abonneren

R710

Na vele jaren wachten komen nu ook bij ons de Samsung notebooks op de markt. Wij testen de R710 een 17 inch breedbeeld-model uit de R-serie, bedoeld als allrounder en daarmee geschikt voor iedereen.

Samsung vaart bij zijn notebooks op eigen kracht, met een eigen ontwerp, ze produceren 75% van de onderdelen zelf en maken geen oem notebooks. Wij testen een preproductiemodel van de R710.

Hoogglans

Het meest opvallende aan dit notebook is het hoogglanzende uiterlijk. Het deksel is zwart en de binnenkant heeft het Samsung Chrystal design, dat we al kennen van de Samsung televisies. Hier loopt het zwart naar de rand over in rood. Bijzonder chique en mooi maar wel gevoelig voor vingerafdrukken, hoewel ook mat gecoate notebooks daar flink last van kunnen hebben. Bij dit gladde oppervlak zijn de vingerafdrukken er in elk geval nog makkelijk af te poetsen. Het eveneens bijzonder glanzende scherm levert een goede beeldkwaliteit met een hoge resolutie, maar reflecteert wel enorm waardoor de kijkhoek ook wat beperkt is. Het geheel is vooral een kwestie van smaak.

Toetsenbord

Dankzij de flinke afmetingen heeft deze R710 een full size toetsenbord, compleet met een volledig numeriek toetsenbord. Het tikt prettig en er is ook een prima functionerende touchpadmuis. Ondanks zijn afmetingen heeft dit notebook een relatief bescheiden gewicht van ruim drie kilo, terwijl het toch robuust aanvoelt.
Samsung is niet in de valkuil gevallen van de overbodige kerstboomverlichting. Bescheiden led indicatoren aan de voorrand voorzien ons van de nodige informatie.

Centrino 2

Uiteraard is dit gloednieuwe Samsung notebook voorzien van Intels nieuwste Centrino 2 platform ook wel bekend als Montevina. Met een bijzonder energiezuinige Core 2 Duo processor (25 W) en nieuwe chipset met de bijbehorende hoge bussnelheid (1066), samen met de nVidia GeForce GO 9300M GS grafische kaart, levert dit notebook uitstekende prestaties. Deze prestaties zijn meetbaar beter dan van vergelijkbare voorgangers. Ons testexemplaar heeft een iets andere samenstelling dan de uitvoering die in Nederland te koop zal zijn en is voor zien van maar 1 GB van het nieuwe ddr3 geheugen en een P8600 2,4 GHz processor. De definitieve uitvoering heeft 3 GB van dit geheugen wat de prestaties ten goede zal komen, maar heeft wel een iets langzamere processor de P8400 (2,26 GHz).

Compleet

De overige uitrusting van deze Samsung is ook dik in orde met een flinke schijf, super multi dual layer dvd-brander, gigabit lan, Intels nieuwste abgn wlan, bluetooth en voldoende aansluitingen. De webcam levert een prima beeld. Via de hdmi-aansluiting hebt u ook op een extern (tv)-scherm de beschikking over hd-beeld.

Accu

Samsung gebruikt in alle notebooks een gestandaardiseerde uitwisselbare accu. Wij meten in dit notebook een prima accuduur van ruim 3 tot ruim 5 uur.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestaties
  • compleet
  • accuduur
  • reflecties
  • vingerafdrukken op hoogglans
Al met al een uitstekend presterend universeel notebook, dat voor een aantrekkelijke prijs ook een goede prijs/prestatieverhouding heeft. (Let op geteste samenstelling wijkt af van gespecificeerde)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: