De grote angst ten tijde van de Koude Oorlog dat 'de Russen komen' mag dan onterecht zijn gebleken, op de OCR-markt is hij nog volop aanwezig. Logisch, want Abbyy timmert al een aantal jaren sterk aan de weg. De nieuwste versie van FineReader maakt dat eens te meer duidelijk.

In tegenstelling tot Readiris maakt FineReader desgewenst gebruik van uw eigen scanner-interface. Dat heeft als voordeel dat we (althans bij de scanner waarmee wij werken) visueel een scangebied kunnen opgeven, wat handig is voor niet-A4-documenten. Bovendien toont FineReaders eigen interface geen voortgangsbalk en die van onze scanner wel. In plaats van een algemene wizard vinden we in het Startmenu een aantal snelkoppelingen naar populaire taken. Het programma kent Snelle Taken (zoals ze heten) voor onder meer scannen naar Word, Excel en pdf en het converteren van pdf naar Word. Via deze Snelle Taken wordt de gebruiker nauwelijks lastiggevallen met enige instelling. De scan-interface staat standaard op 300 dpi maar Abbyy adviseert een hogere waarde voor documenten met kleinere letters (< 10 punts). Ook kiest het programma voor grijswaarden maar wij willen exacte duplicaten van onze documenten en dus maken we er kleur van. Van Abbyy hoeft u geen documenttaal te selecteren omdat het programma deze automatisch zegt te herkennen. Ook wordt uw scheve of gekantelde document automatisch in de juiste stand gezet.

Praktijktesten

Dat laatste blijkt voor ons gekantelde bankafschrift inderdaad op te gaan. Voor wat betreft de documenttaal krijgen we wel een waarschuwing; FineReader meent maar liefst vijf talen in het bankafschrift te zien. Ongetwijfeld komt dit door de vele eigennamen en afkortingen op het formulier. De conversie naar Word is behoorlijk indrukwekkend met nauwelijks fouten en een nettere opmaak dan bij Readiris. De opmaak in pdf is nagenoeg perfect en het document is doorzoekbaar zonder dat we ook maar 1 pdf-instelling hebben moeten aangeven. In tegenstelling tot Readiris is het pdf-document van FineReader ook nog eens flink kleiner dan het Word-document zodat pdf hier het ideale uitvoerformaat is wanneer u documenten alleen maar wilt archiveren.

Bij de gescande belastingaanslag laat Abbyy een paar kleine steken vallen in de tekstherkenning en ook dit programma verslikt zich in de aangehechte acceptgiro. De opmaak in zowel Word als pdf is echter uitstekend.

Wanneer we de testfactuur met standaardinstellingen scannen waarschuwt FineReader dat er nogal kleine letters in staan en dat 600 dpi daarom beter is. We zien echter nauwelijks verschil in resultaat.

De twee testboeken scannen we via het hoofdprogramma omdat daarin een leuke extra functie zit: het rechtbuigen van tekstregels. Iedereen die wel eens een pagina uit een dik boek heeft gescand kent natuurlijk het probleem van tekstregels die buigen in de buurt van de band en dat kunnen we met deze functie oplossen. Het fotoboek komt aardig terecht in Word en pdf, al valt het effect van het rechtzetten tegen. Het wiskundeboek plaatst FineReader voor onoverkomelijke problemen. Dit is een typisch voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong: het is knap dat het programma volautomatisch een taal kan herkennen maar het zet daardoor ook ongevraagd wiskundige symbolen en zelfs streepjescodes om in cijfers of letters. Door te spelen met de pdf-opties kunnen we er een visueel bruikbaar maar niet goed doorzoekbaar resultaat van maken.

Bij het converteren van een ondoorzoekbare pdf naar een doorzoekbare presteert FineReader vrij goed al vergeet het 1 tekstkader om te zetten terwijl het een aantal vergelijkbare wel goed behandelt. De lay-out is voor een Word-document echter te complex. Voor een gefotografeerde boekenpagina draait het programma de hand niet om en het produceert dan ook een bijna perfect document.

Sterke en zwakke punten

FineReader is zeer prettig in de bediening omdat we vanuit het hoofdprogramma eerst kunnen scannen en dan het resultaat in een veelheid aan formaten weg kunnen schrijven. Het aantal talen dat het programma ondersteunt (179) is indrukwekkend en we kunnen ze ook combineren. De automatische taalherkenning is erg handig bij eenvoudigere documenten maar is in complexe situaties soms een nadeel. Abbyy biedt volop ondersteuning voor OCR met behulp van digitale foto's. Met name het converteren van een boek gaat daarmee natuurlijk een stuk sneller. De pdf-output van FineReader is standaard minder fotografisch dan die van Readiris. De pdf-documenten worden daardoor kleiner maar lijken helaas ook minder op het origineel. Dit kunnen we wel aanpassen. FineReader belooft slim om te gaan met conversie naar Word en daarbij bijvoorbeeld paginanummers en kop- en voetteksten als zodanig te herkennen. Met de automatische instellingen in onze tests lukte dat echter niet.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • prettige bediening

  • vele formaten

  • OCR met digitale camera

  • prijzig

  • pdf-output minder sterk dan concurrentie

  • kop- en voetteksten werden in onze tests niet goed overgenomen

De kwaliteit van OCR-programma's is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan, zeker als het gaat om het overnemen van opmaak. Er zijn echter nog altijd documenten waarover ze struikelen, met name pagina's met wetenschappelijke symbolen of zeer complexe opmaak. FineReader presteert goed maar is helaas wat aan de prijzige kant.Demo DownloadjaBesturingssysteemWindows Vista
Windows XP
Processor1 GHzIntern geheugen512 MBOmvang250 MB

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten