abonneren

Vaio VGN-AR21S

Met dit Sony Vaio notebook hebt u een geweldige mediacenter-pc. Compleet met blu-ray-brander en full-hd-scherm hoeft u geen concessies meer te doen om te kunnen genieten van de allerbeste videofilms.

None

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

Full-hd

Het notebook heeft een fantastisch 17-inch breedbeeldscherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels, waarmee het ruimschoots voldoet aan de full-hd specificaties en het ook zonder meer beeld van 1080p bronnen kan weergeven. Het scherm is van het glanzende type door Sony X-black genoemd, waarbij Sony er in is geslaagd om deze glans niet hinderlijk reflecterend te laten zijn. Het scherm heeft twee lampen waarmee het garant staat voor een topkwaliteit beeld met een heel goede kijkhoek.
Het bekijken van een blu-ray hd-video is met dit notebook dan ook een groot genoegen. De geluidskwaliteit van de toch bescheiden speakers is goed. Door het notebook via een optische spdif-verbinding op een surroundsysteem aan te sluiten, wordt het natuurlijk nog mooier.

HDCP-compliant

Ook een externe monitor kan worden aangesloten via vga of hdmi. De hdmi aansluiting heeft hdcp ondersteuning zodat alleen op een hdcp-compliant scherm ook naar video van copyright beschermde films op blu-ray schijven kan worden gekeken.

TV-tuner

De Windows Mediacenter software doet het uitstekend op deze Vaio inclusief de ingebouwde tv-tuner die voor een mediacenter een ongekend mooie tv-beeldkwaliteit levert. Wel is het jammer dat de mediacenter software geen ondersteuning biedt voor blu-ray films. Daar hebben we het meegeleverde Windvd voor nodig.

Centrino Duo

Met de Core 2 duo processor op 2 GHz, 2 GB geheugen en Nvidia Geforce GO 7600 GT videokaart zijn de prestaties van deze Vaio zeer goed in orde.
Opslagruimte genoeg met twee snelle 100 GB schijven. Het notebook is verder ook bijzonder compleet met vrijwel alle denbare aansluitingen, wlan in drie smaken en een flashcardlezer voor zowel memorystick als sd-cards. Dit laatste is een opvallende noviteit bij Sony. Een goede ingebouwde webcam ontbreekt niet, zodat chatten met msn of de meegeleverde skype standaard is voorzien.

Software

Met zoveel power en een blu-ray brander leent het notebook zich bij uitstek voor het beheer, vertonen en bewerken van (hd) video-opnamen. In het uitgebreide softwarepakket is daar ook in voorzien met onder andere Adobe Premiere elemements en SonicStage mastering software. Geheel volgens verwachting is deze Vaio Windows Vista Premium edition ready.

Blu-ray-brander

De blu-ray brander is een multibrander voor zowel blu-ray schijven als cd en dvd formaten. BD branden doet hij in 1 x speed en lezen in maximaal 1,6.
In onze praktijktest haalt hij die 1x brandsnelheid niet en komt het neer op 0,5 speed, voor het volschrijven van een bd-schijfje moet u dus wel geduld hebben.

Slot

Het is duidelijk dat dit notebook niet bedoeld is om vaak verplaatst te worden want het slot is opvallend onhandig. Het is lastig te vinden en gaat moeilijk open en dicht. Het zelfde geldt voor een bijzonder knullig klepje voor de netwerkaansluiting. Duidelijk is dat de ontwerpers hier even niet meer wisten hoe een goede oplossing voor dit vooral cosmetische doel te bedenken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prestaties
  • Beeldkwaliteit
  • Full HD
  • Blu-ray (Multibrander)
  • Groot en zwaar
  • Onhandig slot
  • Prijzig
Een fantastisch entertainmentnotebook, met een geweldige beeldkwaliteit, helemaal klaar voor de hd-toekomst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste Vacatures