abonneren

Calculator++

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Naar verluidt kan niemand meer hoofdrekenen, dus kunnen we met z’n allen niet zonder calculator. Windows biedt een rekenmachine waarmee u zelfs kunt schakelen tussen Standaard voor alledaagse klussen en Wetenschappelijk voor het zwaardere werk. Het kan echter altijd beter, zoals Calculator++ bewijst.

In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet, vermoeden is Calculator++ niet in C++, maar in Java geschreven. Dat betekent dat één enkel programma werkt op zowel Windows als Linux (voor Mac OS X is er een aparte versie), zolang hierop maar het Java Runtime Environment (JRE) 6.0 of hoger is geïnstalleerd. Is dat het geval, dan volstaat dubbelklikken op het jar-bestand om de applicatie te starten.

De gemiddelde sterveling heeft genoeg aan de tien cijfers van een gewone rekenmachine. Die van Windows werkt desgewenst met 32 cijfers, maar Calculator++ gaat nog veel verder; zelfs in de laagste nauwkeurigheid werkt het programma met 128 significante cijfers! Perfect voor eenieder die absolute precisie nodig heeft.

Daarnaast biedt Calculator++ meer functies dan zijn concurrent van Microsoft. U kunt rekenen in het 2- tot 36-tallig stelsel en naast de gebruikelijke algebraïsche en trigonometrische functies (inclusief inverse en hyperbolische) kunt u statistische en combinatorische berekeningen maken (combinatie, permutaties). Voor de statistische functies kent het programma de mogelijkheid om lijsten met getallen in te voeren waar u vervolgens maxima, minima, gemiddelde en dergelijke uit kunt destilleren. Deze geheugenruimte wordt ook gebruikt wanneer u met een arbitrair aantal variabelen wilt werken. Tot slot converteert Calculator++ van alles en nog wat (maten, gewichten, enzovoort).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel functies
  • grote precisie
  • vereist JRE
Voor de gemiddelde rekenaar is Calculator++ waarschijnlijk nodeloos zwaar geschut, maar wie veel met (grote) getallen werkt, heeft er beslist plezier van. En voor de prijs (gratis) hoeft u hem ook al niet te laten liggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: