor Apple-producten komt het allemaal op hetzelfde neer, want uiteindelijk maakt alleen de resolutie het (kijk)verschil. En laat die nieuwste iPad nu een resolutie van 2048x1536 pixels hebben, hetgeen in het bijzonder het lezen van epub’s erg aantrekkelijk maakt!

Uiteraard kunnen we beginnen met de webbrowser, want dat is de meest eenvoudige manier om bij uw Dropbox te komen. Als er een e-reader is geïnstalleerd, dan kan de epub daar meteen door worden opgepakt en geopend. Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van een Dropbox-app, want daarmee kunt u één op één bij uw bestanden komen. Mogelijk moet u binnen die Dropbox-app nog wel aangeven met welke gastheerprogramma u een te downloaden bestand wilt openen, maar dat wijst zich vanzelf.

Wij maken gebruik van de Bluefire Reader (www.bluefirereader.com), want dat is een fraaie e-reader die bovendien niet alleen geschikt is voor MacOS als voor Android. De Bluefire Reader maakt gebruik van een eigen boekenplank waar al uw e-books worden neergezet. Dat kennen we van Apple’s eigen iBooks en Kiosk. Net zo overzichtelijk als de boekenkast thuis of in de bibliotheek. U maakt uw keuze en u gaat vervolgens heerlijk onder de parasol zitten lezen.

 

Android

Voor wat betreft de Android gaan we eerst met een tablet aan de slag die een resolutie van 1280x800 pixels heeft. Dat is veel minder dan de iPad, maar nog altijd prima te doen. Ook nu weer kunnen we gebruik maken van de webbrowser om bij de Dropbox te komen. Daarbij wordt u meteen uitgenodigd om de Dropbox-app voor de Android te installeren en dat is dan meteen de volgende methode om de Dropbox-bestanden te kunnen benaderen.

Op het gebruikte Android tablet is LumiRead – van Acer – reeds voorgeïnstalleerd en daarmee zijn de epub-bestanden direct op te pakken en in te zien. Kortom, ook de Android staat z’n mannetje als het op Dropbox-gebruik aankomt.

Natuurlijk willen we ook ervaren hoe een modale Android mobiele telefoon, met een resolutie van 320x240 pixels, zich gedraagt tegenover Dropbox. Op zich gaat dat allemaal prima, want met de bijpassende Dropbox-app zijn de bestanden prima te ontsluiten. Het inzien van de e-books met de reader Aldiko (www.aldiko.com) is op die resolutie evenwel een ander verhaal. Pagina’s met daarop grafische elementen zijn eigenlijk niet te doen, maar de gewone tekstpagina’s tonen zich best redelijk. Waarmee ook maar even wordt aangetoond dat een e-reader een behoorlijke resolutie nodig heeft om de e-books prettig te kunnen presenteren....

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat u Dropbox kunt gebruiken om bestanden snel een eenvoudig uit te wisselen tussen verschillende apparaten die zijn voorzien van verschillende besturingssystemen en die totaal verschillende eigenschappen hebben. Meer dan een webbrowser, een Dropbox-tool en de juiste bijpassende gastheer-applicaties hebt u dus niet nodig om van overal – dus ook vanaf de playa of παραλία – bij uw bestanden te kunnen. En dat scheelt weer kilo’s vakantiebagage…

Tekst: John Vanderaart

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten