abonneren

Toshiba Satellite C660-1F5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Toshiba verstaat onder een desktop replacer kennelijk maar één ding: een groot scherm. Voor onze vergelijkende desktop replacer test hebben zij dan ook een notebook ingestuurd dat eigenlijk alleen maar aan die eis voldoet.

De Sattellite C660-1F5 is eigenlijk niet meer dan een instap notebook, maar Toshiba is er van overtuigd dat het gemiddelde gezin, dat niet zit te wachten op een complete computer, genoeg heeft aan deze notebook. Deze notebook is voornamelijk geschikt voor het welbekende e-mailtje tikken, internetten en tekstverwerken. Daarentegen weet dit notebook wel een fors hoge score te behalen in PCMark Vantage. Het verschil tussen een Core i3 en een Core i5 lijkt op notebookgebied dan ook niet zo heel erg groot. Bij andere benchmarks zoals Cinebench en realtime game-testen blijft deze notebook achterlopen. Zo weet hij in de game Mafia II maximaal 16 frames per seconde te halen, en dan hebben we de boel al behoorlijk naar beneden geschroefd. Dit is dus geen game-notebook.

Minder krachtige hardware betekent over het algemeen ook een langere accuduur. Bij deze Satellite klopt dit. In vergelijking met andere desktop vervangers weet dit notebook het gemiddeld langer uit te zingen. Maar dit is nogmaals meer te danken aan het feit dat de hardware zelf niet al te krachtig is. In de grafische test houdt deze notebook het 72 minuten uit en in de passieve ‘reader-test’ – waarin het lezen van documenten gesimuleerd wordt – gaat dit notebook 247 minuten (meer dan 4 uur) mee.

Qua hardware moet deze Satellite het doen met een eerste generatie Core i3 processor (380M) en een instap grafische chipset: de AMD Radeon HD5470. Leuk voor casual en oude games, maar echt gamen kun je op dit notebook wel vergeten. In een game als Mafia II weet dit notebook slechts 16 frames per seconde te halen, en dan zijn er al heel wat instellingen omlaag geschroefd.

Films kijken is wel prima mogelijk op dit notebook. De monitor is een TN paneel, en de kijkhoek hiervan is niet florissant, maar de kwaliteit van het beeldscherm is beter dan gemiddeld waardoor er net iets prettiger films op te kijken is. Jammer is dan wel dat de speakers van zeer matige kwaliteit zijn waardoor het geluid vlak en vervormd klinkt. Als je dus films gaat bekijken op dit notebook, doe jezelf dan een lol en sluit een externe speakerset aan.

Het toetsenbord op dit notebook tikt prettig hoewel de entertoets wat aan de kleine kant is. Dit zal voor sommigen dan ook even wennen zijn. De FN knoppen worden ondersteund met een eigen grafische interface waardoor je duidelijk ziet waar de knop voor dient. Dit is erg handig en gebruiksvriendelijk. Jammer is alleen wel dat de volumeknoppen soms dienst weigeren.

Uiteraard stouwt ook Toshiba zijn notebooks helemaal vol met allerlei software waarvan men denkt dat wij het nodig hebben. Zo is er vrij veel Toshiba software aanwezig, een trial van antivirussoftware, MS Office 2010 Starter, Skype en de NERO 10 suite om maar een paar voorbeelden te noemen. Met name de NERO backup software is heel irritant. Die vraagt bij elke externe opslag die je aansluit via usb of hij het moet gebruiken als back-up medium voor NERO. Zelfs als je de optie ‘dit nooit meer vragen’ aanvinkt, blijft NERO je deze vraag iedere keer weer stellen. Irritant! Grappig is wel de Toshiba Face Recognition software waarmee je kan inloggen via je webcam.

Wat aansluitingen betreft vinden we deze Satellite maar beperkt: maar 2 usb-poorten en geen hdmi uitgang. Wij vinden dat erg minimaal en van een desktop replacer verwachten we eigenlijk meer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Redelijk goed scherm
  • Goedkoop
  • Matige prestaties
  • Weinig aansluitingen
De Toshiba Sattellite C660-1F5 is een instapnotebook. Niks meer en niks minder. Leuk voor de kleine beurs, maar als je eisen aan de prestaties stelt, zal dit notebook niks voor jou zijn.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie