abonneren

Nuance Omnipage 18

Nuance introduceert alweer versie 18 van het pakket Omnipage. Wat heeft de software te bieden en wat zijn de belangrijkste vernieuwingen ten opzicht van de vorige versie?

None

Wie OmniPage 18 (Standard of Professional) voor de eerste keer gebruikt, zal overdonderd worden door de vele mogelijkheden. Gelukkig is het programma voorzien van Nederlandse menu’s en vind je op de installatie cd-rom een uitgebreide handleiding van 107 pagina’s. Wie serieus documenten wilt digitaliseren, doet met dit softwarepakket een prima aankoop. Maar bedenk wel dat je tijd en energie in het pakket moet steken om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Professional-versie prijzig (€ 399)
  • leercurve
  • Minpunten
  • Professional-versie prijzig (€ 399)
  • leercurve

Ondanks dat we tegenwoordig veel van onze zaken digitaal regelen, lijkt de hoeveelheid papier in ons leven maar niet te minderen. Wie zijn papierwinkel wil digitaliseren, heeft een scanner en speciale software nodig. Nuance biedt voor deze werkzaamheden het pakket OmniPage 18.

OmniPage 18 kan materiaal uit verschillende bronnen (scanner, digitale camera en grafische bestanden) verwerken. In de meeste gevallen zul je het programma gebruiken in combinatie met een scanner. Zodra je met bronmateriaal aan de slag gaat en het resultaat (tussentijds) opslaat, gebeurt dat in het opd-formaat. Opd’s zijn grote bestanden waarin alle informatie van het bronbestand is opgeslagen. Ben je tevreden met het eindresultaat, dan schrijf je dit weg naar een bestandsformaat naar keuze.

Met OmniPage 18 kun je met behulp van ocr-technologie teksten doorzoekbaar maken. Voordat je met de ocr-functie aan de slag gaat, kun je de beelden verbeteren. Je verwijdert gemakkelijk spikkels en stippen uit documenten. Het weghalen van een bepaalde kleur uit een document is ook mogelijk. Stel dat het brondocument bestaat uit zwarte tekst op een rode achtergrondkleur die je wilt verwijderen. Selecteer dan de rode kleur, die vervolgens transparant wordt. Verder verwijder je gemakkelijk scanschaduwen en perforatieranden.

Van een gescand document kun je vanzelfsprekend de tekst laten controleren. Met behulp van een dialoogvenster kun je woord voor woord de tekst controleren, maar het is ook mogelijk om in de teksteditor de gehele tekst te bekijken en indien nodig direct aan te passen. Sterk punt is dat het programma het werken met twee schermen ondersteunt. Zo kun je het bronbeeld op het ene scherm weergeven, terwijl je het andere scherm gebruikt om de herkende tekst handmatig te controleren. Voor het herkennen van tekst ondersteunt OmniPage 18 maar liefst 220 talen. De ingebouwde woordenboeken zorgen voor een betere tekstherkenning. Natuurlijk zijn er altijd woorden die niet in het standaardwoordenboek staan vermeld. Gelukkig kun je de woordenboeken altijd zelf aanvullen voor een beter ocr-resultaat. Het is zelfs mogelijk om meerdere gebruikerswoordenboeken aan te maken, maar je kunt maar één woordenboek tegelijkertijd gebruiken.

Ook nieuw is dat je verbinding kunt maken met online opslagdiensten. Vanuit OmniPage download je bronbestanden vanuit de cloud. Het eindresultaat kun je uploaden naar clouddiensten: OmniPage biedt integratie met Dropbox en Evernote. Via de meegeleverde Nuance Cloud Connector (eigenlijk software van Gladinet) kun je connectie maken met diensten als Microsoft Live SkyDrive, Google Docs en Box.net. Tegen betaling upgrade je deze software naar Gladinet Cloud Desktop Pro, waardoor je meer functies krijgt, zoals automatische backups en synchronisatie van bestanden.

Het programma is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: OmniPage Professional 18 en OmniPage Standard 18. Wat zijn de belangrijkste verschillen? In de duurste uitvoering heb je wat meer mogelijkheden. Zo laat je automatisch gegevens uit ingevulde formulieren halen, kun je automatisch stukken tekst markeren of zwart maken en krijg je de programma’s PaperPort 14 en PDF Create 7 meegeleverd. Ben je niet geïnteresseerd in deze extra’s, dan schaf je de veel goedkopere Standard-versie. 

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Review, OCR

Tags: omnipage, Nuance, Ocr