abonneren

Satellite X200-191

Als er al een notebook geschikt is om mee te gamen dan is dit gamersnotebook van Toshiba er een. Ook voor ander zwaar multimediagebruik is deze Satellite niet te versmaden.

Uitstekend beeldscherm

Zo is er het heldere 17 inch tft-scherm in glanzende en dus enigszins reflecterende uitvoering. Het levert een goed helder kleur- en contrastrijk beeld met een goede kijkhoek en is zo ook heel geschikt voor het videokijken. Opvallend indrukwekkend is de geluidskwaliteit van de speakers, voor een notebook bijzonder goed. Ook enige in rood uitgevoerde feestverlichting ontbreekt niet, om het geheel een smakelijk en dankzij de rode kleur warm uiterlijk te geven.

HD-video.

Om bij het beeld te blijven; Toshiba levert dit notebook met een hd-dvd-speler/dvd/cd brander. HD-dvd-video kan met dit notebook uitstekend worden afgespeeld en bekeken op het hoge resolutie maar net niet full-hd scherm. Beschikt u over een full-hd (1080p) scherm of tv, dan is er met de hdmi-uitgang eenvoudig een hoge kwaliteitsverbinding te maken met een uitstekende full-hd beeldkwaliteit. Jammer is dat er geen geluid via de hdmi-aansluiting beschikbaar is. Een vga en s-video uitgang zijn ook beschikbaar.

Technologie.

Deze Satellite X200-191 is voorzien van snelle notebooktechnologie van dit moment. Met de Intel Core 2 Duo T7700 processor, 2 GB geheugen en Intels 965 chipset. Dit in combinatie met een Nvidia GeForce 8700M GT grafische kaart voorzien van 512 MB eigen grafisch geheugen. Toshiba maakt ook gebruik van Intels nieuwste snelheidsverbetering met 1 GB turbomemory. Schijfruimte is er ook genoeg met twee 200 GB schijven.

Prestaties

De prestaties van al dit fraais zijn bijzonder goed. De algemene prestatie gemeten met PCmark 2005 is met een score van 5304 niet de allerhoogste die we tot nu toe bij notebooks hebben gezien maar wel erg hoog. De 3D-grafische prestaties leveren een 3Dmark 2006 score van 4345, een topscore voor notebooks. Renderen van grafisch materiaal zoals gemeten met Cinebench resulteert in nog een topscore van 737, zodat deze Satellite zich met menige desktop kan meten.

Compleet.

Dankzij Windows Vista Home Premium is het notebook ook uitstekend te gebruiken als Windows Mediacenter. Een heuse afstandsbediening wordt hiertoe meegeleverd. Verder is er een 2 Megapixel webcam ingebouwd voor het chatten in goede kwaliteit.
Aansluitingen zijn ook ruim voorhanden, met zes usb-poorten, firewire, gigabit netwerkaansluiting en modem. Een flashcard lezer en Expresscardslot ontbreken niet en ook een vingerprintscanner voor de toegangsbeveiliging is aanwezig. Draadloos verbindt u het notebook met een a, g of n wifi-netwerk of via bluetooth.

Gemak.

Opvallend zijn de functietoetsen die op het touchpad geactiveerd kunnen worden. Op zich handig maar soms lastig als je ze per ongeluk activeert. Voor de bediening van de multimedia-afspeelfuncties zijn er sneltoetsen. Dat de enorme prestaties ten koste gaan van de gebruiksduur op één acculading, zal niemand verbazen. Afhankelijk van het gebruik moesten wij hem na twee uur tot twee uur en drie kwartier weer aan de netstroom leggen. Voor de stroomvoorziening is er een voeding in het formaat van een kleine baksteen nodig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prestaties
  • Beeldkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Zwaar
  • Batterijtijd
Een heel goed presterende desktop-vervanger die dankzij zijn goede grafische prestaties voor zowel voor het zware grafische werk als gaming geschikt is. Het hangt dan wel van af hoe hoog je als gamer je eisen stelt. Er hoort wel een behoorlijk, maar niet onredelijk prijskaartje bij.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: