abonneren

Adresdeluxe 3.0 Pro

Van Osirius bespreken we een releasecandidate van de aankomende versie 3.0 van AdresDeluxe Pro. AdresDeluxe kent een nogal spartaans uiterlijk vergeleken met vergelijkbare adresbeheerprogramma's.

De knoppen zijn klein en het is niet altijd even duidelijk welke optie waarvoor dient. Het programmaoverzichtvenster - een lijst van alle opties - is daarom zeker geen overbodige luxe. Met een dubbelklik activeert u snel de juiste actie. Desondanks zijn we vaker dan ons lief is de weg kwijt in het programma, mede door het onoverzichtelijke aantal deelschermen en subopties.

Osirius prijst AdresDeluxe Pro onder andere aan als een ideaal pakket voor het MKB vanwege de uitgebreide CRM-voorzieningen (Customer Relations Management). Speciaal hiervoor is een aparte instelling waarmee u de software kunt schakelen tussen privé- en zakelijke modus. Het verschil tussen die twee is ons echter niet duidelijk, want in beide weergaven zien we adresvelden als Dossiernummer, Factuuradres en Afleveradres, terwijl het nuttiger zou zijn om juist die velden in de Privé-weergave te verbergen. U bent overigens vrij welke velden getoond moeten worden in de adreslijstweergave, maar de instelling geldt dus onafhankelijk van uw keuze. Een extra instelling die wel alleen via de optie Zakelijk geactiveerd kan worden, is de mogelijkheid om meerdere gebruikers (maximaal vijf) tegelijk met AdresDeluxe Pro te laten werken.

De import- en exportmogelijkheden zijn goed verzorgd. AdresDeLuxe Pro is het enige adresbeheerpakket uit de test dat rechtstreeks gegevens uit Outlook kan inlezen door eenvoudig een koppeling te maken met de juiste Contactpersonen-map. Daarnaast is er een importmogelijkheid voor Excel. Vreemd genoeg mag het Excel-bestand alleen in het xls-formaat zijn en niet in het meer gangbare csv-bestandsformaat. Osirius geeft aan deze functie wel in vorige versies zat, maar dat onderzoek bij hun klanten uitwees dat men hier geen gebruik van maakte. Om die reden is de functie dus weggelaten. Exporteren van gegevens kan naar Excel, Word, (Outlook) e-mail of naar een DymoLabelwriter voor het direct printen van adreslabels. Wel missen we een synchronisatiemogelijkheid met pda of smartphone.

Tevens is er een goedkopere consumentenversie beschikbaar voor €29,95. Deze versie heeft iets minder functionaliteit en u kunt er niet met z'n vijven tegelijk in werken. Verder is deze versie identiek.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede import- en exportmogelijkheden
  • onoverzichtelijk
  • geen duidelijk verschil tussen privé- en zakelijke weergave
  • geen synchronisatie met pda of smartphone. Voor zakelijk gebruik een misser.
We hebben gemengde gevoelens bij AdresDeLuxe Pro. Aan de ene kant is het pakket enorm uitgebreid met zeer veel opties voor zowel huishoudelijk als professioneel gebruik, anderzijds is het zeer onaantrekkelijk en onoverzichtelijk vormgegeven, waardoor het vinden van de juiste contactpersoon of optie een lastige opgave is. Daarnaast is het jammer dat er (met name) voor zakelijke gebruikers niet is voorzien in synchronisatie naar pda- of smartphone.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: