abonneren

Vaio VGN-UX1

Met zijn bescheiden afmetingen, compleet met toetsenbordje een voorwaar ultra mobiele pc.

Dat Sony nog steeds erg goed is in miniaturisering van elektronica bewijst deze uiterst compacte pc. De Sony Vaio VGN-UX1 is een zogenaamde umpc met ongekend laag gewicht en afmetingen. De liefhebbers die het stoppen van Sony met de Clie pda’s betreuren kunnen aan dit apparaat hun hart ophalen.

Officieel niet in Nederland te koop, maar via Internet of laatst spontaan in een advertentie aangeboden door RAF, is hij voor de liefhebber toch wel te krijgen. Een liefhebber moet je wel zijn want voor dit staaltje van vernuft moet je met de adviesprijs van €2999 wel flink in de buidel tasten. Maar dan heb je wel een complete pc in binnenzakformaat.

Toetsenbordje

Het apparaatje ligt comfortabel in de (twee) hand(en) en laat zicht met dopmuis (touchpoint) en een aantal drukknoppen, zowel als met een pen op het touchscreen eenvoudig bedienen.
Het bijzonder heldere en scherpe door led’s verlichte tft-schermpje van 4,5 inch is uitschuifbaar en dan komt er een compleet toetsenbordje te voorschijn. De toetsen zijn wel erg klein, maar het gaat.
De UX1 beschikt over Sony’s eigen penbedieningsfuncties en een programmaatje voor handgeschreven memo’s.
Helaas is het ons niet gelukt om de tablet-pc functionaliteit inclusief de handschriftherkenning van Windows Vista aan de praat te krijgen. Dit wordt volgens Sony veroorzaakt doordat wij een pre-productiemodel getest hebben en werkt het wel bij een definitief exemplaar.

Camera

Zowel voor als achter het scherm is een prima camera aanwezig. Naar keuze kunt u beelden van voor of achter het apparaat filmen of fotograferen.

Goede prestaties

De prestaties zijn voor een apparaatje met deze beperkte afmetingen heel erg netjes. De Vaio draait op het vista-business besturingssysteem met een Vista Experience index van 2, iets wat je voornamelijk alleen bij veel grotere apparaten aantreft. De Ultra low voltage Intel Core Solo processor loopt dan ook op 1,33 GHz en met 1 GB geheugen presteert dat prima. De harde schijf is geen echte schijf maar een 32 GB solid state flash-disk wat zuinig is in gebruik. Toch is de gebruiksduur op een batterijlading met een door ons gemeten tijd tussen 1,75 en 3,5 uur beperkt.

Dock

Voor de communicatie beschikt het apparaat over abg-wlan, bluetooth en een usb2.0 en firewirepoort. Een CF- en MS-flashcard slot is aanwezig.
Handig is het meegeleverde dockingstation. Hierin kan het apparaat worden opgeladen en is er een netwerkaansluiting drie extra usb-poorten en een vga-aansluiting aanwezig. Sluit er een monitor, toetsenbord en muis op aan en je werkt ermee als op een volwaardige pc.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact
  • prestaties
  • veelzijdig
  • beperkte batterijduur
  • duur
Uitgaande van een wel werkende Windows Vista peninvoer een hele mooie UMPC met goede prestaties en veel mogelijkheden. Gezien het toch wel kleine scherm zijn goede ogen en/of een goede bril wel een voorwaarde. Een echt hebbeding.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie