abonneren

Samsung RF711

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
De RF711 is een zeer groot notebook met een 17,3 inch beeldscherm. Hij beschikt over een tweede generatie Core i7 processor en is voorzien van nVidia's Optimus technologie. Samsung zet met hiermee dus een echte notebookvervanger neer waarop je meer kan dan alleen maar e-mailen en tekstverwerken.

None

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Minpunten
Tekstverwerken zal overigens wel een genot zijn, want het toetsenbord tikt heerlijk.

De specificaties van het apparaat zijn niet mis, hoewel we de keuze van twee plus vier gigabyte aan ramgeheugen niet heel verstandig vinden. De dual channel functionaliteit werkt wel voor de eerste 4 GB maar als deze grens bereikt is, wordt het geheugen langzamer. Samsung had beter kunnen kiezen voor 8 GB geheugen met twee 4 GB modules in dual channel.

Ook valt ons op dat de processor niet zijn volle potentieel bereikt. Een vergelijkbaar notebook van Packard Bell met dezelfde processor, minder ramgeheugen (4 GB) en een vergelijkbare grafische chipset weet hogere scores te behalen in PCMark Vantage (6866 vs. 7801). Waarschijnlijk zorgt Samsung's energiemanagementsoftware er voor dat de processor niet helemaal los kan gaan in zijn turbo-modus.

Dit betekent overigens niet dat de notebook slecht presteert. Met dit notebook kun je uitstekend uiteenlopende werkzaamheden verrichten zoals media bewerken en zwaardere programma's draaien. Gamen is ook mogelijk, maar je zal wel behoorlijk wat instellingen moeten inperken om de game soepel te houden.

Het notebook is ook zeker krachtig genoeg om films af te spelen en dankzij de geïntegreerde blu-ray speler kun je zelfs blu-ray films bekijken. Ook op de aanwezige harde schijfruimte van in totaal 1000 GB is een aardige filmcollectie te bewaren. Het is alleen jammer dat het beeldscherm totaal niet geschikt is voor het bekijken van films. De verticale kijkhoek is zo goed als nul, waardoor de kleinste kanteling al kwaliteitsverlies oplevert. Samsung heeft ondanks dat wel een speciale ‘movie colormode’ geïmplementeerd die aanspringt wanneer er een film opgestart wordt. Het geluid dat uit de notebook komt is wel prima. Het vervormt niet en klinkt helder. Wel mis je duidelijk de bastonen.

Samsung voorziet zijn notebooks altijd van veel extra software, en niet alle software waarderen we. Zo vinden we de BingBar zinloos en bepalen we liever zelf of we Skype en Windows Live Essentials installeren. Ook is er software van Cyberlink voorgeïnstalleerd zodat je gemakkelijk dvd's kunt beschrijven. Verder zien we ‘The Usual Suspects’ terug. Denk hierbij aan antivirussoftware (Norton), MS Office 2010 Starter en Adobe Reader.

Samsung heeft ook heel wat software van eigen makelij geïmplementeerd. Zo is het notebook voorzien van Samsung's ‘instant boot’ technologie waarmee het notebook binnen een paar seconden opgestart is als je hem weer opendoet. Een nadeel hiervan is wel dat je geen controle hebt over de accuinstellingen van het notebook. Sommige opties zijn uitgevlakt en daardoor niet aan te passen. Dit is waarschijnlijk gedaan om de instant boot functionaliteit te waarborgen.

Wat de accuduur betreft weet Samsung het redelijk lang uit te houden, mits er gedraaid wordt op de interne graphics-chip. Dankzij de aanwezige Optimus technologie van Nvidia kan het notebook schakelen tussen de interne en de externe GT 540M chipset. Als we het notebook puur grafisch aan het werk zetten, dan gaat de accu nog geen uur mee. Maar in de zogenaamde ‘Readertest’, waarbij het nalezen van een document wordt gesimuleerd, weet de RF711 het meer dan vier uur uit te houden. Dit notebook kan dan ook redelijk energiezuinig zijn wat mede te danken is aan de Sandybridge technologie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • Blu-ray's lezen
 • Fijn om mee te werken
 • Goede prestaties
 • Energiezuinig
 • Prestaties worden ingeperkt
 • Schermkwaliteit valt tegen
 • Prijzig
De Samsung R711 is voor notebook-begrippen krachtig en kan zichzelf gerust een desktopvervanger noemen. De blu-ray speler met DVD-brander is een leuke extra. Voor games is de grafische chipset eigenlijk niet krachtig genoeg maar er kan wel op gegamed worden. Wie een krachtig notebook voor thuis wil dat fijn werkt, is de RF711 zeker het bekijken waard. Gamers kunnen beter verder zoeken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: