Boeken ontwerpen met Word

De eigen software van Blurb is prima geschikt om mooie (foto)boeken maken. Veel auteurs werken desondanks liever vanuit een Word-document. Voor deze doelgroep ontwikkelde de online uitgever een speciale plugin.

Blurb laat zich het beste omschrijven als een online uitgeverij voor amateurschrijvers. Het geeft gebruikers via een webdienst en computerprogramma handvaten om een boek te maken en te publiceren. Hoewel Blurb de mogelijkheid biedt om met Blurb-software een boek te schrijven, gebruiken veel auteurs hiervoor liever de tekstverwerker van Microsoft. Word is een goed programma, maar je kunt er helaas niet zo gemakkelijk gedrukte boeken mee ontwerpen. Gelukkig is dat geen enkel probleem. Een handige invoegtoepassing voegt de ontbrekende functies toe. Met behulp van de Blurb-plugin kies je vanuit een Word-document het gewenste boekformaat. Vervolgens upload je de tekst naar de server van Blurb. Na het ontwerpen van een mooie omslag verzend je het boek digitaal naar de drukker.

Installatie

De plugin is gratis te vinden op de website van Blurb. Voordat je de installatie begint is het verstandig om alle geopende Word-vensters af te sluiten. Overigens werkt de plugin alleen in de 2007- en 2010-edities van de tekstverwerker. Zodra je alle stappen van de installatiewizard hebt doorgenomen, open je het manuscript in Word. Kies daarna nogmaals voor Installeren. De uitbreiding is nu geactiveerd en klaar voor gebruik. In de werkbalk is er een extra tabblad bijgekomen met gereedschappen om een echt boek te maken.

Formaten

Klik in de werkbalk op het tabblad Blurb. De opties zijn verdeeld over twee simpele stappen. Kies eerst voor Formaat, waarna er een popupvenster verschijnt. Hierin bepaal je het boekformaat. Je hebt keuze uit vier opties: Pocket, Trade, Klein vierkant en Standaard staand. De juiste afmetingen en de minimale prijs voor een gedrukt exemplaar staan bij ieder formaat vermeld. In een later stadium beslis je wat voor soort omslag je wilt gebruiken. Kies het gewenste boekformaat en bevestig met OK. De plugin past de paginagrootte en de marges vervolgens aan. Loop het volledige document na en wijzig zo nodig de inhoud. Soms past een voorwoord bijvoorbeeld net niet op een pagina of beginnen nieuwe hoofdstukken halverwege een bladzijde. Door de tekst aan te passen of te verplaatsen, los je dergelijke problemen op.
 

Vanuit een Word-document kies je het gewenste boekformaat.


Kloppen naar jouw idee alle bladzijden, dan is het slim om de Lay-outgids even door te nemen. Hier vind je onder meer informatie over geschikte typografie, stijlen en pagina-elementen. Daarnaast lees je in de gids uit welke onderdelen een volledig boek bestaat en wat de traditionele volgorde hiervan is. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als je het voorwoord of de inhoudsopgave onverhoopt vergeet.

Afwerking

Wanneer je het volledige Word-document hebt gecontroleerd, klik je in de werkbalk op Voorbeeldweergave boek. Het manuscript wordt geopend als pdf-document. Hierin zie je precies hoe de gedrukte versie eruit komt te zien. Controleer nogmaals alle bladzijden op mogelijke opmaakfouten. Desgewenst stuur je het pdf-bestand naar een persoon die de tekst naloopt en waar nodig taalcorrecties toepast. Klik in het Word-document op Uploaden. Log in met een Blurb-account. Registreren is overigens gratis. Mogelijk komt de plugin met enkele waarschuwingen op de proppen, bijvoorbeeld in geval van afbeeldingen met een lage resolutie of niet-uitgevulde tekst. Vul de boektitel, ondertitel en de auteur in. De plugin uploadt het manuscript naar de server van Blurb. De omslagontwerper opent vervolgens in je browser. Hiermee werk je het boek volledig af. Zo ontwerp je een kaft en bekijk je een voorbeeldweergave van het complete boek. Handig is dat afbeeldingen rechtstreeks vanuit Picasa, Facebook, Flickr en Instagram beschikbaar zijn. Ten slotte plaats je een bestelling bij de afdrukcentrale en laat je een exemplaar opsturen. Optioneel bied je het boek te koop aan in de Blurb Bookstore.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Office

Tags: