abonneren

BabelPad

Er zijn talloze vervangers van Kladblok, maar de complete taalondersteuning van BabelPad hebben we nog niet eerder gezien.
Score
90
  • Pluspunten
  • zeer licht
  • goede Kladblok-vervanger
  • zeer uitgebreide Unicode-ondersteuning
  • Minpunten

None

BabelPad richt zich op een erg specifieke doelgroep, maar is dan ook meteen een van de uitgebreidste tools die beschikbaar zijn. Ook als je op zoek bent naar een gewone Kladblok-vervanger is het de download waard.

De eenvoud en de no-nonsense interface van Kladblok hebben nog altijd hun charme: voor simpele tekstdocumenten of html-pagina’s wordt het nog altijd gebruikt. Er is echter ook een groot aantal freewarealternatieven op de markt. BabelPad ziet er even eenvoudig uit als Kladblok, maar biedt een veel uitgebreidere taalondersteuning. Bovendien is het programma gratis en zeer licht (slechts één exe-bestand).

Als je wel eens werkt met teksten die gebruikmaken van niet-Westerse karakters, zal de gebrekkige ondersteuning van veel editors opgevallen zijn. Zo ondersteunt Kladblok maar een deel van de Unicode-standaarden. BabelPad opent bestanden in 63 verschillende tekensets. Chinees, Cyrillisch, Hebreeuws: geen probleem voor de veelzijdige tool. Vooral documenten waarin meerdere tekensets door elkaar worden gebruikt (zoals html-code met niet-Westerse teksten) zijn makkelijk met BabelPad te bewerken. Je kunt verschillende lettertypes toekennen aan de verschillende talen, zodat je alle tekst leesbaar hebt. Ook kun je Unicode-tekens invoeren door de bijbehorende hexadecimale waarde te gebruiken. De interface van BabelPad is compatibel met zowel links-naar-rechts- als rechts-naar-links-talen.

BabelPad volgt in grote lijnen de nieuwe versies die door de Unicode-standaard worden uitgebracht. Sinds begin dit jaar is Unicode bij versie 6.1, die door BabelPad volledig ondersteund wordt. Wie voor zijn teksten al afhankelijk is van de voorlopige Unicode 6.2-specificatie, kan bij de bèta van BabelPad 6.2 terecht. Maar de taalondersteuning is niet het enige pluspunt van het programma. Het biedt ook andere functies die met kop en schouders boven Kladblok (en veel andere alternatieven) uitsteken. Inspringen, breuken, streepjes – ook mensen die minder taalvaardig zijn, zullen de extra mogelijkheden van BabelPad waarderen. 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Office

Tags: babelpad