abonneren

OmniPage 16 standaard

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
OmniPage timmert al heel wat jaren aan de weg. Met alweer versie 16 van dit populaire OCR-pakket beloven de makers meer snelheid en nauwkeurigheid dan de concurrentie, maar we geloven ze natuurlijk niet op hun woord.

Scanner ondersteuning

Net als bij FineReader kunt u met OmniPage de standaard-interface van uw scanner gebruiken maar deze wordt slechts ten dele gebruikt. Wij krijgen alleen de voorgangsbalk te zien en geen selectiegebied. OmniPage heeft zo'n functie echter zelf aan boord en dus kunnen we hem achteraf toepassen. Het kiezen van de scanner verloopt via de Wizard Scannerinstellingen. Deze haalt een database met instellingen van internet en zit uw apparaat daartussen dan is het programma klaar voor gebruik. Kent OmniPage uw scanner niet dan kunt u een aantal tests uitvoeren om het programma de optimale instellingen te leren. De drie benodigde conversiestappen (scannen, herkennen, opslaan) kunt u in 1 keer laten uitvoeren of handmatig stap voor stap zodat u correcties kunt invoeren.

Het bankafschrift

Direct na het scannen en herkennen van ons eerste proefdocument (het bankafschrift) komt het programma spontaan met een venster waarin we niet-herkende tekst kunnen corrigeren. Dit doen we niet omdat we geinteresseerd zijn in het resultaat zonder onze tussenkomst maar handig is het wel. Vreemd is dat OmniPage het Euroteken niet zegt te herkennen terwijl het wel goed wordt verwerkt. De derde stap is het wegschrijven, waarbij we kunnen kiezen uit zeer veel office- en pdf-formaten. In het resulterende Word-document zijn - in tegenstelling tot de concurrenten - niet alle posten op het afschrift naar een tabel geconverteerd. Hierdoor staan sommige bedragen niet meer achter de bijbehorende post; slordig. Bij de export naar pdf moeten we even puzzelen, want OmniPage biedt maar liefst vier soorten. Het beste resultaat bereiken we met 'Pdf Searchable Image' dat er bijna exact als het origineel uitziet en deels doorzoekbaar is. De interpretatiefout die zorgt voor de slechte lay-out in Word is ook verantwoordelijk voor het niet helemaal doorzoekbaar zijn.

Belastingen, facturen en prentenboeken

Met de veel eenvoudiger belastingaanslag heeft OmniPage nauwelijks moeite. De uitvoer naar Word is nagenoeg perfect en het pdf'je is zelfs foutloos. Een zelfde hoge kwaliteit zien we bij ons derde testdocument; de factuur. Het scannen van die laatste op 600 dpi is dan ook niet nodig. Bij het scannen van het fotoboek naar Word doet OmniPage goede zaken en ook het pdf-document is van prima kwaliteit. Met de conversie van het wiskundeboek naar Word zullen we u niet vermoeien. Droevig is hier het sleutelwoord. Het resultaat in pdf is visueel in orde maar ook hier is het document slechts beperkt doorzoekbaar.
Het converteren van een bestaand pdf-bestand verloopt vlekkeloos. Alle teksten worden herkend. De lay-out is ook nu voor Word te veel gevraagd (al komt hij enigszins in de buurt) maar de doorzoekbare pdf is subliem. Dat geldt ook voor de gefotografeerde boekenpagina die het programma in perfect opgemaakte tekst omzet.

Sterke en zwakke punten

Alhoewel OmniPage out-of-the-box al indrukwekkende prestaties levert kunt u eventuele fouten snel herstellen dankzij de prettige workflow. U kunt het programma zelfs trainen om van zijn fouten te leren. Als leuke extra kan OmniPage teksten voorlezen (ook Nederlands) en u kunt het resultaat ervan zelfs opslaan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hoge herkenningsgraad
  • snel
  • uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  • converteren naar Word-documenten gaat nog wel eens fout
OmniPage koppelt uitstekende scores op vrijwel elk testonderdeel aan een scherpe prijs en is daarom onze favoriet. Het programma werkt snel en prettig en biedt een hoge herkenningsgraad.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, OCR

Tags: