abonneren

Portégé R600-102

Dat de technologische vooruitgang door blijft gaan zien we heel goed aan dit ultra-portable notebook van Toshiba. Met Intels nieuwste Centrino 2 overtreft deze Portegé zijn ook al niet geringe voorganger in ruime mate.

Waren we een half jaar geleden al heel enthousiast over zijn voorganger de Portegé R500, met de nieuwe R600 is het al niet anders. Uiterlijk zijn de verschillen minimaal, hoewel als ons geheugen ons niet bedriegt dan is de nieuwe R600 uiterlijk net nog iets beter gelukt. Functioneel is er niet veel veranderd. Met het 12.1 inch scherm is het formaat nog steeds zeer bescheiden. Niet groter dan A4-tje en met het bijzonder lichte gewicht van net één kilo stop je hem makkelijk in je tas. Dit dankzij de slanke kast gemaakt van de zeer lichte magnesiumlegering toch heel degelijk.

Onovertroffen scherm

Ook al in de R500 is het onovertroffen scherm met een transreflectief tft-display dat door leds verlicht heel dun, helder en kleurrijk is met een goede kijkhoek. Met een druk op de knop wordt de achtergrondverlichting uitgeschakeld en is het beeld buiten in het volle zonlicht uitstekend te gebruiken. Sterker nog hoe meer (zonlicht) hoe kleurrijker het beeld.

Solid state

De nu door ons geteste uitvoering is helemaal compleet met de ultra dunne dvd-multiwriter een 128 GB grote solid state disk, vingerafdrukscanner, tpm-beveiliging en alle draadloze voorzieningen inclusief een snelle 3,5 G hsdpa voorziening.

Montevina

Dan komen we op de belangrijkste vernieuwing in deze nieuwe R600. Moest Toshiba met de R500 nog teruggrijpen op de bejaarde op dat moment zuinigste chipset. Nu is de R600 helemaal bij met Intels (montevina) ultra energiezuinige SU9400 processor en GS45 chipset. De prestatieverbeteringen liegen er niet om met een 25 % hogere PCmark score en de significante bijna 300% hogere grafische 3Dmark prestaties. In de brute cpu-kracht maakt het niet zoveel uit, maar nu zeker levert dit platform een zeer responsief uitermate plezierige werkomgeving in de Windows Vista Business editie.

Accu

Dat zoals vrijwel elk voordeel ook een nadeel zit zien we terug in de gebruiksduur op een batterijlading deze is er zeker bij grafisch gebruik niet op vooruitgegaan en is van acht naar een nog steeds indrukwekkende vierenhalf uur geslonken. Gebruiken we de grafische processor niet, dan is meten wij nog steeds een gedroomde gebruiksduur van 9,5 uur!

Software

Gebleven is Toshiba’s gebruikelijke bedieningscomfort en handige configuratie en beveiligingssoftware. Dit bovenop Windows Vista Business edtition

Alternatief?

Het grootste nadeel aan dit notebook is zijn toch wel flinke prijs. Dat heeft Toshiba zelf ook bedacht en brengt dan ook een goedkopere variant voor de gewone stervelingen onder ons de Portegé A600. Deze onderscheid zich voornamelijk in op drie punten, te weten het materiaalgebruik waardoor het gewicht van ca. 1,5 kg een stuk hoger licht en helaas ook een ander scherm zonder de transflectieve eigenschappen en natuurlijk de prijs. Die op dit moment nog niet bekend is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ultra licht
  • compact
  • schermkwaliteit
  • batterijduur
  • solidstate disk
  • hsdpa
  • beveiligingsvoorzieningen
  • duur
Een droomnotebook voor wie mobiel gebruik de hoofdzaak is en niet beperkt wil worden in het online gebruik. Helaas moet voor dit mobiele genot wel diep in de buidel worden getast, maar dat hoeft voor de door Toshiba beoogde doelgroep geen beperking te zijn

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie