abonneren

Satellite Pro U200-191

Sub-notebookjes zijn heerlijk klein, licht en krachtig. Helaas zijn de prijzen net zo krachtig.

Intel Centrino; de witte motor

De U200-191 is gebaseerd op het Centrino Duo platform van Intel. Een Core 2 Duo van het type T7200 (2,0Ghz), en een Intel Mobile 945GM Express chipset maken dit notebook tot een krachtig centrino notebook. Natuurlijk is de grafische chipset en de wlan chip ook van Intel makelij. Overige componenten zijn twee 512 MB ddr2 geheugen strips in dual channel en een Toshiba harde schijf van 120 GB. Over de prestaties zijn we tevreden. De scores verhouden zich prima ten opzichte van de grotere notebooks. Practisch detail is dat Toshiba in zijn zakelijke notebooks, zo ook deze, een vingerafdruklezer stopt.

Waar is de Windows toets gebleven ?

Iedereen kent Waldo wel, zeker als je veel Amerikaanse series kijkt. Waldo is een persoon die je moet zoeken op een plaatje. Vaak is hij verstopt op de meest rare plekken, zo ook de Windows-toets bij de U200-191. De Windows-toets zit namelijk niet bij de Alt-toets maar rechtsboven samen met andere verplaatste toetsen.

Het scherm is een van de meest kwetsbare (en dure) componenten. Het is daarom ook raar dat Toshiba het plastic om het scherm, wat bedoeld is als decoratie en vooral veiligheid slecht heeft vastgezet. Het scherm is daardoor erg buigbaar. De kwaliteit van het scherm is wel in orde, ondanks een soms erg sterke reflectie van het licht. Dit komt omdat dit scherm gebruikt maakt van een glanzende laag.

Door de tools het bos niet meer zien

Na de koude oorlog tussen Rusland en Amerika begon er een nieuwe oorlog. De oorlog om de meeste software op een pc te zetten – om zogenaamd het gebruikersgemak te verbeteren. De concurrent Acer heeft hiervoor de verzameling van software onder de naam Empowering. Toshiba daarentegen heeft tientallen applicaties elk met hun eigen doel. Zo kwamen wij onder andere HDD protection tegen. HDD protection is een programma dat beweging van het notebook opmerkt. Zodra er een beweging is geconstateerd zal het leeshoofd op een veilige plek gezet worden. Zo voorkom je dat de harde schijf bij een val flink beschadigt. Andere software voor sneltoetsen, veranderen van instellingen etc. is ook aanwezig. Al deze tools kunnen worden geraadpleegd via Toshiba Assistant. Op zich heel handig, helaas maken deze vele vooraf geïnstalleerde tools de machine trager, en dat kan toch nooit de bedoeling zijn!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein en licht
  • Werkt perfect
  • Teveel tools vooraf geïnstalleerd
  • Scherm slecht beschermd
Voor zowel privé als voor op het werk is dit notebook met zijn afmetingen en gewicht goed handzaam. De kracht die dit notebook in zich heeft komt pas vrij als de overbodige software is verwijderd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: