abonneren

s.book 1

Het lijkt er op dat Asus met zijn Eee-pc een nieuwe trend heeft gezet, gezien het toenemende aantal fabrikanten dat ook met een "betaalbaar" compact en draagbaar notebookje op de markt komen. Zo ook deze Belinea s.book 1.

Met een gewicht van een kilo en bescheiden afmetingen van zo'n half A4-tje een nootebookje dat je makkelijk meeneemt. Een optische drive is optioneel bij dit apparaat, maar als u op het meegeleverde besturingssysteem Windows XP professional, alle eigen toepassingen geïnstalleerd hebt, is er in principe geen optische drive meer nodig. De s.book 1 is voorzien van het energiezuinige Via C7 mobiele processor op 1,2 GHz, samen met eenvoudig S3 graphics, 1 GB werkgeheugen en een 80 GB schijf. Dit staat garant voor voldoende prestaties voor het normale dagelijkse notebookgebruik bij kantoortoepassingen en het internetten.

Scherm

Net als bij vergelijkbare notebookjes is de grootste beperking van dit notebook de resolutie van het zeven inch kleine scherm. Dit heeft een eigen resolutie van 800 x 480 pixels en dat is voor het hedendaagse Windows gebruik aan de magere kant. Zo zijn er menuschermen die onbruikbaar zijn omdat essentiële knoppen buiten het scherm vallen. Ook bij het browsen op internet moet er veel worden gescrold. Handig is wel dat het schermpje ook in hogere resoluties kan worden gebruikt tot 1024 x 768, maar dat komt de leesbaarheid van teksten niet ten goede. Voor kantoorgebruik is er wel een dvi aansluiting dat op een grote scherm tot een resolutie van 1280 x 1024 kan worden gebruikt.

Voiptelefoon

Een leuke gadget in de s.book 1 is een naast het scherm ingebouwd uitneembaar voiptelefoontje. Dit onderhoud een draadloze bluetooth verbinding met het notebook en kan handig zijn voor het bellen via voip. Jammer is wel dat een webcam weer ontbreekt dus bellen via Skype gaat wel maar videochatten niet.

Touchpanel

Opvallend is ook dat dit s.book is voorzien van een touchpanel scherm. Er is echter geen enkele toepassing voor geïnstalleerd, zelfs niet de tablet-pc functionaliteit van Windows XP. Windows Vista zien wij niet zo zitten op dit apparaat, dus ontgaat ons het nut een beetje.

Touchpad

Voor de communicatie met buiten is er usb, wifi, lan en bluetooth aanwezig. Er is een geheugenkaartslot voor het overbrengen van beststanden en foto's. Het toetsenbordje is klein maar er valt na enige gewenning goed op te typen. Er is een minuscuul touchpadje onder het toesenbord dat ondanks zijn beperkte formaat toch goed werkt.

Accu

Ondanks het low power platform is valt de door ons gemeten werktijd op een batterijlading tegen en blijft steken op 80 tot 110 minuten. Hoewel het apparaat redelijk stil is laat het ventilatortje zich in voorkomende gevallen wel horen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • klein en licht
  • windows XP
  • bluetooth
  • resolutie scherm
  • klein touchpad
  • batterijduur
Handig notebookje voor onderweg, vooral voor een fanatieke skype gebruiker. De zin van het aanraakscherm ontgaat ons echter. Het prijskaartje is nog behoorlijk in vergelijking met een volwaardig full-size notebook.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: