Apple is niet de enige die extreem dunne notebooks zoals de Air kan maken. Sony heeft ook al eens zijn kunsten laten zien met de Vaio X en nu is het aan Samsung om te laten zien wat zij in huis hebben op dun design gebied. Samsung doet dat met 900X3a uit de 9 serie.

Ten eerste zijn we diep onder de indruk van wat Samsung voor elkaar heeft gekregen met dit notebook. De 900X3A is extreem dun, 1,6 cm in dichtgeklapte toestand, en het zal je dan ook niet verbazen dat het gewicht ook erg laag is: 1,35 kg. Het notebook beschikt over een 13,3 inch beeldscherm die voorzien is van een antireflectie laag zodat je geen last hebt van spiegeling. Door al deze kenmerken bij elkaar is dit notebook uitstekend mobiel te gebruiken.
 

Prestatiebalans

De prestaties zijn erg goed waarbij Samsung goed heeft gekeken naar de balans tussen prestaties en energieverbruik. Samsung heeft gekozen voor de mobiele versie van de tweede generatie Core i5 processors: de Core i5-2537M. Deze processor draait met twee kernen op 1,4 GHz wat wellicht niet heel snel lijkt, maar wat wel heel energiezuinig is. Daarnaast is het voor de typische computerwerkzaamheden ruim voldoende power. Verder beschikt het notebook over 4 GB ramgeheugen en een supersnelle 128 GB SSD schijf waardoor hij supersnel koud opstart: ongeveer 12 seconden. De graphics worden verzorgd door de geïntegreerde Intel gpu. Geen grafische krachtpatser dus.


Lange accuduur

De 900X3A kan lang mee op één acculading: gemiddeld bijna zes uur. Natuurlijk is dit wel sterk afhankelijk van hoe je het notebook gebruikt en of je de backlight achter het toetsenbord gebruikt of niet. Deze backlight is handig voor als je in het donker aan het typen bent, maar verbruikt natuurlijk wel extra energie. Uit onze energiemetingen blijkt overigens dat dit notebook maximaal 36,9 wat verstookt, en op dat moment is zowel de cpu als gpu hard aan het werk.

 

Passen en meten

Dit notebook moet het doen zonder optische drive. Dat is op zich logisch, want anders was de dikte van 1,6 centimeter niet bereikt. Ook voor andere aansluitingen is dit notebook eigenlijk te dun. De usb-poorten zijn uit te klappen maar om een netwerkkabel aan te sluiten zul je gebruik moeten maken van de speciale meegeleverde adapter. Om het notebook aan te sluiten op de televisie heb je een hdmi-kabel nodig met een micro-hdmi connector. We vinden het tegenvallen dat een dergelijke kabel niet standaard is meegeleverd.

 

Mooi beeld, naar geluid

De beeldkwaliteit van het scherm is bijzonder goed. De kleuren zijn helder en de kijkhoeken – zowel verticaal als horizontaal – zijn uitstekend. Met meerdere mensen film kijken op dit notebook is dan ook zeker mogelijk. Je moet dan alleen wel kunnen leven met de geluidskwaliteit van de speakers. Hier eist het extreem dunne design namelijk zijn tol. In notebook van deze dikte is het zo goed als onmogelijk een fatsoenlijk geluid te creëren, en het geluid van de 900X3A is dan ook van matige kwaliteit.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Extreem dun

  • Schitterend staaltje techniek

  • Energiezuining

  • Weinig opslagruimte

  • Duur

  • Slecht geluid

De 900X3A is een schitterend notebook waarvan de liefhebber ongetwijfeld erg hebberig wordt. Je moet er alleen wel een flinke duit voor over hebben. Als geld geen probleem is en je zoekt een mobiel notebook, dan moet je absoluut voor deze beauty gaan.

 

Beoogde doelgroepconsumentGarantietypePickup & returnGarantietermijn3 jaarProcessorfamilieIntel Core i5Processormodel2537MProcessorsnelheid (GHz)1.4Intern geheugen (GB)4GeheugensoortDDR3-1333ChipsetIntel HM 65GeluidschipRealtek ALC269Grafische chipsetIntel HD 3000Schijfcapaciteit (GB)128Optische drive-Netwerkaansluitingen1x Gigabit EthernetDraadloze verbindingen802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0+HSSchermformaat (inch)13.3Schermresolutie (pixels)1366 x 768Reflectered scherm?neeTouchscreen?neeOverige componentencardreader
webcam/microfoonUSB-poorten2Overige aansluitingenhdmi
line-out
line-inBesturingssysteemWindows 7 Home Premium (64 Bit)Afmetingen (cm)32.9 x 22.7 x 1.6Gewicht (kg)1.35

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten