abonneren

Thinkpad SL300

Omdat kleinzakelijke gebruikers toch andere eisen stellen aan notebooks en door de prijzen van de traditionele Thinkpad notebooks worden afgeschrikt, brengt Lenovo voor het MKB nu een speciale notebookserie op de markt: de SL-serie.

De SL300 is met een 13,3 inch breedbeeldscherm in 16:10 beeldverhouding, de kleinste van de serie. Lenovo gaat voor deze serie mee met de mode door het notebookdeksel hoogglanzend zwart te maken en de sloten op het deksel weg te laten. Of dit een verbetering is valt te betwijfelen. Het lijkt handig om het notebook zonder sluiting te openen, maar omdat er ter vervanging van de sluiting meer veerdruk op het deksel wordt toegepast heb je alsnog twee handen nodig om het deksel en het onderste deel van het notebook vast te houden. Over glimmende oppervlakken hebben we al vaak genoeg geschreven. Het is mooi zolang het nieuw en ongebruikt is. Zodra je ze beetpakt zitten er vette vingerafdrukken op en over krassen die er mogelijk in het dagelijks gebruik op komen zullen we het maar niet hebben. Over smaak valt immers niet te twisten?

Glans

Nog verrassender, zeker bij notebooks voor zakelijk gebruik is de keuze van Lenovo om een glanzend tft-scherm te gebruiken. Dit is naar onze mening een verkeerde concessie naar de heersende mode. Ook hier vertoont het scherm een hinderlijke reflectie, die zeker als er met het apparaat moet worden gewerkt alleen maar tegen werkt. Het scherm is overigens zeker niet slecht. Verlicht door energiezuinige led-verlichting is er een helder kleurrijk beeld.

Prestaties

De SL-serie notebooks bevatten Intels nieuwste (Montevina) Core2 Duo processor en chipset. In de SL300 en SL400 in een 1,8 GHz uitvoering met de nieuwste geïntegreerde grafische processor goed voor nette prestaties voor het beoogde kantoorgebruik. De SL500 gaat iets verder met een snellere processor en discrete video in de vorm van de Nvidia Geforce 9300, waardoor met name de 3D prestaties aanzienlijk beter zijn.

Uitrusting

De overige uitrusting is ook behoorlijk compleet met 11n wlan, webcam, bluetooth, dvd-brander en voldoende aansluitingen. Een vingerprintlezer zorgt voor de toegangsbeveiliging, een tpm module is echter wegbezuinigd.

Overig

De van de Thinkpad serie zo kenmerkende trackpoint-muis met extra muistoetsen zijn uiteraard aanwezig je zweert erbij of je haat het. Als een prima werkend touchpad en toetsenbord.
De werktijd op één acculading varieert van ruim 2 tot 6 uur en is daarmee redelijk. Wel zijn de apparaten met een gewicht van 2,2 tot bijna 3 kilogram niet de meest draagbare.
Lenovo levert deze notebooks met uitgebreide praktische beheerssoftware ThinkVantage die problemen bij het gebruik beheersbaar moet maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compleet
  • glimmend deksel
  • reflecterend scherm
Met de SL-serie hebt u een iets vereenvoudigde, iets minder degelijk en opgeleukt Lenovo notebook voor een aanzienlijk aantrekkelijkere prijs dan de traditionele Thinkpads. De SL-serie zal keuze voor een Lenovo in plaats van een ander A-merk makkelijker moet maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: