Google werkt al jaren aan zijn eigen besturingssysteem en sinds enige tijd is de open source variant, Chromium, gratis te downloaden. Maar er was nog geen computer uitgebracht met de officiële stabiele versie van dit besturingssysteem: Chrome OS. Daar is nu verandering in gekomen, want Samsung heeft het eerste notebook met Chrome OS uitgebracht: de ChromeBook Series 5.

Bij de Chromebook draait alles, zoals je mag verwachten van Google, om internet. De welbekende Chrome-browser is het hoofdelement van Chrome OS. Sterker nog, Chrome is eigenlijk het enige waar Chrome OS uit bestaat. Alles vindt plaats in de browser. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen tussen Chrome OS en de losse Chrome browser. Zo heeft Chrome OS wat meer instellingen zoals taakbeheer, systeeminstellingen en zelfs lokaal bestandsbeheer.
 

Online afhankelijk

Omdat de Chromebook draait om internetgebruik, is het logisch dat je van een internetverbinding afhankelijk bent. Toch claimt Google dat met de Chromebook ook offline te werken is. Zo zijn er de zogenaamde Google webapps. Dit zijn eigenlijk gewoon websites, maar deze zijn in een app-jasje gestoken zodat het net echte apps lijken. Een aantal van deze apps zijn ook lokaal te installeren zodat je geen internetverbinding nodig hebt om deze programma’s te draaien. De welbekende game Angry Birds is daar een voorbeeld van.

Eind augustus is het volgens Google de bedoeling dat je ook offline aan de slag kan met Google Docs, Calendar en Gmail. Wat ons betreft is pas dan serieus offline te werken met het Chromebook. Google brengt elke zes weken een nieuwe versie uit van Chrome OS. Deze versie wordt automatisch geïnstalleerd wanneer het Chromebook (koud) opstart.



Dun en licht

Het Chromebook is slechts 2 centimeter dik en weegt nog geen anderhalve kilo. Onder de motorkap vinden we hardware die overeenkomt met die van een modern netbook. Zo vinden we een dual-core Atom processor (N570) en 2 GB aan ramgeheugen. Dat is 1 GB meer dan wat we standaard vinden in een netbook. Logisch, want de 1 GB limiet wordt opgedragen door Microsoft. Een netbook met meer dan 1 GB aan ramgeheugen mag namelijk niet uitgerust worden met Windows 7 Starter en uitgebreidere versies van Windows 7 zijn aanzienlijk duurder. Echter heeft het Chromebook deze beperking niet. Er staat immers geen Windows op en 2 GB ramgeheugen is dus geen probleem.

Verder beschikt de Chromebook over een 16 GB SSD schijf. Hierop kunnen webapps lokaal geïnstalleerd worden en hier worden ook gedownloade bestanden opgeslagen. Via een verkenner-achtige interface is deze schijf te doorbladeren, maar deze functionaliteit is momenteel nog vrij beperkt. Zo is er nog geen sleepfunctie om bestanden over en weer te kopiëren. Deze functie gaat waarschijnlijk wel komen in een toekomstige update.



Ander design

Hoewel de hardware sterk lijkt op die van een netbook, is het algehele ontwerp van de Chromebook anders. Zo is hij uitgerust met een 12,1 inch beeldscherm wat dit apparaat net ietsje groter maakt dan een standaard netbook. Hierdoor past ook een 'full sized' keyboard in het notebook. Dat tikt vele malen prettiger dan een standaard netbook toetsenbord wat vaak slechts een 10 inch beeldscherm heeft. Ook de touchpad is groter dan wat we gewend zijn. Deze ondersteunt multitouch en heeft één knop. Leren omgaan met dit touchpad is een fluitje van een cent dankzij de heldere tutorial die Chrome OS aan je voorlegt, wanneer je het Chromebook voor het eerst gebruikt.

Het toetsenbord van de Chromebook heeft een ietwat afwijkende layout die vooral voor gevorderde Windows gebruikers erg wennen kan zijn. Zo is er uiteraard geen Windows-knop. Dit is natuurlijk logisch, maar toetsen die wij wel missen zijn knoppen als Delete, Home, Page Up, Page Down en End. Ook is de Caps-lock knop verdwenen. Deze is vervangen door een 'instant search' knop die een nieuw tabblad in de Chrome-browser opent. Ook zijn er geen traditionele functietoetsen aanwezig zoals F1 en F2. Wel zijn er bovenin functietoetsen te vinden die de website verversen of de helderheid of het volume aanpassen.



Supersnel en lange accuduur

Omdat het notebook alleen over Chrome OS beschikt, start het razendsnel op; binnen 10 seconden. Handig is ook dat het Chromebook automatisch opstart wanneer je het notebook openklapt. Ook de wifi-verbinding is razendsnel gemaakt. Daar mogen diverse Windows notebooks een voorbeeld aan nemen! De Chromebook gaat volgens Samsung zo’n 8,5 uur mee op één acculading. We hebben dit natuurlijk uitgetest en wij konden gemiddeld anderhalve dag doen met één acculading. Hierbij hebben we het Chromebook regelmatig gebruikt om zaken op internet op te zoeken, sociaal te netwerken en filmpjes op Youtube te bekijken.



Twee versies

Er zijn twee versies van de Chromebook: wifi-only en 3G. Wij hebben de 3G versie hier besproken. Standaard is bij de 3G uitvoering een gratis SIM kaart van KPN meegeleverd met een prepay-tegoed van 1 GB. Deze is op te waarderen. Het Chromebook is echter sim-lock-vrij, dus je kunt er ook gemakkelijk een eigen sim-kaart instoppen waarop je gewoon een internetabonnement hebt.

De Chromebook blinkt uit in eenvoud en op dat gebied zijn we ook ontzettend gecharmeerd van het apparaat. Je kunt er snel en gemakkelijk je online activiteiten mee bijhouden. Echter denken wij wel dat de Chromebook nu een beetje mosterd na de maaltijd is. Er zijn immers ook tablets waarmee net zo makkelijk en snel online ‘geleefd’ kan worden. Sterker nog, tablets zoals de iPad 2 bieden veel meer functionaliteit. Aan de andere kant ondersteunt de Chromebook flash en heeft deze een touchpad en een toetsenbord. Iets wat de gemiddelde tablet niet heeft.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Supersnel opstarten

  • Instant internet

  • Licht en handzaam

  • Bepaalde typische pc knoppen missen

  • Beperkte mogelijkheden

  • Duur

De achilleshiel van de Chromebook is wat ons betreft de prijs. Voor 50 tot 100 euro meer kun je een iPad 2 kopen die meer kan dan de Chromebook. Google had eigenlijk veel eerder met dit initiatief moeten komen! Willen Samsung en Google met de Chromebook echt een plaats in de markt gaan veroveren, dan zal de prijs behoorlijk moeten zakken.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten