abonneren

Toshiba NB550D

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De NB550D van Toshiba is het tweede 'netbook' dat we in handen krijgen dat is uitgerust met AMD's antwoord op Intel's Atom processor: de AMD C50 met een geïntegreerde Radeon HD6250 chip.

Het eerste C50 netbook dat we hebben getest, was afkomstig van Acer: de Aspire One 522. Qua hardware componenten hebben deze twee notebooks veel met elkaar gemeen, maar er zijn ook subtiele verschillen.

De C-50 is een dualcore processor met twee kernen die ieder draait op 1 GHz. Qua prestaties ligt de C-50 dicht bij de Intel Atom N550, hoewel Intel net een beetje sneller is. De kracht van de C-50 zit hem echter in de geïntegreerde grafische chip. Deze is vele malen krachtiger dan Intel's oplossing en deze chip is ook prima in staat 1080p HD-films af te spelen.

Deze claim zagen we niet bevestigd worden bij de Aspire One 522, maar voor het netbook van Toshiba gaat deze vlieger toch echt op. Probleemloos hebben we van films genoten op een groot scherm die we aangesloten hebben op de hdmi-poort van het netbook.

Films kijken gaat overigens ook prima op het netbook zelf. Hoewel de resolutie van 1024x600 niet echt HD te noemen is, zien films er wel prima uit en is de kwaliteit van het beeldscherm ruim voldoende om lekker op je schoot films mee te kijken.

Het geluid wordt verzorgd door ingebouwde speakers van Harman/Kardon. Deze klinken bovengemiddeld goed, maar een audiofiel zal er niet blij van worden. De vocalen klinken wat schel en ook fatsoenlijke bastonen missen.

Wat andere poorten betreft, vinden we de 3 standaard usb-poorten en een cardreader, maar een vga-poort ontbreekt. Wij missen deze niet, maar het is wel het vermelden waard.

We moeten erg wennen aan het toetsenbord en zelfs na een tijdje spelen ermee, zijn we nog niet gewend geraakt aan de kleine dicht op elkaar gepropte toetsen. Hierdoor tikt het toetsenbord erg onnatuurlijk.

Wat software betreft heeft Toshiba zich uitgeleefd. We vinden aardig wat systeemvervuiling waaronder de Bing Bar, de Skype Toolbar, Skype zelf en Nero StartSmart 10. Met name van dit laatste pakket begrijpen we helemaal niks, omdat dit in de kern een brandsuite is. En een netbook heeft geen dvd-brander. Deze suite bevat ook backup-software en dat zou handig kunnen zijn, ware het niet dat de software iedere keer aan je vraagt of je een back-up wil maken wanneer je een usb-stick of externe schijf aan het netbook koppelt. Zelfs als je aanvinkt dat hij die vraag niet meer mag stellen, word je de volgende keer gewoon weer geterroriseerd met een pop-up venster. Irritant! Naast deze software is er natuurlijk ook MS Office 2010 Starter en een Security Suite van McAfee.

Eén van de speerpunten van een netbook is zijn mobiliteit en daarvan is accuduur een heel belangrijk onderdeel. Bij de NB550D zit dit wel goed. Gemiddeld gaat dit netbook wel meer dan 8 uur mee! En als je geen gebruik maakt van de graphics chipset, dan wordt dit zelfs nog langer: ongeveer 11 uur!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kan films in 1080p probleemloos afspelen
  • gaat heel lang mee op een accu
  • Toetsenbord tikt niet fijn
  • Irritante Nero software
Als je een netbook zoekt dat lang op een acculading mee moet gaan en waarop je ook nog heel aardig onderweg of thuis filmpjes op kan kijken, dan heb je aan de NB550D een uitstekend netbook. Alleen dat toetsenbord blijft een beetje jammer.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie