abonneren

Portege M750-102

Toshiba heeft zijn pas een half jaar geleden uitgekomen tablet-pc opgewaardeerd naar de nieuwste stand van de techniek. Zo is de M750 helemaal klaar voor de mobiele handwerker.

Waren we over voorganger Portege M700 al zeer te spreken, de nieuwe Portege M750 doet daar nog een stapje bovenop. Met de nieuwste generatie Core 2 Duo processor in de 45 nm montevina uitvoering en bijbehorende chipset met Intels nieuwste grafische processor. De door ons gemeten prestaties zijn daarmee zo’n 40 % (Pcmark) tot ruim 70 % (3dmark) beter. Dat is ook in het gebruik te merken.

Super tablet

Zo werken de Vista tablet-pc bedieningsfuncties inclusief de handschriftherkenning in deze tablet-pc flitsend snel. Hé hé, het heeft even geduurd, maar dit is ongeveer wat wij ons altijd al bij een tablet pc hebben voorgesteld. Zo kan je nog eens een stukje tekst met de hand op het scherm schrijven.
Nu het apparaat nog wat compacter en vooral lichter maken, zodat hij in omgeklapte tabletmode nog wat makkelijker in de hand licht. De huidige uitvoering is welliswaar niet groter of zwaarder dan zijn voorganger, maar een gewicht van twee kilo wordt na een tijdje sjouwen toch wel zwaar.

Prima scherm

Het 12 inch omklapscherm heeft met 1280 x 800 pixels een uitstekende resolutie. Ook de beeldkwaliteit zowel als de helderheid is prima net als de kijkhoek, die zowel bij horizontaal als verticaal gebruik uitstekend voldoet. Naast het scherm vinden we de set tablet-pc toetsen compleet met aan- en uit-knop en vingerafdrukscanner. Zo is de tablet-pc ook dichtgeklapt altijd bruikbaar.
Het scherm is zoals de laatste tijd gebruikelijk van het gecombineerde type. Het is zowel een aanraakscherm als een tabletscherm met een elektromagnetisch werkende pen. Dit combineert het beste uit twee werelden. Snelle bedieningsmogelijkheden rechtstreeks met de vinger, of nauwkeurig schrijven en tekenen met de pen, zonder dat het schrijven wordt verstoord door het per ongeluk aanraken van het scherm.

Uitrusting

Waarschijnlijk dankzij het beoogde zakelijke gebruik, is de steeds vaker voorkomende hinderlijke glans in dit notebook gelukkig weggelaten.
Voor de mobiele gebruiker ontbreekt er werkelijk geen enkele mogelijkheid om met de buitenwereld in contact te blijven van de traditionele analoge modem tot de moderne hsdpa 3g is alles ingebouwd. Met de webcam hoeft u in den vreemde uw dierbaren uw vrolijke gezicht niet te onthouden.
De Portegé bevat verder alle bekende degelijkheid die we van Toshiba gewend zijn. Een prettig tikkend toetsenbord en plezierige touchpad. Met een draaiknop bedienbare volumeregeling en een klassieke schakelaar voor het radicaal uitschakelen van de draadloze functies.

Batterijduur

Jammer is dat de batterijduur er helaas niet op is vooruitgegaan. Met zo’n tweedriekwart uur tot vier driekwart uur moet er wel een stopcontact in de buurt blijven. Gebleven is ook de onhandige rechte en dus hinderlijk uitstekende voedingsstekker en de lange oplaadtijd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • perfect tablet/touchscherm
  • prestaties
  • gebruiksmogelijkheden
  • degelijk
  • voedingsstekker
  • lange oplaaddtijd
Dit is een tablet-pc waarop de tabletfuncties werken zoals ze bedoeld zijn, met een plezierig flitsende responsiviteit. Wel is hij nog wat aan de zware kant en met de nog wat beperkende accu, blijft er nog wat te wensen over.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste reactie