Review: Asus Chromebook C200M

Steeds meer computerfabrikanten zien heil in Chrome OS. Logisch, want dit besturingssysteem is goedkoop en stelt weinig systeemeisen. Asus brengt met de Asus Chromebook C200M voor het eerst een laptop uit met Chrome OS. Speerpunten zijn het aantrekkelijke prijskaartje en de lange accutijd.

Asus heeft de C200M gegoten in een degelijke behuizing van plastic die je dankzij een gewicht van 1,15 kilogram gemakkelijk kunt meenemen. Erg klein is deze Chromebook overigens niet. Het 11,6 inch scherm is omgeven door dikke randen en rondom het toetsenbord is er ook nog veel ruimte beschikbaar. Wat ons betreft had de behuizing iets compacter gemogen, al zullen er ook mensen zijn die de extra ruimte als prettig ervaren. Opvallend is dat deze notebook een breed touchpad bevat. Alle aansluitingen zijn in beide zijkanten geïntegreerd, namelijk hdmi, usb 2.0, usb 3.0 en een kaartlezer. We missen hier ethernet, dus het lukt alleen om via de wifi-adapter verbinding te maken.

Prestaties

De Taiwanese ict-fabrikant heeft deze Chromebook uitgerust met de Intel Celeron N2830-processor (Bay Trail-architectuur) en 2 GB ddr3-geheugen. De kloksnelheid van 2,16 GHz is wat aan de lage kant, maar voor de meeste werkzaamheden in Chrome OS blijkt het ruim voldoende. Dit besturingssysteem is tenslotte erg lichtvoetig, waardoor krachtige hardware niet per se noodzakelijk is. Asus heeft de C200M voorzien van een 11,6-inch led-paneel met een resolutie van 1366×768 pixels. Het spiegelende scherm heeft matige kijkhoeken, dus zorg ervoor dat je recht voor de laptop zit. Een pluspunt is dat de accu dankzij de zuinige processor ongeveer elf uur meegaat.

Chrome OS

Chrome OS staat erom bekend dat het nauwelijks gegevens lokaal bewaart. Een dat is maar goed ook, want de C200M heeft slechts 16 GB eMMC-flashgeheugen aan boord. De bedoeling van dit besturingssysteem is dat je zoveel mogelijk data onderbrengt bij Google-diensten als Gmail, Play Music en Drive. Hiervoor mag je twee jaar lang gratis 100 GB data opslaan op de servers van het Amerikaanse bedrijf. Online opslag is natuurlijk handig, maar tegelijkertijd is het ook een valkuil. Wellicht kom je namelijk ook weleens op plekken zonder internet. Het is daarnaast ook de vraag in hoeverre je privacygevoelige bestanden toevertrouwt aan de cloud. Verder ben je volledig afhankelijk van Googles internetdiensten. Even een downloadprogramma of fotobewerker installeren, gaat helaas niet. Overigens voelt Chrome OS dankzij de overzichtelijke interface aangenaam aan waardoor het nauwelijks tijd kost om hieraan te wennen. 

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Betaalbaar

Lange accuduur

Minpunten

Matig scherm

Weinig opslagruimte

Beperkingen Chrome OS

Conclusie

De werking van Chrome OS is radicaal anders vergeleken met een Windows-machine. Wanneer je daar geen bezwaar tegen hebt, is de C200M eigenlijk best wel een koopje. Voor een bedrag van € 279,- heb je de beschikking over een volwaardige laptop waarmee je alle dagelijkse taken kunt doen. Natuurlijk is de C200M vanwege de bescheiden processor geen snelheidsmonster, maar dat is voor Chrome OS en de meeste apps ook helemaal niet nodig. Kortom, een prima machine voor mensen die tegen een aantrekkelijke prijs iets anders willen dan Windows....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten