abonneren

XPS M1730

Dell's nieuwste mobiele gaming-monster is ook wel bekend als "the beast", combineert enorme prestaties met een opvallend uiterlijk en ook een enorm gewicht.

Op het moment dat we dit notebook testen is het eigenlijk al weer technologisch achterhaald, maar dat is in de snel veranderende computermarkt bijna onvermijdelijk. De XPS M1730 in de basisuitvoering zoals wij die testen bevat het ondertussen al weer vorige Centrino platform met de dual core T7500 processor, op 2,2 GHz, in combinatie met 2 GB ddr2 geheugen. Opvallend is de dubbele Nvidia Geforce 8700M GT in sli opstelling voor de 3d graphics. Bijzonder in dit notebook is de toegevoegde PhysX 100 M processor van Ageia die moet zorgen voor bijzonder vloeiende bewegingen bij bewegende 3D beelden.

Fraai uiterlijk

Ook apart is het Logitech GamePanel LCD. Dit displaytje boven het toetsenbord is bedoeld voor gamestatistics, systeeminformatie en dergelijke. Naast dit display vallen er nog een aantal uiterlijke kenmerken op als de fraai gedecoreerde glimmende kast. Met gekleurde en verlichte vlakken in vier kleuren beschikbaar. Ook de speakers aan de voorkant zijn fraai met leds verlicht wat het geheel tot een opvallende verschijning maakt die gezien mag worden.

Multimedia

Naast het gebruik als ultieme gaming notebook is er ook aan het "gewone" multimediagebruik gedacht met een numeriek toetsenbord, multimediatoetsen aan de voorkant, een mini-afstandsbediening en een ingebouwde 2 megapixel webcam. De geluidskwaliteit van de speakers is voor een notebook uitzonderlijk goed te noemen.
Het 17 inch grote breedbeeld lcd-scherm is van goede kwaliteit met een hoge resolutie van maar liefst 1920 x 1200. Het beeld is helder, scherp en kleurrijk met een goede kijkhoek en ook nog eens voldoende snel. Jammer is wel de enorme reflectie in het erg glanzende scherm.

Prestaties

De prestaties van dit beest liegen er niet om, getuige gemeten benchmarks scores. De algemene prestaties zijn ondertussen door de nieuwere generatie Core 2 Duo (ook bekend als Santa Rosa Refresh of Penryn) achterhaald maar de 3D gaming prestaties zijn voor een notebook echt ongekend. Ook bij een game demo als Crisis zijn de prestaties goed te noemen met 20 tot 50 fps.

Accu

Zoals een beetje voor de hand ligt bij een dergelijk notebook verwachten we niet al te veel van de 9-cells accu. Toch weet hij het met onze batterijtest minimaal een uur uit te houden op een batterijlading. Is het notebook met vijf kilo al bijzonder groot en zwaar. De bijbehorende netvoeding liegt er ook niet om met het formaat van een flinke baksteen en een gewicht van een hele kilo.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • geluidskwaliteit
  • beeldkwaliteit
  • zwaar
  • duur
De XPS M1730 is een extreem zwaar en krachtig notebook en kan zelfs optioneel nog zwaarder worden uitgerust. Met de dubbele sli-configuratie is het notebook bij uitstek geschikt voor gaming. Dit maakt het een apparaat voor een speciale doelgroep die kennelijk ook niet afgeschrikt wordt door het hoge prijskaartje.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: