abonneren

Fotoreader

Abbyy is bekend van zijn ocr-software Finereader. Hiermee scant en digitaliseert u documenten. Abbyy's nieuwste product - Fotoreader - gebruikt dezelfde technologie als Finereader om tekst uit foto's te halen.

Fotoreader nestelt zich automatisch in Word en Excel en kan desgewenst ook pdf-documenten maken. Een foto uitlezen is vrij simpel. U kiest hoe u het resultaat geëxporteerd wilt hebben (Word, Excel, pdf of rtf) en kiest een afbeelding. Na een paar seconden verschijnt het door u gevraagde document. Bent u niet tevreden over het resultaat, dan kunt u in Fotoreader de nodige aanpassingen doen.

Fotoreader legt zichzelf als het ware over de foto heen en markeert gedeeltes waarvan het programma denkt dat ze zinvol zijn. Zo wordt tekst groen gemarkeerd, afbeeldingen rood en tabellen blauw. De software herkent deze verschillende onderdelen vrij goed, maar het kan geen kwaad zelf even alles na te kijken en de nodige aanpassingen te doen voor een beter resultaat.

De software is behoorlijk accuraat. Een foto van een halve pagina uit een tijdschrift wordt correct vertaald naar tekst, hoewel sommige tekst onnodig cursief wordt gemaakt. In een andere test moeten we de software ietwat bijstellen, omdat Fotoreader dacht dat een screenshot een tabel was. Na de aanpassing krijgen we een prima pdf-bestand. Een test-tabel wordt ook redelijk omgezet in Excel, hoewel hier en daar wel twee rijen onterecht zijn samengevoegd en sommige vinkjes zijn veranderd in letters. Afbeeldingen/foto's van visitekaartjes kunt u natuurlijk ook omzetten, hoewel het apenstaartje structureel wordt geïnterpreteerd als een nul.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • accuraat
  • simpel in gebruik
  • niet voor iedereen even handig
Abbyy Fotoreader is een aardig product, maar het zal niet voor iedereen even nuttig zijn. Als u alleen visitekaartjes wilt inscannen, kunt u daar beter andere software voor gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, OCR

Tags:

Laatste reactie