abonneren

Readiris Pro 11

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
U wordt overspoeld met formulieren, rekeningen en officiele brieven vol belangrijke mededelingen. Die kunt u natuurlijk in een grote kartonnen doos bewaren maar daarin zoekt het zo lastig. Een OCR-programma als Readiris Pro 11 biedt een alternatief. Wat leest hij wel en wat niet?

Bij de eerste opstart toont Readiris een wizard waarin we onze scanvoorkeuren kenbaar kunnen maken. Onderdeel daarvan is uiteraard het opgeven van onze scanner. Readiris stelt zelf voor om op 300 dpi te scannen voor het beste resultaat. We moeten aangeven of het programma scheve of gekantelde documenten zelf moet corrigeren. Dat zou Readiris wat ons betreft ook gewoon automatisch mogen doen. Verder wil Readiris vooraf de taal van het document weten. Tot slot vraagt de wizard om een uitvoerformaat waarbij we uit een aangenaam aantal kunnen kiezen, zoals pdf, Word, Excel, WordPerfect, OpenOffice en html.

Bankafschrift

De scan van het eerste testdocument (een 90 graden gekanteld bankafschrift) geeft in het programma zelf een zeer behoorlijk resultaat waarbij het allerlei componenten van het document herkent en scheidt, al vinden we wel een paar herkenningsfouten. De tabelopmaak in Word is wat rommelig maar goed bruikbaar. Wanneer we het document exporteren naar pdf (met de opties Tekst en Beeld zodat het doorzoekbaar blijft) lijkt de lay-out aanzienlijk meer op het origineel.

Belastingpret

Bij het tweede testdocument (een belastingaanslag) zien we het zelfde beeld; een keurig doorzoekbaar pdf'je dat niet volmaakt is vanwege wat herkenningsfouten. Een tweede scan voor export naar Word is iets beter - al blijven er ook dan nog genoeg fouten over. Grappig is dat Readiris bij acceptgiro's het witte Euroteken op de oranje achtergrond steeds op een andere manier foutief naar tekst converteert terwijl het gele Eurosymbool op de donkerblauwe achtergrond consequent naar een afbeelding wordt geconverteerd!

Bol

Ons derde document (een factuur van Bol.com) wordt beter verwerkt in Word, al verslikt Readiris zich ook hier in de aangehechte acceptgiro. Uiteraard is dat jammer want de (betere) pdf-documenten die we aanmaken zijn tien keer zo groot als de bijbehorende Word-documenten. Om te zien in hoeverre de scanresolutie van invloed is op het resultaat scannen we dit document ook op 600 dpi maar daarmee verdwijnen de eerder gemaakte herkenningsfouten niet.

Boeken scannen

De twee testboeken worden door Readiris inhoudelijk heel aardig verwerkt. De opmaak van het boek met foto's blijft netjes behouden en het programma verslikt zich minder dan verwacht in de formules in ons wiskundeboek; deze worden deels keurig als afbeelding opgeslagen. Bij formules en wiskundige symbolen in lopende tekst gaat Readiris echter te vaak in de fout. Bij het scannen van boeken wreekt zich bovendien de werkwijze van het programma. Direct na de tekstherkenning wil het een bestand wegschrijven maar de scan (die bij de meeste boeken nu eenmaal kleiner is dan A4) bevat allerlei stukken die we helemaal niet weg willen schrijven. Logischer zou het dan ook zijn om de gebruiker eerst een herkenningsgebied aan te laten geven en dan pas de herkende tekst weg te schrijven. Dit probleem kunnen we oplossen door documenten met een grootte anders dan A4 met ons reguliere scannerprogramma in te lezen (waarmee we wel een scangebied kunnen defini�«ren) en die scans te openen in Readiris.

Moeilijke pdf's

Bij het converteren van een moeilijk pdf-document laat Readiris flinke steken vallen; tekst op een gekleurde achtergrond wordt niet als tekst herkend. Het uitvoeren van een OCR vanaf camera wordt niet ondersteunt. Het programma blijft klagen over de resolutie van 72 dpi die onvoldoende is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel in- en uitvoerformaten
  • scant facturen goed in
  • automatische werkwijze van het programma is bij boeken niet handig
  • kleurrijke pdf documenten zijn een uitdaging
  • geen OCR vanaf camera
We missen bij Readiris onze eigen scannerinterface en het programma laat in volautomatische modus regelmatig steken vallen bij de herkenning. Ook is die automatische modus minder uitgebreid dan bij de concurrentie. Het programma biedt echter wel aangenaam veel in- en uitvoerformaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, OCR

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie