abonneren

Blio

Hoewel veel mensen verknocht zullen blijven aan de geur van papier en drukinkt, wint het e-book langzaam maar zeker aan populariteit. Voor pc of smartphone heb je dan wel de juiste software nodig. We testen in het julinummer van PCM 10 pakketten voor e-books, met vandaag: Blio.
Score
70
  • Pluspunten
  • handige apps
  • goede spraakinstellingen
  • handige extra's
  • Minpunten
  • Engelstalige winkel

None

Blio blinkt uit in functies, al is het niet voor zoveel platformen beschikbaar als Kindle of Kobo.

Het aanbod in de online winkel van Blio is Engelstalig en de meeste e-books kosten geld. Je kunt wel van elk boek een preview downloaden en er zijn ook enkele gratis e-books beschikbaar. De Windows-applicatie biedt diverse opties met betrekking tot de lay-out en het toevoegen van markeringen, bladwijzers en notities. In de voorkeursinstellingen vinden we tevens opmerkelijke extra's, zoals ouderlijk toezicht en de optie om het programma in het Nederlands te gebruiken. Ook opvallend zijn de instellingen voor spraak, maar dat blijkt dan ook een van de speerpunten van Blio te zijn. Wanneer we op het koptelefoonsymbool klikken wordt het boek voorgelezen en zien we de woorden synchroon oplichten. In e-books die zijn geoptimaliseerd voor Blio kan het programma automatisch inzoomen op teksten en afbeeldingen.

Met de Android-app kunnen we de text-to-speech-functionaliteit van Android gebruiken om e-books te beluisteren. De beschikbare stem klinkt echter weinig overtuigend. Op iOS zwijgt het boek in alle talen. Het is wel mogelijk – zowel voor iOS als Android–  stemmen aan te schaffen voor € 7,99 per stuk. Helaas ontbreekt de mogelijkheid een stem vooraf te beluisteren.

Ook in de apps voor iOS en Android vinden we veel mogelijkheden om de lay-out te veranderen. Je kunt kiezen uit drie thema's, diverse lettertypen gebruiken, de lettergrootte bepalen, of de tekst anders uitvullen. Verder kun je tekst markeren, notities maken en bladwijzers maken. Tevens zijn een woordenboek en een koppeling naar Wikipedia beschikbaar. Roteer je het scherm naar landschapmodus, dan wordt de tekst in twee kolommen getoond.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: Blio, E-books