Als ongeveer alle notebookfabrikanten een netbook hebben uitgebracht, doet Sony zijn reputatie eer aan door het net even anders te doen. De nieuwe Vaio P is een ultraportable mini-notebook in zakformaat.

Met de afmetingen van een flinke chocoladereep past dit bijzonder elegante notebook in binnenzak en damestasje. Het gewicht van minder dan 620 gram maakt het tot een ware ultra-portable.
Om met het uiterlijk te beginnen; de Vaio P is mooi. Ons testexemplaar is chique glanzend zwart, maar hij wordt ook in andere kleuren gemaakt. Het moet ook hier gezegd; de glans heeft als opvallend nadeel dat alle vingerafdrukken duidelijk zichtbaar zijn, zodat er flink gepoetst moet worden.

Toetsenbord

Meest opvallend aan deze mini is het toetsenbord. Dit heeft bij het ontwerp grotendeels de afmetingen van het apparaat bepaald en zo de optimale afmetingen mee gekregen. Het toetsenbord heeft een metalen afwerking en ziet het er niet alleen goed uit, maar tikt ook bijzonder comfortabel.

Dopmuis

Omdat er geen ruimte meer over is voor een touchpad, is er een zogenaamde dopmuis of trackpoint toegepast. Ook deze is innovatief uitgevoerd met een ‘tap’-functie. Verplaats de cursor door de trackpoint in de goede richting te duwen, door er vervolgens op te tikken wordt er een muisklik gegeven. Lang niet iedereen is een enthousiaste dopmuis gebruiker. Het bewegen van de cursor vereist nodige oefening en gaat sowieso nogal traag. Met deze nieuwe ingebouwde klik-functie is het wel een stuk intuïtiever geworden. Voor als het eens niet lukt, of voor de liefhebber zijn er ook gewoon drie muistoetsen. Na het indrukken van de middelste muistoets activeer je de scroll functie, best handig.

Schermafmetingen

Een direct gevolg van de keuze voor het formaat van het toetsenbord is de grootte van het scherm. In tegenstelling tot wat de eerste indruk doet vermoeden is dit 8 inch kleine scherm in gebruik behoorlijk groot. De resolutie van 1600 x 768 is een stuk bruikbaarder dan die van de momenteel gangbare netbooks, al moet je wel goede ogen hebben om de kleine letters te lezen. Vooral de 768 pixel hoge verticale resolutie is bijzonder comfortabel. Al sinds de klassieke 17 ich desktop monitoren is 768 het de facto standaard minimum, waar heel veel websites en programma’s op zijn ontworpen. De 1600 pixels in de breedte maken het een wat ongebruikelijk extreem breedbeeld (19 : 9). Breedbeeld video past daar makkelijk op een ook twee bruikbare vensters naast elkaar. Hiervoor heeft de Vaio P zelfs een speciale knop die de open vensters automatisch schermvullend naast elkaar plaatst. In elk geval hoeft u met dit scherm niet overmatig te scrollen.

Ledverlichting

Zoals bij de compacte notebooks gebruikelijk is het scherm door leds verlicht, waardoor het dun en energiezuinig is. Het scherm is van het niet te glanzende soort, zodat de reflecties acceptabel zijn. Ook de helderheid, contrast en kleurweergave zijn in prima. Wel is de verticale kijkhoek wat beperkt en (we gaan ervan uit dat het aan ons vroege reviewsample ligt) is het scherm wat overstraald.

Processor

Net als de buitenkant is ook de binnenkant van deze super mini een apart verhaal. Om het energieverbruik en de daarbij behorende warmteontwikkeling te beperken, heeft Sony gekozen voor een Intel Atom processor uit de Z serie: in dit geval de op een bescheiden 1,33 GHz geklokte Z520. Het bijzondere aan deze processor is de bijbehorende speciale voor ultra mobiele multimedia toepassingen ontworpen chipset. De Intel SCH US15W (System Controller Hub) combineert een de meeste noodzakelijke externe functies inclusief hd-video en hd-geluid. Controller en processor samen gebruiken maar 4,3 watt.

Windows Vista

Wij vinden het stoer dat Sony kiest voor het gebruik van Windows Vista, in dit geval zelfs in de Home premium uitvoering, gelukkig wel in combinatie met 2 Gb geheugen. Van de prestaties van deze hardware en besturingssysteem mag u geen wonderen verwachten. De overall prestaties zijn zo’n 20 tot 40 % lager dan die van het gebruikelijke Atom N270 netbook platform. De grafische (3D) prestaties daarentegen zijn net zo goed zo niet beter. De GMA500 grafische processor is heel modern met directx 10.1 ondersteuning en ingebouwde video versnelling. Onbegrijpelijk vinden we dat Sony voor de door ons geteste (goedkoopste) uitvoering kiest voor een 1,8 inch harde schijf in plaat van een ssd. Deze trage schijf vormt een bottleneck in de prestaties, terwijl we van een ssd wel iets meer verwachten. In dit apparaat, zeker ook gezien de prijs hoort een snelle ssd!

Vaio Mediaplayer

Videoweergave van deze Vaio P is bijzonder goed. Ook van HD-materiaal. Daarvoor moeten we dan wel gebruik maken van Sony’s eigen mediaplayer en niet van de Windows mediaplayer. De Windows mediaplayer komt niet verder dan een schokkende weergave. De Sony mediaplayer is in twee versies beschikbaar en door een speciale knop te starten, zowel onder Windows, als in stand-alone uitvoering, waarbij Windows niet hoeft te worden gestart.
De mediaplayer heeft de van de Sony playstation bekende gebruikersvriendelijke XMB (Cross Media Bar) bediening meegekregen. De twee speakertjes zorgen voor een heldere onverwacht redelijke geluidskwaliteit.

Vista of Windows 7

Hoewel de Vaio P alle Windows Vista functionaliteit aan kan is het gebruik wel af en toe tergend traag. Met wat geduld is dat voor het gewone werk geen probleem. Sony is wel iets te ver doorgeschoten in het installeren van tools en utilities, die zich ook in de system tray ophopen. Als we Windows Vista een beetje tunen, de nodige tray-applicaties en de McAffee virusscanner uitschakelen, dan gaat het een stuk beter. Na het installeren van een beta-versie van Windows 7 merken we dat de Vaio P daarvoor gemaakt is. Bij deze kale installatie zijn de benchmark-scores 10-40% sneller en gedraagt Windows zich een stuk responsiever.

Batterijduur

Het voordeel van de bescheiden hardware is het ontbreken van ventilatorgeluid en de door ons gemeten drie tot vier uur batterijtijd. In de praktijk zal dit met wlan-gebruik wellicht niet haalbaar zijn, maar we vinden het toch een heel mooi resultaat.

Altijd online

De Vaio P is communicatief. Met lan, wlan (11n), 3,5G hsupa, en twee usb-poorten. De lan- en vga-aansluiting zitten in een mini port-extender, die aan de ook heel bescheiden voedingsadapter wordt geklikt. Er is een webcam en sd- en ms-cardslot en zelfs een gps-ontvanger ontbreekt niet.
(De versie die in Nederland uitkomt zal vermoedelijk een 80 GB harde schijf hebben)PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zeer klein

  • scherm

  • hsupa

  • toetsenbord

  • multimedia

  • geen ssd

  • traag

  • duur

Een universele alleskunner in zeer mobiele uitvoering. Het is een fantastische mediaplayer en communicator waar je, al is het met Windows Vista wat traag, ook nog pc-taken op kunt uitvoeren. Voor deze unieke combinatie van vorm en functie moet helaas wel flink betaald worden. Wij vinden dat er voor deze prijs wel een snellere ssd in zou mogen zitten en raden aan te wachten op Windows 7.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten