Hands-on: Allereerste watergekoelde laptop van Asus

Toen we het aanbod kregen om de allereerste watergekoelde laptop van Asus te testen, konden we dit natuurlijk niet afslaan. Een echte gamelaptop, maar wel een bijzondere. We voelden ons als kleine jongens die even in een Ferrari mochten rijden.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Topprestaties
  • Levensduur
  • Minpunten
  • Erg exclusief
  • Stroomverbruik

Wie een laptop van € 5000,- euro aanschaft, verwacht iets speciaals. Dat weten ze bij Asus ook. Dus wordt de laptop geleverd in een grote rolkoffer, die je normaalgesproken meeneemt als je drie weken op vakantie gaat. Natuurlijk kun je bij een laptop in deze prijscategorie rekenen op de beste hardware. Het uiterlijk van de laptop zelf is zoals je mag verwachten van een gaming-laptop: groot en zwaar maar tegelijkertijd ook stoer en robuust. In de koffer vind je niet alleen de laptop maar ook het dockingstation. En dat is wat deze laptop zo bijzonder (duur) maakt: het dockingstation is namelijk ook meteen de koeling. En wat voor koeling: het is een echte waterkoeling. Het dock weegt zo’n 4,6 kg en is daarmee zwaarder dan de laptop zelf die 3,8 kg weegt. Een aparte voeding in het dock moet ervoor zorgen dat de waterkoeling zijn werk gaat doen. Als de laptop aan staat kun je door het glas op het dock een deel van de waterkoeling zien omdat er voor een beetje extra verlichting gezorgd is.
 

Aansluiten

Sluit je de laptop op het dock aan dan worden de waterkoelingbuizen aangesloten met speciale pinnen op de laptop om zo het waterkoelcircuit te sluiten, zodat de vloeistof rondgepompt kan worden. In de praktijk is het een snelle handeling met een hendel op het dock die je naar beneden klapt. Om het dock en de ROG GX700 te voeden wordt een grote 19,5 Volt, 330 watt-accu meegeleverd. Een baksteen met nog eens een gewicht van 1,2 kilo. Klein nadeel van dit hele systeem is het energieverbruik. Alles aangesloten? Dan kan het overklokken meteen beginnen, aangesloten op het dock doet de ROG GX700 dat namelijk automatisch. Die waterkoeling is vooral bedoeld voor het koelen van de grafische chip. Want als je games gaat spelen heb je de beste grafische prestaties nodig en daar hebben de ontwikkelaars van de ROG GX700 voor gezorgd door zich te focussen op de gpu. Verder is er in het dock nog een scala aan aansluitingen te vinden: een usb-c-poort, drie usb 3.0-poorten, een hdmi- en ethernetpoort en een mini-DisplayPort. Natuurlijk ontbreekt ook een koptelefoonaansluiting niet.

 

Specificaties

Als je de specificaties bekijkt, wordt het snel duidelijk; dit is powerplay van Asus. De ROG GX700 heeft een zesde generatie Skylake Intel Core I7 6820 HK-processor, een Nvidia GeForce GTX 980 grafische kaart met G-Sync-ondersteuning, 32 GB ddr4-geheugen en 1 TB opslag, verdeeld over twee m.2-ssd’s van Samsung. Alles voor de snelheid. Het scherm is 17 inch en heeft een afwijkende full-hd-resolutie van 1920 x 1200 op een ips-paneel dat niet teveel reflecteert. Opmerkelijk vinden we wel dat Asus niet heeft gekozen voor een 4K-scherm. Volgens Asus is 4K nog geen gemeengoed voor gaming en hebben gamers die zichzelf de ROG GX700 cadeau hebben gedaan, meer baat bij een full-hd-scherm. Voor zover het vermelden waard; de laptop draait op Windows 10 (Home of Pro). Daarnaast is er natuurlijk aan alle facetten die een gamer verwacht gedacht. Een stevig toetsen met backlight, een touchpad en goede behuizing.

Prestaties

Gezien de specificaties verwachtten we topprestaties en die kregen we ook. Call of Duty spelen was een genot en tijdens de grafische test haalden we ruim 86 frames per seconde. Ook op andere vlakken zoals reactietijd of schrijfsnelheid maakt de ROG GX700 iedere belofte waar. De toegepaste grafische chip is daarnaast ook volledig geschikt voor virtual reality.

Het is overigens ook mogelijk om de ROG als ‘gewone’ laptop te gebruiken, dus zonder de waterkoeler. Daar is dan weer een aparte accu voor meegeleverd. Ook zonder het dock presteert de Asus prima, maar wel een stuk minder dan wanneer gebruik wordt gemaakt van de waterkoeling.

Conclusie

De ROG GX700 is een bijzonder beest, weggelegd voor enkele gelukkigen. Asus doet wat je bij een prijskaartje van € 5000,- mag verwachten; je krijgt iets speciaals. Van mooie koffer als je de winkel uit loopt tot topprestaties als je een game speelt. Of je de ROG GX700 mooi vindt is een kwestie van smaak, maar de gamer zou het aanspreken. De ROG GX700 is ook te koop in een iets goedkopere variant. Voor € 4600,- krijg je dan de helft aan werkgeheugen en opslag (respectievelijk 32 GB en 512 GB). Het gewicht en de omvang van dit apparaat zal de doelgroep niet interesseren, want het zal voornamelijk interessant zijn om deze laptop als zeer goede desktopvervanger in te zetten, die alsnog wel makkelijk is mee te nemen voor bijvoorbeeld een lan-party. Omdat ontwikkelingen op hardware-gebied zo snel gaan, veroudert hardware snel, maar door de keuzes die Asus heeft gemaakt lijkt dat enigszins mee te vallen en kun je met deze laptop nog wel wat jaartjes vooruit.

Geschreven door: wdiemer op

Category: Review, Notebooks

Tags: asus, Waterkoeling, republic of gamers