abonneren

Review: Dell Latitude 12 5000

De Latitude-serie van Dell zijn een van de meest populaire laptops van de Amerikaanse fabrikant. Wij bekijken een van de kleinere modellen uit deze reeks, voorzien van een 12 inch display.
Score
90
  • Pluspunten
  • Degelijk
  • Snel
  • Minpunten
  • Vrij zwaar

None

Als je op zoek bent naar een degelijke en stevige laptop die krachtig genoeg is voor de meeste toepassingen, is deze Dell Latitude 12 5000 een prima keuze. Het apparaat voelt degelijk aan, er zit geen overbodige franje op en hij beschikt over alle nodige aansluitingen.

Als we het over Dell hebben, dan mogen we er vanuit gaan dat we een degelijke laptop in handen krijgen. Dat is ook zeker het geval bij de Latitude 12 5000. Dit model - dat typenummer E5250-5776 draagt - is voorzien van een 12 inch tft-scherm met een resolutie van 1366 bij 768, een Intel Core i5-processor op 2.59 GHz (43100U) en beschikt over een ssd-schijf van 256GB. Hierdoor is de laptop lekker rap, en starten programma's en het besturingssysteem snel op. Daar helpt ook het 8 GB geheugen bij, waarvan 128 MB wordt gebruikt voor de geïntegreerde Intel videochip.

Display en aansluitingen

Voor dit model heeft Dell gebruik gemaakt van een 12 inch scherm dat mat is uitgevoerd. Hierdoor lijken de kleuren wat flets en is het beeld niet heel sprankelend. Toch is de kwaliteit goed, en bovendien heeft het scherm een erg goede kijkhoek.Ondanks dat we te maken hebben met een klein model laptop, is het apparaat toch redelijk dik. Volgens Dell is dit het dunste apparaat dat ze in hun assortiment hebben, maar met 2,2 centimeter is het niet het dunste model laptop dat we hebben gezien. Voordeel van een iets dikkere laptop is wel dat het apparaat degelijk een stevig aanvoelt, en dat er genoeg ruimte is voor belangrijke aansluitignen, zoals een full-size 1 GB netwerkpoort, een volwaardige hdmi-aansluiting, mini DisplayPort, drie usb-poorten (waarvan twee aan de achterkant) en slots voor een sd-kaart en smartcard.

Gewicht en toetsenbord

Door al die extra aansluitingen, en de krachtige processor is de Dell Latitude 12 5000 vrij zwaar: hij weegt anderhalve kilo. Op zich nog een prima gewicht om de laptop mee te nemen onderweg, maar er bestaan lichtere apparaten.

Het toetsenbord werkt prettig en heeft een fijne aanslag. Voordeel is dat het toetsenbord vanaf de onderzijde wordt verlicht zodra je een toets aanraakt. En wil je die functionaliteit niet gebruiken - bijvoorbeeld omdat je stroom wilt besparen - dan kun je die functionaliteit uitschakelen door middel van een functieknop op het toetsenbord. Ook aanwezig is een vingerscanmodule, waardoor je de laptop extra kunt beveiligen bij het inloggen op Windows.

Software

Dell is een van de weinige fabrikanten die een laptop zo goed als 'kaal' aflevert als het om software gaat. Los van de nodige stuurprogramma's en extra applicaties om bepaalde functies aan te roepen, bevat de Latitude zoals wij hem ontvingen, geen onnodige software of nutteloze spelletjes. En zo zien we het graag: direct aan de slag kunnen, zonder dat je eerst uren bezig bent om trialversies of incomplete virusscanners te verwijderen. Als je een Dell bestelt, kun je - tegen meerprijs - wel volwaardige software als een goede virusscanner of kantoorpakket laten voorinstalleren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: Latitude, Dell

Nieuws headlines

Laatste reactie