abonneren

Acrobat X

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Door het grote aanbod van gratis tools en goedkopere pakketten moet Adobe heel wat meer bieden om de hoge aanschafprijs van Acrobat te rechtvaardigen. Ook in de nieuwste versie blijkt dit echter geen probleem te zijn.

De Nederlandse versie van de Acrobat Suite komt pas eind deze maand beschikbaar, maar de Engelse versie is reeds beschikbaar. Zoals altijd bestaat Acrobat uit twee producten: het betaalde pakket Acrobat X (verkrijgbaar in Standard- en Pro-versie) en de gratis Reader X. Die laatste wordt meestal ongemerkt bijgewerkt met functies die alleen actief zijn bij door Acrobat voorbereide bestanden, zoals commentaar- en redigeerfuncties. Reader X bevat dit keer echter een grote verbetering voor de veiligheid: de protected mode. Deze beveiligde modus, die standaard is ingeschakeld, verbiedt pdf-bestanden toegang tot systeembestanden en -processen. Kwaadaardige javascripts of anderszins aangepaste pdf-bestanden kunnen daardoor geen schade aanrichten. In het dagelijks gebruik merken we weinig van de beveiliging. Dat is een goed teken, want bij uitschakelen door irritatie (à la Vista's Gebruikersaccountbeheer) heeft niemand baat.

Het kopiëren van informatie uit een pdf-bestand is ook een stuk gemakkelijker gemaakt. Acrobat X let een stuk beter op bij het kopiëren, zodat u complete tabellen inclusief opmaak gemakkelijk kunt plakken in bijvoorbeeld Microsoft Word. Wie pdf gebruikt om portfolio's te presenteren, zal blij zijn met de nieuwe thema's in Acrobat X Pro. Zonder het schrijven van eigen scripts is het mogelijk om portfolio's er aantrekkelijker uit te laten zien. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de standaardthema's of een thema fabriceren met de Creative Suite (Flash of Illustrator CS5).Bedrijfsgeheimen

Ook nieuw in Acrobat Pro is de Action Wizard, een eenvoudige manier om veelgebruikte acties te automatiseren in een soort macro. Op basis van het klikken en slepen van acties als Remove Hidden Information en Reduce File Size kunt u een Action maken, een opeenvolging van allerlei functies die de gebruiker stap voor stap moet doorlopen. In organisaties waar vaak dezelfde acties met bestanden worden uitgevoerd, kan dit veel tijd besparen en zouden er minder problemen moeten ontstaan door het per ongeluk overslaan van een van de stappen. Er zit al een aantal standaard-Actions in Acrobat Pro, zoals Prepare for Web Publishing, dat automatisch bestandsgrootte verkleint, en Publish Sensitive Documents. Deze Actions kunt u eenvoudig aanpassen, maar ook het maken van nieuwe kost niet veel tijd.

Naast de Actions bevat Acrobat (ook Standard) nu ook een functie om een document 'schoon te maken' voordat u het publiceert. Met Sanitize Document verwijdert Acrobat in één keer alle metadata, scripts, commentaren, formuliergegevens, verborgen gegevens en nog meer informatie die niet voor iedereen bestemd is. Op beveiligingsvlak geeft Acrobat verder ook een visuele weergave van de wachtwoordsterkte als u een document beveiligt.Samenwerken

Dat Acrobat vooral in bedrijven veel gebruikt wordt, blijkt ook uit de verbeterde samenwerkingsopties. Met een Sharepointserver, netwerkmap of account voor Acrobat.com moet het makkelijker zijn om pdf-bestanden te delen en te controleren. Er zijn verder twee nieuwe diensten toegevoegd aan Acrobat.com. Met SendNow kunt u grote bestanden uploaden naar Adobe's server en zodoende uw mailserver ontzien. De bestandslimiet is 100 MB voor gratis Acrobat.com-accounts en 2 GB voor betaalde accounts. CreatePDF maakt het makkelijk om online pdf's te maken direct vanuit Reader X.

Acrobat X is nu ook in Suite-vorm beschikbaar. Deze bevat naast Acrobat Pro ook Photoshop CS5, Media Encoder CS5, Captivate 5 en Presenter 7. Het prijskaartje voor de Suite is fors: € 1755.

 

PluspuntenConclusie
  • Actions
  • betere kopieerfunctie
  • beveiligde modus in Reader
Het is jammer dat sommige nieuwe functies alleen in de Pro-versie zitten, zoals de Action wizard. Toch heeft Adobe het hele pakket weten te verbeteren, zelfs op basale onderdelen als het kopiëren van Acrobat naar andere applicaties. Acrobat X blijft daarmee de standaard voor het maken, bewerken en organiseren van pdf's.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Office

Tags: