abonneren

Portege R400-103

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Toshiba is een van de fabrikanten die het produceren van tablet-pc’s vanaf het begin hebben volgehouden en ook regelmatig nieuwe modellen uitbrengen. Van de gloednieuwe Protégé R400 ontvingen wij een prototype dat nog niet helemaal werkt en dat we dus ook niet al te kritisch mogen beoordelen.

Duidelijk is dat Toshiba voor het ontwerp van deze convertible tablet pc met een schuin oog naar Apple heeft gekeken. Het apparaat is strak vormgegeven en uitgevoerd in een crème witte kleur met een mooie glans. Voor deze tablet pc heeft Toshiba gekozen voor een ultra portable uitvoering en is daar met een gewicht van 1,6 kg behoorlijk in geslaagd. Het notebook is dan ook behoorlijk dun mede dankzij het lcd-scherm dat met de toegepaste led verlichting erg dun is. Niet onbegrijpelijk is dat ook een optische drive is opgeofferd maar wel jammer is dat zeker gezien de toch behoorlijke prijs een externe drive alleen als optie tegen meerprijs verkrijgbaar is.

Goed scherm

Het 12,1 inch scherm is van bijzonder goede kwaliteit met grote helderheid, contrast en kijkhoek. Het is een glanzend scherm, door Toshiba Truebrite genaamd, dat niet hinderlijk reflecteert. De penbediening en de tablet-pc functionaliteit van Windows Vista werken op dit elektromagnetische tabletscherm uitstekend. Jammer is wel dat de pen meer esthetisch is vormgegeven dan praktisch; de dikte van de pen ontneemt je het zicht op de punt. Ook de standaard tablettoetsen naast het scherm en een vingerprintscanner ontbreken hier niet.

Technisch is het allemaal dik in orde met een Centrino Duo op 1,2 Ghz in ultra low voltage uitvoering en dus zuinig met energie en toch behoorlijke prestaties. Met de Intel Extreme graphics en maar liefst 2 GB geheugen en een 80 GB 1,8 inch schijf is het notebook goed voorzien. Wifi in a, b en g uitvoering en bluetooht zorgen voor de draadloze communicatie. Is er geen netwerk dan heeft de Portégé standaard de beschikking over de 3G wwan voorziening met umts/hsdpa of gprs/edge. De handige Toshiba Configfree software zorgt er voor dat alle draadloze verbindingen eenvoudig ingesteld beheerd en gebruikt kunnen worden.
Bijzonder is de helaas in ons prototype nog niet werkende edge display. Een in oleds uitgevoerde “allways on” display met drie knoppen dat ook als het notebook in de slaapstand is “active notifications” kan verzorgen van ingekomen email of agenda items.

Energiezuinig

Dat deze Portégé zuinig is met energie bewijzen onze testresultaten met een batterijtijd van ruim drie uur tot wel vier uur.
Kortom een uitstekende bijzonder draagbare convertible tablet-pc het enige minpuntje dat we kunnen vinden is de matige geluidskwaliteit van het enkele speakertje.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Licht
  • Batterijduur
  • Gsm wwan module
  • Geen optische drive
  • Geluidskwaliteit
  • Prijs
Een mooi, licht en energiezuinig convertible tablet-pc volledig uitgerust voor mobiel gebruik. Jammer is dat een (externe) optische drive niet bij de behoorlijke prijs is inbegrepen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: