abonneren

Qosmio G30

Toshiba brengt de eerste notebook uit die uitgerust is met een hd-dvd speler. Hd-dvd is de opvolger van dvd en bevat films in high definition kwaliteit op hoge resoluties.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Natuurlijk is er ook nog blu-ray, de concurrent van hd-dvd, maar Toshiba staat achter het hd-dvd front en zij brengen nu als eerste deze nieuwe standaard verwerkt in een notebook op de Nederlandse markt. Natuurlijk heeft Toshiba gekozen voor de Qosmio-lijn, de Mediacenter notebooks van Toshiba. En zo hebben wij de Qosmio G30 in ons lab ontvangen. De eerste notebook die uitgerust is met een hd-dvd-speler.

Niks te klein

De Qosmio G30 is een echte desktopvervanger die zwaar, groot en degelijk is. Hij weegt wel viereneenhalve kilo en is voorzien van een groot 17-inch Tru Brite (glanzend) tft-scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. De kwaliteit van dit scherm is prachtig en het is geen straf hierop een film te bekijken. Hoewel groot, is het apparaat niet lelijk en doet het door zijn metalen behuizing en strakke design zelfs chique aan. U moet hem alleen niet overal mee naartoe willen nemen, want dan moet u eerst even trainen in de sportschool.

Backwards compatibel

De in de notebook verwerkte hd-dvd-speler kan behalve hd-dvd schijfjes afspelen ook cd's en dvd's afspelen en branden. Hij is dus volledig backwards compatible. Verder is de Qosmio G30 uitgerust met een twee gigahertz duocore processor, één gigabyte aan ram-geheugen, een GeForce Go 7600 met 256 MB videogeheugen en twee sata harde schijven van ieder 120 GB die geschikt zijn voor raid 0 of raid 1. Prima hardware dus, maar het zijn de mogelijkheden die deze meganotebook compleet maken. Zo is hij standaard uitgerust met Bluetooth en wifi en is er standaard een afstandbediening meegeleverd die geschikt is voor Windows Media Center.

Mediabereid

In de notebook zit een tv-tuner verwerkt waarmee u zelfs tv kunt kijken zonder Windows op te starten. Overigens is het ook mogelijk dvd's, films en muziek af te spelen zonder Windows te starten. Een feature die we tegenwoordig steeds vaker zien bij notebooks. Het is jammer dat hd-dvd's niet af te spelen zijn zonder Windows op te starten. U hebt het meegeleverde Windvd HD programma nodig om deze media te bekijken. Jammer, maar niet rampzalig. Verder heeft de notebook naast een vga-aansluiting ook een hdmi-aansluiting. Hdmi is gelijk aan dvi, met als verschil dat er ook geluid over de kabel meegezonden wordt. Tevens heeft de fysieke aansluiting een andere vorm. We hebben de G30 aangesloten op een 720p hd-ready tv die tevens ook uitstekend om kan gaan met computerresoluties, de Dell W3706MC. We hebben de beeldkwaliteit van een hd-dvd film op beide schermen, de lcd-tv en het scherm van de notebook zelf, bekeken en deze vergeleken met een dvd-film. Op beide schermen is het kwaliteitsverschil tussen dvd en hd-dvd duidelijk zichtbaar en op beide schermen is het genieten geblazen! Wel jammer is dat het programma Windvd HD het geluid dempt, iets wat bij het afspelen van dvd's en andere multimedia niet het geval is. Hierdoor is het geluid wat aan de zachte kant. Verder valt er weinig aan te merken op dit uitstekende notebook. De prestaties zijn dik in orde en de notebook in zijn totaal is gewoon oerdegelijk. Zelfs de batterij gaat langer dan drie uur mee. Voor desktopvervangers een prestatie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Fantastisch beeldscherm.
  • Hd-dvd speler.
  • Compleet multimediacenter.
  • Mogelijkheden.
  • Zwaar.
  • Windvd HD dempt het geluid wat.
Voor wie het geld er voor over heeft en graag over de nieuwste techniek wil beschikken is de Qosmio G30 meer dan geschikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: