abonneren

Toshiba Satellite U840-10M

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Toshiba Satellite U840-10M Specificaties:
Ultrabooks zijn de nieuwe notebooks, maar zijn qua prijs nog wel ietwat aan de hoge kant. Toshiba wil daar verandering in brengen met de Satellite U840-10M. Een volwaardig utlrabook voor een relatief zacht prijsje.
Score
80
  • Pluspunten
  • qua aansluitingen compleet
  • goede beeld en geluidskwaliteit
  • volwaardig ultrabook
  • Minpunten
  • trage harde schijf
  • geen 5 GHz ondersteuning

None

De Toshiba Satellite U840-10M is een instap ultrabook met weinig nadelen en een prima prijs/kwaliteit verhouding. Als 799 euro niet teveel voor je is, dan zien wij weinig reden om niet voor dit ultrabook te gaan. Vind je prestaties minder belangrijk dan prijs, dan kun je ook de Core i3 versie overwegen. Die is 100 euro goedkoper.

De U840-10 is verkrijgbaar in twee varianten: een instapmodel met een Core i5 processor en een goedkoper model met een Core i3 processor. Wij hebben het model met de Core i5 processor getest. De Satellite U840-10M is geen flitsend ultrabook. Hij voldoet aan de eisen die Intel gesteld heeft en hij is dus zeer dun en licht, maar daar is verder alles mee gezegd. De uitstraling van het ultrabook is vrij ‘basic’ maar dat betekent niet dat het apparaat lelijk is, integendeel. Hij is alleen niet opzienbarend qua uiterlijk.

Niet opzienbarend, wel degelijk

Hoewel niet opzienbarend, voelt het ultrabook wel degelijk aan. Het scherm is stevig bevestigd aan het onderste gedeelte, maar je hoeft geen absurde kracht te zetten om het ultrabook open te klappen. Het toetsenbord zelf heeft een chiclet-design en tikt prettig. Wel zijn de functietoetsen omgewisseld waardoor je dus de fn-toets zal moeten gebruiken als je bijvoorbeeld de echte F1-toets wil gebruiken. Dit zien we tegenwoordig steeds vaker bij notebooks.

De prestaties zijn helemaal niet verkeerd en doet zich niet onder voor duurdere concurrenten. De derde generatie ultra low voltage Core i5 processor op 1,7 GHz doet uitstekend zijn werk samen met de 4 GB aan werkgeheugen en geïntegreerde Intel HD 4000 graphics. De harde schijf is helaas geen ssd-schijf, maar een reguliere 5400 rpm schijf die op zich nog best redelijk snel leest (116 MB per seconde) maar langzaam schrijft (49 MB per seconde). Wel beschikt het ultrabook over eigen flashgeheugen om het snelle opstarten en ontwaken te kunnen realiseren, maar dat is een standaard vereiste bij ultrabooks.

Prima beeld en geluid

De Satellite U840-10M is een relatief goedkoop ultrabook, dus eigenlijk verwachten we niet veel van de beeld- en geluidskwaliteit. Echter valt dit alleszins mee. De kijkhoek van het beeldscherm is behoorlijk goed. Zelfs verticaal van bovenaf is de beeldkwaliteit van het schermpaneel nog gewoon mooi. Vanaf de onderkant is dat niet het geval, maar niemand bekijkt het scherm van een notebook vanaf de onderkant, dus dat is irrelevant. De geluidskwaliteit is ook heel behoorlijk als je bedenkt dat er helemaal geen high-end speakers in het ultrabook verwerkt zitten. We hebben op duurdere apparaten slechter geluid gehoord!

Wat aansluitingen betreft zijn we erg gecharmeerd van deze Satellite. Hij is zeer compleet met een normale hdmi-uitgang, een memorycard-reader en drie usb-poorten waarvan één usb3.0. Opvallend is de volwaardige gigabit ethernetpoort die in het ultrabook verwerkt zit. Je kan dit ultrabook dus ook gewoon bedraad op je netwerk aansluiten. Iets wat maar met een handjevol ultrabooks kan. Natuurlijk is het ultrabook ook via wifi n (helaas geen 5 GHz ondersteuning) met internet te verbinden en is er ook bluetooth aanwezig.

Accuduur en Software

De accuduur van de Satellite U840-10M scoort in onze test gemiddeld zo’n 4,5 uur. Minimaliseren we het gebruik van de videochip, dan rekt het aantal uur zich op naar 7 uur. Dit zijn waardes die je mag verwachten van een ultrabook en het is mooi dat instap-ultrabook niet betekent dat er is ingeleverd op de accuduur.

Toshiba gooit net als zijn concurrenten, zijn notebooks vol met allerlei ‘handige’ extra software en ook de Satellite U840-10M vormt hierop geen uitzondering. Dit betekent dus een flinke systeemvervuiling waarbij je naast de gebruikelijke Office 2010 starter editie en een McAfee Security Suite ook nog overbodige software vindt zoals Nero 11 Essentials, Google Toolbar en Skype om er maar een paar te noemen. Daarnaast installeert Toshiba ook heel veel extra tools onder de eigen naam.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: Ultrabooks, Toshiba

Nieuws headlines

Laatste reactie