abonneren

Calibre

Hoewel veel mensen verknocht zullen blijven aan de geur van papier en drukinkt, wint het e-book langzaam maar zeker aan populariteit. Voor pc of smartphone heb je dan wel de juiste software nodig. We testen in het julinummer van PCM 10 pakketten voor e-books, met vandaag: Calibre.
Score
40
  • Pluspunten
  • eenvoudig te bedienen
  • Minpunten
  • beperkte aanpassingen layout
  • gedateerd uiterlijk
  • geen app

None

Voor gebruik op desktop-pc's is Calibre een prima e-booklezer maar oogt zeer gedateerd en heeft geen app voor iOS of Android.

Het programma Calibre (Windows, Mac OS X, Linux) biedt uitgebreide mogelijkheden om e-books te beheren, te converteren en te synchroniseren met diverse apparaten. Deze desktopsoftware leest buitengewoon veel bestandsformaten, waaronder txt, rtf, odt, html, pdf, epub, mobi, prc, fb2, cbz. Ook converteert het programma deze desgewenst naar andere bestandsformaten. Door de grote knoppen en de kleurstelling oogt Calibre enigszins gedateerd, maar het programma is desondanks snel te doorgronden en eenvoudig te bedienen.

Calibre-bibliotheek

Je kunt Calibre verbinden met de bibliotheek van iTunes of bijvoorbeeld met een verbonden iPad om e-books te importeren. Heb je nog geen e-books, dan kun je deze gratis downloaden dankzij de online catalogi van diverse aanbieders. Of abonneer op de nieuwsfeeds van bronnen als de Volkskrant, het AD, of Fokke en Sukke. Je kunt ook zelf rss-feeds toevoegen. Calibre converteert de berichten naar een epub-bestand, waarbij het hele bericht wordt gebruikt en niet alleen de headers.

Coverflow in Calibre

Bekijk de boekenlijst in lijstweergave of in carrouselweergave (coverflow), waarbij ook de boekomslag en metadata worden weergegeven. Je kunt metadata aanpassen en ontbrekende kaften haalt Calibre desgewenst voor je op, mits deze online beschikbaar zijn. Al je e-books zijn doorzoekbaar op auteur, uitgever, trefwoord, enzovoort. Elk geopend e-book wordt in een eigen venster weergegeven. De lay-out kan worden aangepast, al zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt bladwijzers bewaren, maar het is niet mogelijk om notities te plaatsen of tekst te markeren. Calibre bevat wel een Engelstalig woordenboek.

OPDS-ondersteuning

Hoewel er geen app beschikbaar voor iOS of Android, is het eenvoudig om toegang te krijgen tot de bibliotheek van Calibre. Met apps als FBReader of Stanza kun je lokaal of op internet verbinding maken met de geïntegreerde server en OPDS-catalogus (zie kader) die Calibre biedt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: E-books