De Series 5 Ultra is Samsung’s eerste ultrabook. Het ultrabook is een standaard die door Intel gedefinieerd is en om die reden moet een notebook aan specifieke eisen voldoen wil het apparaat een ultrabook genoemd mogen worden. Een standaard zetten is op zich goed, maar je loopt wel het risico als fabrikant dat jouw product hetzelfde is als al die anderen. Is Samsung er in geslaagd een uniek ultrabook in de markt te zetten?

De Series 5 Ultra is op het eerste gezicht een ultrabook als ‘alle anderen’. Hij is dun, weegt nog geen anderhalve kilo en heeft 16 GB aan flashgeheugen aanboord voor het snel kunnen ontwaken uit zijn slaapstand. Toch heeft de Series 5 Ultra iets deftigs. Dat komt door zijn zilveren metaalkleur en de combinatie van aluminium en glasvezel dat gebruikt is voor de behuizing van dit ultrabook. Hierdoor is het notebook erg stevig. Een klein nadeel is dat het scharnier ook erg stevig is en dat je wel een klein beetje kracht moet zetten om het scherm open te klappen. Dat gaat niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld de Toshiba Satellite Z830. Aan de andere kant vonden we bij dat ultrabook juist weer het scharnier iets te gammel.

Vergeleken met de concurrentie

Concurrent Acer heeft het goedkoopste ultrabook in de markt gezet en deze scoort in de benchmarks ook het laagst. Andere ultrabooks zoals de Zenbook UX21 van Asus en de Satellite Z830 van Toshiba scoren veel hoger, maar hebben ook zwaardere specificaties. De Ultra Series 5 is echt een middenmotor en zit zowel qua prijs als prestaties in het midden. De prijs is 899 euro en hiervoor krijg je qua prestaties een PCMark 7 score van 2378 punten. Ter vergelijk: de Acer Aspire S3 scoort maar 1843 punten en kost 799 euro terwijl de Asus Zenbook UX21E 3683 punten scoort en 1149 euro kost. Grafisch wordt er gebruik gemaakt van Intel’s geïntegreerde chipset, dus daar hoef je niet veel van te verwachten als het om intensieve 3D-bewerkingen gaat.

Wat accuduur betreft, scoort de Series 5 Ultra erg goed. In onze accutest weet dit ultrabook het gemiddeld dik 4,5 uur uit te houden. De enige ultrabook die dit overtreft in onze test is de Satellite Z830 van Toshiba. Dat ultrabook houdt het gemiddeld bijna 5 uur uit. In de passieve ‘reader-test’ weet de Series 5 Ultra zelfs iets meer dan 6 uur mee te gaan. Dit zijn echt hele nette scores.

De gebruikelijke software

Wat geïnstalleerde software betreft, vinden we de gebruikelijke systeemvervuiling: MS Office 2010 starter, Skype, Windows Live Essentials, een casual-games pakket, de Bingbar en security en backup-software van Norton. Het kan erger, maar echt schoon kunnen we het besturingssysteem niet noemen. Naast de geïnstalleerde software vinden we ook een recovery-procedure waarmee het ultrabook teruggebracht kan worden naar zijn fabrieksinstellingen.

Bedieningsgemak

Het bedienen van het ultrabook ervaren we als overwegend positief. Het chiclet toetsenbord tikt lekker en het is fijn om achter dit ultrabook te werken. Wel hebben we af en toe ruzie met het touchpad die niet altijd even consequent lijkt te handelen. Zo wil een venster wel eens terug naar bovenspringen nét nadat we een heel eind naar beneden gescrolld hebben. Dit gebeurt niet altijd, maar het is vaak genoeg voorgekomen om ons er aan te storen en het in deze review te melden. De beeldkwaliteit van het scherm is op zich goed, maar de verticale kijkhoek is ronduit matig. Dit heeft als gevolg dat zodra je het scherm enigszins kantel, je onmiddellijk kwaliteitsverlies opmerkt. De kwaliteit van het geluid, dat uit kleine speakers aan de onderkant komt, klinkt helemaal niet verkeerd. Menig notebook kan een voorbeeld nemen aan de geluidskwaliteit van dit ultrabook.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Oerdegelijk

Chique

Lange accuduur

Minpunten

Kijkhoek scherm matig

Touchpad reageert soms raar met scrollen

Conclusie

De Samsung Series 5 ultra is een mooi ultrabook waar lekker op te werken valt. We zijn gecharmeerd van zijn degelijkheid en chique uiterlijk. Qua prijs en prestaties zit dit ultrabook in het midden, maar de lange accuduur en robuuste constructie tillen dit ultrabook naar hogere regionen....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten