abonneren

Thinkpad X300

Te veel drukte is er gemaakt over het dunste en lichtste notebook. Lenovo komt vervolgens zonder veel ophef met het compromisloze ultradraagbare notebook. De Thinkpad X300, compleet met optische drive, netwerk en drie usb-poorten.

Met dit notebook overtreft Lenovo zichzelf. Het oorspronkelijk door IBM bedachte Thinkpad ontwerp is geëvalueerd tot een ultraslank, strak en licht notebook . Met een mat zwarte finish voelt het heel prettig aan en het oppervlak, is weinig gevoelig voor vingerafdrukken. Gebleven is de spreekwoordelijke degelijkheid door het magnesium chassis en kast en tegen buigen beschermde degelijk sluitende deksel.

Groot beeldscherm

Dat deksel bevat een heel goed 13,3 inch breedbeeld tft-scherm en is dankzij de led-achtergrondverlichting heel dun. Zowel helderheid, contrast, kleurweergave en kijkhoek van dit scherm zijn heel goed en de hoge resolutie van 1440 x 900 levert veel beeldruimte. Het scherm is gelukkig niet glanzend waardoor er ook geen hinderlijke reflecties optreden. Pikant detail: voor het werken in donker is er in plaats van verlichte toetsen een toetsenbordverlichting in de rand van het scherm ingebouwd die op de toetsen schijnt. Heel handig.

Toetsenbord

Het toetsenbord heeft de klassieke thinkpad indeling met zes rijen full-size toetsen. Compleet met trackpoint muis en prima touch pad is de bediening van het apparaat uitstekend in orde. Er is een vingerprintscanner die samen met tpm-module en handige Lenovo software zorgt voor de beveiligde toegang tot notebook en gegevens.

Low power Centrino


Het Intel Centrino platform met energiezuinige Core 2 Duo processor en geïntegreerde graphics heel behoorlijke prestaties. Volgens Lenovo is het notebook met 25% energiebesparing ten opzichte van voorgaande modellen ook bijzonder groen. Dit is mede te danken aan de processor, led-schermverlichting en niet te vergeten de solid state disk.

Solid state disk

Deze schijf heeft geen bewegende delen, maakt dus geen geluid, is energiezuinig en bijzonder snel, getuige onze benchmarkscores waar de hardisk scores 2 tot 4 keer zo hoog zijn als bij traditionele notebookschijven. Nu is deze schijf met 64 GB nog relatief klein en duur. Maar de verwachting is dat dit de komende tijd snel zal veranderen. De noodzakelijke ventilator maakt weinig lawaai maar is door een nogal hoge toon wel duidelijk hoorbaar.

Compleet

In tegenstelling tot de nogal gehypete Macbook Air is dit in veel opzichten vergelijkbare notebook wel heel compleet. Naast het uiteraard aanwezige AGN wifi netwerk en bluetooth, is er ook gigabit ethernet, drie usb-poorten en niet te vergeten een bijzonder dunne dvd-brander.
Een HSDPA voorziening is optioneel. Ook een webcam en ingebouwde microfoon ontbreken niet.

Accu

In Nederland wordt de X300 met een iets dikkere 6 cels accu geleverd, waardoor het notebook ook iets dikker en zwaarder is dan het minmaal kan zijn. De door ons gemeten batterijduur loopt van tweeenhalf bijna zesenhalf uur, afhankelijk van het gebruik en dat is helemaal niet gek.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • compact en licht
  • beeldkwaliteit
  • solid state disk
  • degelijk
  • batterijduur
  • hoge toon koelventilator
  • beperkte opslagcapaciteit
  • geen flashcard slot
Een heel fijn, compleet, makkelijk draagbaar en bijzonder degelijk notebook. Een uitstekend reisgezelschap voor de mobiele notebookgebruiker. Mede dankzij de solid state disk is de prijs niet gering, maar de X300 is deze investering dubbel en dwars waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: