abonneren

Vaio VGN-Z11XN

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat James Bond erg gelukkig is met dit notebook. Wie wil er nu niet dit bijzonder volwaardige full-function notebook, dat ook nog eens zo compact en licht is en van uitzonderlijke kwaliteit?

Was Sony altijd al kampioen in het maken van bijzonder fraaie en degelijke notebooks. Met deze nieuwe Z-serie overtreft Sony zichzelf.
Om te beginnen het beeldscherm. Sony bewijst met dit door leds verlichte tft-scherm dat optimale beeldkwaliteit ook voor een notebookscherm mogelijk is. Het X-black lcd-scherm is half glimmend en heeft daardoor veel minder last van reflectie. Dankzij extra filters heeft dit scherm wel alle voordelen van een hoog contrast enorme helderheid en in dit geval ook een wide-color gamut, ofwel een heel groot kleurbereik. Ook volgt Sony de nieuwste trend naar beeldschermen met een 9 X 16 beeldverhouding in plaats van de tot nu toe gangbare 10 X 16. Hierop kunt u breedbeeld video kijken zonder zwarte balken. Met de hoge resolutie van 1600 x 900 is de beeldscherpte perfect en is er ondanks het bescheiden formaat van 13, 1 inch voldoende werkruimte.

Design

Dankzij de led verlichting is het deksel bijzonder dun en bovendien goed voor het milieu met een laag energieverbruik bovendien is het notebook hierdoor kwik-vrij.
Naast het dunne scherm heeft het notebook verder ook een zeer geslaagd ontwerp met het matzwarte deksel en geborsteld aluminium binnenplaat. Deze uitleenstuk vervaardigde plaat maakt het notebook bijzonder stevig. Ook hier ver uit elkaar liggende toetsen die plezierig tikken. Ook het grote touchpad functioneert uitstekend.

Videokaart

Heel bijzonder is de omschakelbare videokaart in dit notebook. Sony was de eerste die uit is gekomen met een “Stamina / Speed” schakelaar waarmee wordt geschakeld tussen de embedded Intel graphics in de chipset en de Nvidia GeForce 9300MGS video kaart. Voor het eenvoudige werk levert dit een ruim twee uur langere batterijtijd op. Is de GeForce ingeschakeld dan levert dit notebook heel behoorlijke 3d-prestaties met een ruim twee maal zo hoge 3Dmark score.
De prestaties van dit op de nieuwste Centrino 2 gebaseerde notebookje liegen er niet om ondanks dat het een bijzonder energiezuinige uitvoering van de Core 2 duo processor betreft.

Geen consessies

Dat het een notebook zonder concessies betreft wordt ondersteund door werkelijk alle gangbare aansluitingen en communicatievoorzieningen inclusief 11n wlan en bluetooth. Videoaansluiting aan externe monitor of beamer kan via zowel vga als hdmi. De geheugenkaartlezer doet zowel memorystick als sd-kaarten. Ook een dual-layer dvd-brander ontbreekt niet in dit geheel. De beveilgiing is ook geregeld met tpm, vingerprintlezer en schokbescherming van de harde schijf.

Accuduur

De accuduur is met Geforce grapics al heel netjes van 3,5 tot ruim zes uur. In de zuinige modus met Intel graphics meten we vier tot ruim acht uur, een bijzondere prestatie. Al deze functionaliteit en prestaties in een zeer bescheiden formaat van ongeveer een A4 tje en ruiim drie centimeter dik een een zeer bescheiden gewicht van minder dan 1,5 kg.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • beeldkwaliteit
  • batterijduur
  • heel compleet
  • altijd hoorbare ventilator
  • altijd hoorbare ventilator
Deze Vaio is een droomnotebook zonder concessies in een uitermate compacte vorm met een bescheiden gewicht. Dat hier geen bescheiden prijskaartje bij hoort laat zich raden, maar dat maakt voor de doelgroep: de mobiele manager, waarschijnlijk niet zo veel uit. Helaas alleen in de VS en Japan komt er een limited edition Bond versie maar dat mag de pret niet drukken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie