abonneren

Tecra M7

De Tablet-PC is nog net geen een stille dood gestorven, maar heeft nog maar een bescheiden rol onder de notebooks. Dat weerhoudt Toshiba er niet van om vol te houden met de Tablet PC formule getuige de nieuwe Tecra M7, een volwaardig notebook in tablet-pc-uitvoering.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Convertible


Het scherm kan 180 graden draaien en omklappen. Dit maakt het een echte convertible. Weer dichtgeklapt bedekt het tabletscherm het toetsenbord en zijn we aangewezen op de tablettoetsen en de penbediening.
Het scherm is mat en heeft een diagonaal van 14,1 inch. Kenmerkend van een tablet-pc-scherm is dat de cursor alleen reageert op de bijgeleverd pen (en het kleine reserve pennetje). Op onze vingers, handpalmen of pennen reageert hij gelukkig niet en dat maakt dat je er makkelijk op kunt schrijven en tekenen. Erg gevoelig voor vette vegen is het scherm wel, maar dat kun je schoonvegen met een doekje of bijvoorbeeld een mouw. Net onder het scherm zijn ook de aan/uit knop, vingerafdruklezer en overige tabletfunctieknoppen verwerkt .

Dyslectische handschriftherkenning


Helaas, werkt de handschrifherkenningsfunctie in het Nederlands nog steeds niet. We hebben het dan nog wel over de tablet pc editie van Windows XP. We kunnen het niet laten om Windows Vista uit te proberen. We installeren zonder problemen de Windows Vista Ultimate edtition, waarna het gelijk opvalt dat Windows Vista niet langer dyslectisch is voor de Nederlandse taal. Zelfs op de Amerikaanse versie werkt de handschriftherkenning ook in het Nederlands perfect, bijna alles wordt direct goed gelezen. Natuurlijk gaat er bij een slordig handschrift nog wel eens wat mis, maar daar valt mee te leven. Zo is het een plezier om handinvoer te plegen. Het invoervenster verschijnt en verdwijnt op het juiste moment. Met Windows Vista krijgt de handsgeschreven invoer pas echt zijn meerwaarde, we zijn dan ook blij dat het notebook Vista Capable is.

Bescherming door een vingerafdruk


Toshiba integreert in hun zakelijke notebooks het “Toshiba Easy Guard” systeem. Dit is een mooie naam voor een aantal veiligheidsvoorzieningen waaronder een vingerafdruklezer, tpm-module, schokbeveiliging voor de harde schijf, magnesium frame enz. Met de vingerafdruklezer, tpm en password manager voor kan de toegang tot windows zowel als de data worden beveiligd. Beschermd wordt de 120Gb aan data die je kwijt kunt op deze tablet PC. De hardeschijf op zijn beurt wordt beschermd door HDD protection. Een programma dat het leeshoofd van de hardeschijf in een veilige positie zet bij enige vorm van beweging. De Intel Core 2 Duo T7200 (2,0GHz), 1024 MB ramgeheugen en de Nvidia Quadro NVS 110M moeten het hebben van de bescherming van de behuizing. Het scherm zelf is zeker in tablet-mode wel gevoelig voor beschadigingen. De prestaties zijn goed en twee uur batterijtijd is voor een dergelijk notebook toch wel aan de magere kant.

Je maakt het met K’nex


De eerder genoemde behuizing heeft wat meer aandacht nodig. Zo schiet er bij het draaien van het scherm nog wel eens iets los, een stukje van de behuizing zelf om precies te zijn. Het te snel draaien van het scherm kan het losschietende plastic zelfs breken. Vinden wij toch wel slordig , voor een tablet-pc die toch €2000 kost eigenlijk onacceptabel. De overige onderdelen kunnen ook losgehaald worden. Het is een kliksysteem, net als bekende K’nex speelgoed. Het scherm zelf zit ook een beetje losjes, dat zien we toch liever een stukje strakker gedraaid. Positief is dat de bevestigingsclip gedraaid kan worden, zodat het scherm ook in tablet mode goed kan worden vastgezet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prestaties
  • Easy Guard
  • Vista Ready
  • Handschriftherkenning wordt pas interessant met Vista
  • Losschieten van onderdelen van de behuizing
  • Voor een tablet pc groot en zwaar.
Een tablet-pc biedt handige extra gebruiksmogelijkheden. In combinatie met het toekomstige Windows Vista is dit zeker een overweging waard. Wel is deze uitvoering door zijn grootte en gewicht niet echt meer gemakkelijk als tablet in de hand te gebruiken. De hardware is goed, maar helaas laat de behuizing met zijn losschietende onderdelen nog een steekje, of eerder gezegd een onderdeeltje vallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste Vacatures