abonneren

Portégé A600-13Y

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Echte ultra portable notebooks blijven een relatief kostbare aankoop. Dat het wel iets goedkoper kan bewijst Toshiba met de Portégé A600. Voor wie niet tot het uiterste wil gaan is dit een betaalbaarder alternatief voor de Portégé R600.

Door het bijzonder geslaagde ontwerp van de ultra lichte Portégé R600 te voorzien van een kunststof kast in plaats van de lichte magnesium behuizing, is het notebook een stukje dikker geworden en een halve kilo zwaarder. Met nog geen 1,5 kg voor een van alle functionaliteit voorziene notebook nog steeds een heel bescheiden gewicht.

Frivool

Toshiba associëren wij niet direct met frivoliteit, toch komt dit notebook in de Benelux in twee kleuren, roze en wit en is de zwarte uitvoering hier niet verkrijgbaar. Wij testen de roze uitvoering.
Is heel mooi, maar wel heel erg roze. Je bent er weg van of je vindt het vreselijk. Toshiba beschouwt deze kleurkeuze als een experiment en beargumenteert dit met de stelling dat er genoeg andere zwarte notebooks zijn. Tja, als je nu net de A600 zou willen hebben? Wij zijn erg benieuwd hoe dit afloopt.

Ultra energiezuinige Centrino

Inhoudelijk is de A600 vrijwel gelijk aan de dure R600. De 0,2 GHz langzamere Core 2 Duo processor met twee in plaats van drie GB werkgeheugen, levert in onze bechmarks iets lagere prestaties. Toch zijn die nog steeds ruim voldoende voor het beoogde (zakelijk) gebruik nog altijd stukken beter dan die van de momenteel zo populaire netbooks.
Een verschil zin we bij het 12,1 inch breedbeeldscherm. Gelukkig mat en niet reflecterend en bijzonder helder door leds verlicht. Het scherm mist de transflectieve eigenschappen en de mogelijkheid bij zonlicht de schermverlichting uit te schakelen. Het scherm is nog steeds goed maar toch zijn we minder te spreken over de scherpte die lijdt onder een te hoog contrast. Ook is de kleur niet neutraal maar een beetje blauwig. Dit is met de instellingen wel een beetje te compenseren maar toch.

Grote schijf

In de A600 vinden we een 160 GB harde schijf die met de schokbescherming goed beschermd is tegen beschadigen door vallen of stoten. Gebleven is ook de ultra dunne dvd-brander.
Samen met de hoge resolutie van het scherm is het goed foto en video kijken. Jammer is dat het enkele minuscule speakertje wel een minimale geluidskwaliteit levert. Je zou denken dat er, met het consumentengebruik in het achterhoofd, in de iets ruimere kast toch wel plaats voor een tweede speakertje gevonden zou kunnen worden.

Communicatief

Alle moderne middelen om contact met de buitenwereld te houden zijn aanwezig inclusief 3,5G hsupa en een usb-esata combinatiepoort. Dankzij de ingebouwde webcam en microfoon is het onderhouden van menselijk contact dan ook overal, waar enige vorm van netwerk beschikbaar is, mogelijk.

Accuduur

Dankzij de 6-cells accu is de gebruiksduur van dit energiezuinige notebook goed voorzien met een door ons gemeten ruim vijf tot acht uur

Beveiliging

Met de Toshiba configuratie en beveiligingssoftware is ook deze Portégé makkelijk te configureren en te beveiliging. De vingerafdrukscanner en tpm-module helpen daarbij. Een beetje irritant is wel de enorme hoeveelheid niet altijd even noodzakelijke programmaatjes die op de achtergrond draaien en de Windows systemtray vervuilen. Dat zou wel wat minder mogen. Wat ook opvalt is de vaak duidelijk hoorbare ventilator die de rust verstoort.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compact en licht
  • batterijduur
  • breedband 3,5 G hsupa
  • beveiligingsvoorzieningen
  • overbevolkte systemtray
  • ventilatorgeluid
  • prijs
De Portégé A600 is een waardig alternatief voor de R600. Met vergelijk bare mogelijkheden en een halve kilo zwaarder, nog steeds bijzonder praktisch en draagbaar voor onderweg. Met een afhankelijk van de uitvoering zo’n €400 tot €1000 prijsverschil een stuk aantrekkelijker maar nog steeds niet goedkoop. Wij zijn benieuwd wie er vallen voor het frivole uiterlijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie